Brazil foci

Szobrot kap az egyetlen háromszoros világbajnok labdarúgó

  • VNA

A brazil futball a Maracana stadion előtti életnagyságú szoborral tiszteleg a három vb-címet is szerző legenda, Pelé előtt.

Hamarosan egy szoborral tiszteleg a brazil labdarúgás a földkerekség egyetlen háromszoros világbajnoka, a sokak által minden idők legjobb labdarúgójának tartott, immáron 72 esztendős Pelé előtt. A brazil futball ikonjának tartott játékosról ugyanis egy életnagyságú bronzból készült szobrot emelnek hamarosan a szintén legendás, most átépítés alatt álló - nem mellesleg a 2014-es vb-döntőnek is helyszínéül szolgáló - Maracana stadion előtt. A szobrot az az Ique művésznévre hallgató brazil szobrász készíti el, aki korábban már Michael Jacksont is megörökítette hasonló formában.

A Pelé-szobor megalkotása akülüönleges testhelyzet és a legenda státuzsa miatt is nagy feladat - Fotó: AFP

A szobor abban az ünneplő pózban ábrázolja majd a "Fekete gyöngyszemet", amelyet az 1970-es világbajnokságon a csehszlovákoknak lőtt, 2-1-es brazil vezetést jelentő gólja után mutatott be. "Egy álmom vált valóra ezzel, hogy ilyen hírességet örökíthetek meg. A Maracana, a labdarúgás, Brazília, ez így együtt talán még túl sok is. Természetesen még nincs kész az alkotás, de ha elkészül, akkor szívesen és örömmel adom majd át az édesgyermekemet a rajongóknak" - nyilatkozta Ique a hír kapcsán. A sokak által nagyon várt, közel 300 kg-os Pelé-szobrot (melyet még az érintett maga sem látott eddig) a tervek szerint június 2-án, a 79.000 néző befogadására alkalmas stadiont megnyitó brazil-angol barátságos mérkőzéssel párhuzamosan mutatják majd be.