Alpesi sí

A sebesség rekord sem volt elég a dobogóhoz - videó

  • VNA

Az olasz Christof Innerhofer nyerte meg a wengeni lesiklást, ahol megdőlt a pénteken felállított sebesség világcsúcs is.

A francia Johan Clarey megdöntötte az alpesi sí versenyek sebességi rekordját

Szombaton délután a legendás wengeni pályán rendezték meg a szezon egyik leginkább várt lesikló versenyét a férfi alpesi sízők Világkupa sorozatában. A versenyt a pályafutása ötödik Vk-győzelmér szerző olasz Christof Innerhofer (2:29,82) nyerte meg két osztrák síző, Klaus Kröll és Hannes Reichelt előtt, ám most talán mégsem ez volt a legérdekesebb esemény. Már a pénteki edzésen új sebességi rekordot állított fel a svájci Carlo Janka (aki most a versenyen egy könnyű résznél kiesett), a kedvező időjárás, a kemény, fagyott pálya és a jó látási viszonyok miatt pedig most újabb rekordra lehetett számítani. A verseny hangulata is adott volt, hiszen az immáron 83. alkalommal megrendezett wengeni lesiklásra a híres Eiger és Jungfrau hegycsúcsok közelében helyszínen is 33.000 (!) néző volt kíváncsi.

Előbb a kilences rajtszámmal érkező kanadai Benjamin Thomsen (159,6 km/h) döntötte meg az egy napot megélő Janka rekordot, majd nem sokkal később jött a francia Johan Clarey, aki a több mint négy kilométer hosszúságú wengeni pálya leggyorsabb részén 161,9 km/h-s sebességet ért el. Ez pedig új rekord, hiszen ilyen gyorsan még soha senki nem haladt az alpesi sí Világkupa történetében. Érdekesség viszont, hogy hiába a csúcs, Clarey így sem tudott még a dobogóra sem felkerülni, végül csak az ötödik helyen zárta a futamot. A miheztartás végett viszont lássuk a történelmi siklást a franciától: