FA-kupa

Az Arsenal nagyot küzdött Brightonban, Kovács János ötödosztályú csapata kiejtette a Norwich-ot

Az Arsenal nehezen győzött a másodosztályú Brighton & Hove Albion otthonában az angol labdarúgó FA-kupa negyedik fordulójában. A Sirályok kétszer is egyenlíteni tudtak, de Theo Walcott góljára nem tudtak válaszolni. A védő Kovács Jánost foglalkoztató amatőr Luton Town 1-0-ra nyert a Premier League-szereplő Norwich City pályáján.

Brighton-Arsenal

A szerdán a West Ham United ellen gálázó Ágyúsok a papíron sokkal esélytelenebb másodosztályú Brightonhoz látogattak, de azzal a fájó emlékkel, hogy másfél hónapja a harmadosztályú Bradford City pályáján tizenegyesekkel kikaptak a Ligakupában. A hazaiaké volt az első nagy helyzet, a 15. percben Mertasacker beragadt, David López 11 méterről üresen lőtt, Szczesny óriásit védett a jobb alsónál. A szögletet követő ellentámadásban Rosicky ívelt előre Podolskinak, aki lekészítette a labdát Giroud-nak, a francia csatár 17 méterről kilőtte a a jobb felsőt (0-1). A gól után elkényelmesedett az Arsenal, míg a Brighton harcolt, hajtott, a 23. percben Calderon emelt jobbról a kapu fölé. Az első félóra végén Wojciech Szczesny nagyot hibázott, egy jobb oldali beadást Ulloa elé ütött, de a csatár lesről passzolt a hálóba, az akció egyébként André Santos felelőtlen cselezgetéséből és labdaeladásából indult. A 33. percben ismét a lengyel portás volt a ludas, pocsékul mozdult ki a jobb oldali szögletre, Barnes az ötösről a kapust megelőzve a hálóba bólintott (1-1).

Az első félidőben Gus Poyet együttese teljesen egyenrangú ellenfele volt a londoni gárdának, ám a második felvonás elejét megnyomta az Arsenal. Az 52. percben Oxlade-Chamberlain jobbról próbálkozott, Ankergren másodjára védett. Egy perc múlva Lukas Podolski 26 méterről szabadrúgásból a felső lécre ágyúzott, a kipattanót nagy nehezen kivágták a védők. A szöglet után a Brighton kontrázott, Bridcutt 16 méterről lőtt a kapu mellé. Az 56. percben ismét vezetett az Arsenal: Diaby emelt Giroud-hoz, aki az ötös bal oldaláról a rövid sarokba helyezett (1-2). A hazaiakat nem fogta meg az újabb gól, pár percen belül egyenlítettek: a néhány napja a spanyol Almeríától érkezett Ulloa három méterről vetődve fejelt a hálóba (2-2).

Az Ágyúsok felébredtek, igyekeztek eldönteni a mérkőzést, a 74. percben Giroud bal felső fölé tekert, majd a 82. percben ismét a francia próbálkozott, sikertelenül. A 85. percben a 12. Arsenal-szögletből született a győztes gól: Ankergen a csereként beállt Walcott elé ütötte a labdát, aki a 16-osról igazítás nélkül tüzelt, a labda egy védő fején is megpattant, így került a kapuba (2-3). A szélső duplázhatott volna, a 88. percben a jobb oldalról lőtt, Ankergen védett a rövid saroknál. A hátralévő percekben a Sirályok mindent egy lapra feltéve mentek előre, de harmadszor nem tudtak felállni, az Arsenal került a nyolcaddöntőbe.

A többi mérkőzésen

A Bolton kapuját Andrew Lonergan védte az Everton ellen, Bogdán Ádám a cserék között foglalt helyet. A liverpooli csapat Steven Pienaar góljával szerzett vezetést a 18. percben, ám Marvin Sordell tíz percen belül egyenlített. Bogdánék sokáig újrajátszásra álltak, ám a 90. percben Heitinga gólja az Everton továbbjutását jelentette.

Kovács János kezdőként szerepelt az ötödosztályú Lutonban a Norwich City otthonában, amely hatalmas bravúrt ért el, Scott Rendell 80. percben rúgott góljával győzött a Carrow Roadon, és ott van a legjobb 16 csapat között. Legutóbb 24 éve, 1989 januárjában volt példa arra, hogy egy ötödik vonalbeli gárda búcsúztasson egy első osztályú csapatot. A BBC hivatalos honlapjának tudósítása külön megemlíti a találkozót végigjátszó Kovácsot, akinek vezetésével rendkívül jól és magabiztosan állt a védelem a lábán.

Futács Márkó padozott a Leicester Cityben, amely kiharcolta a döntetlent a Huddersfield Town pályáján. Az elsőosztályú Queens Park Rangers nagy meglepetésre 4-2-re kikapott otthon a harmadik ligás Milton Keynes Donstól.

FA Kupa, 4. forduló (a legjobb 16 közé jutásért):
Brighton & Hove Albion (II.)-Arsenal 2-3 (1-1)
gólszerző: Barnes (33.), Ulloa (62.), ill. Giroud (17., 56.), Walcott (85.)
 
Norwich City-Luton Town (V.) 0-1
Macclesfield Town (V.)-Wigan Athletic 0-1
Derby County (II.)-Blackburn Rovers (II.) 0-3
Hull City-Barnsley 0-1
Middlesbrough (II.)-Aldershot Town (IV.) 2-1
Reading-Sheffield United (III.) 4-0
Huddersfield Town-Leicester City 1-1 - újrajátszás
Queens Park Rangers-Milton Keynes Dons (III.) 2-4
Bolton Wanderers (II.)-Everton 1-2
 
Korábban:
Stoke City-Manchester City 0-1
 
Pénteken játszották:
Millwall (II.)-Aston Villa 2-1
 
Később:
Manchester United-Fulham 18:30
 
Vasárnap:
Brentford (III.)-Chelsea 13:00
Leeds United (II.)-Tottenham Hotspur 15:00
Oldham Athletic (III.)-Liverpool 17:00