NFL

Testvérháború lesz a nagydöntőben!

  • Szabó András

Úgy látszik, az első félidő botladozásai nem számítanak, ha pazar második 30 percet tud bemutatni az ember csapata. A Baltimore Ravens ugyanis 21 pontot szerzett a második félidőben, s ezzel nagy meglepetésre 28-13 legyőzte a New England Patriotsot az AFC főcsoportdöntőjében, azaz a Hollók lesznek ott a február harmadikai Superbowlon!

Bár a harmadik játékhéten a két csapat alapszakaszbéli találkozóján nyert a Baltimore, a mérkőzés esélyesének így is a Patriots számított. Tom Bradyék ugyanis imponáló magabiztossággal darálták be utolsó ellenfeleiket, s a magukhoz képest pocsék évkezdetet 10-1-es befejezéssel egyensúlyozták ki.

Esélyességüket még jobban kiegyensúlyozta, hogy máris a pályára lépés pillanatában beállítottak egy rekordot a hazaiak: irányítójuk, Tom Brady 24 mérkőzéssel egalizálta a legendás Brett Favre csúcsát, ami a rájátszásban QB-ként kezdett meccsek listáját illeti. Az örömhír - ha szárnyakat nem is - de azért energiát adott a Patriots QB-jének, aki egy Brandon Lloydnak adott passzal újabb csúcsot kezdett el ostromolni: 5574-el leelőzte a szezont a múlt héten befejező Peyton Manninget a playoffban passzolt yardok listáján, s fellépett a harmadik helyre. A nyomásnak – és sportág egyik legendájának – azonban remekül ellenállt a Ravens védelme, s sikerült mindössze egy mezőnygólon tartania a Hazafiakat.

A remek védekezés hozta energia a támadósorra is ráragadt, s gyönyörűen helyezte Joe Flacco a Denver ellen két TD-t is elkapó Torrey Smith kezébe a labdát. A látványos játék elvonta a védelem figyelmét a futásokról, így Ray Rice szinte akadálytalanul futhatott be a célterületre 2 yardról.

A Gillette Stadion nem egy olyan hely, ahol a vendégeknek megbocsátja a pontszerzést a szurkolósereg. Csakúgy, mint Bill Bellichick sem. A Patriots vezetőedzője pedig jól válaszolt, s remekül kevergette a rövid passzokat a futásokkal. A Baltimore védelme pedig azt sem tudta, hova kapjon – Wes Welker egyyardos TD-elkapásánál is elváltották magukat a Ravens cornerbackjei.

Ettől egy kissé megzavarodott az addig stabilan dobáló Joe Flacco. Rob Ninkovich pedig kihasználta ezt, s egy sackkel mezőnygólhelyzetbe hozta Steven Gostkowskit. A lengyel származású rúgó pedig szokásához híven nyugodt maradt, s három pontjával 13-6-os állásnál mehettek a nagyszünetre pihenni a csapatok.

A Patriots irányítója a harmadik negyed kezdetén úgy tűnt, tartja lendületét: egy újabb Brandon Lloydnak adott passzal Brady a négyszeres Super Bowl-győztes Joe Montanát is megelőzte a rájátszásban passzolt yardokat tekintve. A sorozat végén azonban csak puntra futotta Welkerék erejéből, ami gyorsan megbosszulta magát. Dennis Pitta 5 yardos TD-elkapása ugyanis a harmadik negyed végére már a Ravens vezetését jelentette.

A sorozatos jó passzok egyre jobban felhúzták Joe Flacco amúgy sem a bányászbéka feneke alatt tanyázó önbizalmát. A Ravens irányítója egyre merészebb helyekre tette be a labdát, amit mi sem példázhat jobban, mint a következő támadás befejezése - Anquan Boldinra ugyanis Devin McCourty és Steven Gregory is figyelt, Flacco mégis odatette a Cardinalsszal 2009-ben már a nagydöntőben járó elkapónak. A Q becenévre hallgató elkapó pedig nem okozott neki csalódást, s a kettős őrizetben is szenzációs mozdulattal szelídítette meg hat pont ellenében a játékszert.

Alig három perccel később kezdett eldőlni a mérkőzés. Stevan Ridley ugyanis hatalmasat kapott a vendégek safetyjétől, Bernard Pollardtól, s egy pillanatra nem csak eszméletét, de ami még fontosabb, a labdát is elvesztette. A meccs első labdavesztését pedig újabb Boldin-touchdownnal torolta meg John Harbaugh társulata: az egykori Cardinals-játékos ezúttal 11 yardos átadást váltott hat pontra, így 11 perccel a vége előtt már 28-13-ra vezetett a Ravens.

A Baltimore védelme pedig tényleg Ray Lewisért küzdött. Mióta csapatkapitánya visszatért, a Hollók védelme iszonyatosat játszik, hogy legendáját a lehető legnagyobb ajándékkal lephesse meg; most is az alapszakaszban 35 pontot átlagoló Patriotsot 13 egységen tartották, s nem is engedték elmozdulni onnan. Ed Reedék nagyszerűen fedezték Tom Brady célpontjait, s bár Wes Welker így is elszabadult egy hosszú játékra Correy Grahamtől, a következő játék eldöntötte a meccset.

Alig hét perccel a vége előtt ugyanis a magát a csapatba igazán csak idén bejátszó Pernell McPhee remek érzékkel ütött bele Brady Aaron Hernandeznek szánt labdájába. A bőr így egyenesen Dannell Ellerbe ölébe hullott, s a linebacker begipszelt kézzel is elkapta élete interceptionjét.

A hiba (és az utána következő ötperces Ravens-labdabirtoklás) teljesen pánikba ejtette Bradyt. Az irányító ugyanis utolsó esélyét is labdaeladással zárta. Így méltón állt bosszút a tavalyi vereségért Edgar Allan Poe világhíres versének főszereplőjéről elnevezett Ravens, s John Harbaughék két elbukott főcsoportdöntő után végre átlépték az álmok kapuját, amely túloldalán az Atlantát legyőző San Francisco vár majd rájuk.

NFL rájátszás
Főcsoportdöntők
Atlanta Falcons - San Francisco 49ers 24-28
New England Patriots - Baltimore Ravens 13-28