Australian Open

Tizennégy éves, süket, de Federerrel akar közös fotót a koreai tini-tehetség

  • VNA

Bár nem hall semmit a külvilág zajaiból, mégis ígéretes teniszező lehet a koreai Lee Duck-hee, aki már most bontogatja szárnyait.

Bár az ausztrál nyílt teniszbajnokságon most is (még) Federer, Djokovics vagy éppen Murray a sztár a férfi mezőnyben, a bennfentes szakemberek már egy fiatal, mindössze 14 éves koreai tehetségről áradoznak. Lee Duck-hee ugyan még messze nem emlegethető egy lapon a fenti trió tagjaival, ugyanakkor komoly versenyhátránya ellenére is sokáig viheti. A fiatalember ugyanis születése óta süket és ezen képesség hiánya ebben a sportágban talán nagyobb hátrányt jelent, mint azt első hallásra gondolni lehetne.

Lehet, hogy hamarosan nagy játékos lesz a pattanásos koreai tini - Fotó: AFP

A hallásnak ugyanis az ütések időzítése, a pörgetések meghallása és nem utolsó sorban a közönség biztatása szempontjából is nagy jelentősége van. Lee azonban nem csinál nagy felhajtást a dologból és ha rajta múlna, akkor nem is említené süketségét az ellenfeleknek: "Így nehezebb a kommunikáció a bírókkal, különösen a vonalbírókkal, hiszen nem hallom, ha OUT-ot kiáltanak és én még folytatom a játékot. Nem aggódom emiatt, hiszen ez most itt Melbourne-ben is többször előfordult" - mondta a koreai játékos, aki az Australian Open junior tornájának második fordulójában hétfőn 6-3, 6-3-as vereséget szenvedett a chilei Christian Garintól.

Bár az ausztrál bajnokság bírái nem kaptak külön iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni Lee mérkőzésein, az élet megoldotta a dolgokat, Thomas Sweeney mérkőzésvezető ugyanis többnyire karjelzésekkel kommunikált a koreai teniszezővel. "Bizonyos szempontból még jól is jön ez nekem, hiszen így csak a saját játékomra kell figyelnem és nem foglalkozhatok a külső reakciókkal" - árnyalja a képet Lee, aki a közelmúltban Miamiban megnyerte a rangos Eddie Herr International névre hallgató korosztályos tornát.

Lee most indul először Grand Slam torna junior tábláján, ahol viszonylag hamar kikapott ugyan, ám szeretne visszatérni. "Jó lehetőség volt ez a számomra, hogy a világ legjobb korosztályos játékosai ellen játszhassak" - teszi hozzá a fiatal játékos, akinek feltett szándéka, hogy az év végére a junior ranglista első tíz helyezettje közé kerüljön be. Ez persze csak a kezdet, hiszen sok más fiatal tehetséghez hasonlóan neki is a felnőtt világelsőség a célja. "Már üthettem pár labdát annak idején Federer ellen is egy koreai bemutató tornán, amikor nyolc éves voltam. Tegnap aztán éppen egymás mellett mentünk el, de nem ismert meg engem. Ez nagy csalódás volt számomra, hiszen szerettem volna egy közös képet készíteni vele. Talán majd legközelebb" - zárta le az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatát Lee.