Öttusa

Szerettem megtölteni a fegyvert - Kovács Sarolta

Ismét szabálymódosításokon dolgozik a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM). A legújabb tervek szerint 2016-ban a Riói olimpián már az mind az öt szám egy helyszínen zajlana le. Az új lebonyolítási rendszerről a Londont is megjárt sportoló, Kovács Sarolta mesélt.

„Évek óta törekednek arra, hogy nézőbarát és látványosabb legyen a sportág. Ezen tervek szerint már egy helyről lehetne megnézni mind az öt számot. Nem lepődtem meg, hiszen London előtt is új szisztéma mellett döntöttek, ugyebár a kombinált futás és lövészetnek, valamint a lézeres puskáknak köszönhetően. Sőt, azóta megint volt változás, melynek következményeként még nagyobb hangsúlyt kaphat a lövészet” – idézi a Felix Promotion menedzseriroda hírlevele Kovács Saroltát.

A szabálymódosítás lényege az lehet, hogy az összes számot egy helyen rendeznék meg, ezen kívül pedig a vívás lebonyolítása is változhat egyenes kieséses rendszerre. „Nekem ez egyébként is lyukas szám egy kicsit, vagy nagyon jól megy, vagy rosszul – Londonban sajnos utóbbi valósult meg. Nem tudom, hogy ez előny vagy hátrány lesz-e számomra, de már kíváncsian várom. A nézőknek viszont biztosan látványosabb lesz és így könnyebb lesz eladni a sportágat.”

A 21 éves öttusázó azt is elárulta, nem mindenki tud zökkenőmentesen átszokni az újabb és újabb rendszerbe. „Nekem is időbe telik, de azért fiatalon még könnyebb. De annak, aki már 20 éve űzi ezt a sportot, nehezebb a dolga. Az elején mi is ódzkodtunk tőle, de nem volt más választásunk. A felkészülés menete is alaposan megváltozott, más lett a szisztéma.”

Kovács Sarolta elárulta, hogy bár nagyon szerette sportága hagyományos változatát, megérti, hogy a cél szentesíti az eszközt. „Nyilván nem unalmukban változtatják a szabályokat, hanem a nézők kedvéért. Én személy szerint például a rendes pisztolyt jobban szerettem a lézeresnél, szerettem megtölteni a fegyvert. De ha ez kell a sportágunk fennmaradásához, akkor el kell fogadnunk. Egyébként ez már Londonban is éreztette hatását. Hihetetlen, hogy mennyi ember kinn volt a kombinált számnál, nagyon jó érzés volt ezt látni.”

Sacinak egyébként még tartana tatai edzőtábora, melyet betegség miatt kénytelen volt otthagyni. „Összeszedtem valami vírust, így kényszerpihenőre van szükségem. Hétvégén már elkezdek mozogni, mert jövő héten jön az első verseny. Így nehéz megmondani, milyen formában leszek. A technikai számokkal nem lesz gond, a fizikaikat már kérdéses, mennyire fogom bírni. Sebaj, legalább felmérhetem, hol tartok! Utána rögtön megyünk edzőtáborba Coloradóba, ahonnan pedig utazunk a világkupa helyszínére, vagyis rendesen beindul a szezon.”