Téli speciális olimpia

Áder János előtt tettek esküt az indulók

Áder János köztársasági elnök előtt tettek esküt hétfőn azok a magyar versenyzők, akik indulnak az idei téli speciális olimpián, Dél-Koreában.

"A jelen lévő sportolók példájából sokan meríthetünk erőt és biztatást. A verseny pillanataiban érezniük kell, hogy Magyarország - a nagy földrajzi távolság ellenére is - Önökkel lesz" - jelentette ki az államfő a Sándor-palotában elhangzott köszöntőjében.

Az eskü szövegét - Sebestyén Júlia korábbi műkorcsolyázó Európa-bajnok segítségével - a gyorskorcsolyázó Mayer Barbara és a hófutó Sőre Zoltán mondta el. A Magyar Speciális Olimpia Szövetséget 28 sportoló képviseli az értelmi fogyatékossággal élők világjátékain, öt sportágban: hófutásban, alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és padlóhokiban. Az indulókat 14 edző és segítő kíséri el a versenyre.

A 2013-as téli speciális olimpián 113 ország mintegy 3300 sportolója méri össze tudását. A családtagok, hozzátartozók mellett várhatóan ezer sajtómunkás és 7800 önkéntes, szervező lesz jelen a tizedik ilyen jellegű viadalon.

A január 29. és február 5. közötti pjongcsangi eseményen való részvétel az után vált lehetővé, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége december közepén elfogadta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség erre vonatkozó támogatási kérelmét.