Kajak-kenu

Nyugodt szakmai hátter és baráti közösség - ezért szerződik Újpestre Kozák Danuta

Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos kedden a 2016-os riói játékokig érvényes szerződést kötött az Újpesti Torna Egylettel.

"Azért választottam az újpesti klubot, mert patinás egyesület, ahol biztos, nyugodt szakmai hátteret és baráti közösséget tudnak nekem nyújtani" - fogalmazott Kozák a szerződés ünnepélyes aláírását követően, majd azzal folytatta, örül, hogy ide írt alá, és reméli, hogy itt is sikeres lesz.

Doma Gergő, a kajak-kenu szakosztály vezetője bejelentette: Kozák az újpesti női kajakcsapattal együtt, annak a Somogyi Bélának az irányításával készül, aki egyébként a magánéletben a párja.
"Ez is egy fontos szempont volt a döntésemnél, de nem az egyetlen" - válaszolta az ötszörös vb- és hétszeres Eb-győztes versenyző egy újságírói kérdésre.

Őze István, az Újpesti TE klubigazgatója elmondta, hogy másfél-két hónapos tárgyalás után állapodtak meg a kiváló kajakossal, majd egy kérdésre hozzátette: a lila-fehér klubnál nem jelentett gondot Somogyi Béla szerződtetése, mert volt rá lehetőség. A vezető hangsúlyozta: Kozák Danuta Újpesten több olimpiai bajnok mellé csatlakozhat, olyanokhoz, mint Berki Krisztián, Dombi Rudolf, vagy Gyurta Dániel.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is, aki arról beszélt, nem lehet véletlen, hogy a tavalyi olimpiát és a paralimpiát figyelembe véve az UTE volt a legsikeresebb magyar klub, mert sokak számára tud olyan feltételeket teremteni, amelyek nyugodt felkészülést biztosítanak.

"Mindez talán annak is köszönhető, hogy az önkormányzat és a klub között nagyon jó együttműködés alakult ki. Négyéves keretmegállapodást kötöttünk, amely kiszámítható és biztos feltételeket biztosít az UTE számára. Remélem, hogy ennek köszönhetően a klub hamarosan újra régi fényében tündökölhet majd" - tette hozzá a polgármester.

Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, örül annak, Kozák Danuta megtalálta a klubját.

"Ne feledjük, hogy egy olyan megbízható és jó klubhoz igazolt, ahol korábban már más versenyzők is szereztek olimpiai bajnoki címeket" - hangsúlyozta, majd az Urányi, Fábián kettőst és az 1992-es olimpiai aranyérmes női kajaknégyes tagjait említette.

Arról, hogy Somogyi Béla lett Kozák edzője, a kapitány így vélekedik:

"Én nem aszerint értékelném, hogy Béla a párja vagy sem. Ez mindenképpen egy új kihívás a számára, és csak utólag kapjunk majd meg a választ arra, hogy jó döntés volt-e. Ahogy én Danutát ismerem, egy nagyon öntudatos versenyzőről van szó, aki nem véletlenül nyert egyéni olimpiai bajnokságot, azt gondolom, hogy Bélával is fel tud majd készülni."

Az ötszörös vb- és hétszeres Eb-győztes versenyző novemberben jelezte, hogy nem hosszabbítja meg 2012 végén lejáró szerződését korábbi egyesületével, a Honvéddal, ahol párja részére nem kívántak edzői állást biztosítani.