Rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Heidum Bernadett döntős 1500-on

A magyarok közül egyedüliként Heidum Bernadett jutott be az 1500 méteres táv döntőjébe a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

A selejtezőkből mind az öt egyéniben induló magyar továbbment, majd a nőknél Kónya Zsófia nagyon erős hatosba került az elődöntőben, s onnan már nem sikerült továbblépnie.

Heidumot és Keszler Andreát egy futamba sorsolták. A versenyt már a rajttól nagy küzdelem jellemezte, az élen az orosz Olga Beljakova haladt, mögötte a két magyarral. Beljakova aztán a féltávhoz közeledve az egyik kanyarban megcsúszott, elesett, és magával rántotta az őt szorosan követő Heidumot és Keszlert, így ők csak az ötödik és hatodik pozícióban értek célba. Heidumot a versenybíróság továbbengedte, mivel az esés pillanatában továbbjutó helyen állt.

A férfiaknál Knoch Viktor járt hasonlóan: elődöntős futamában óriási harc folyt az első két, finálés szereplést érő helyért, ám a táv felénél a brit Jack Whelbourne kilökte a magyar korcsolyázót, akinek ezzel meg is pecsételődött a sorsa, a versenybírók ugyanis nem juttatták döntőbe, mert csupán negyedik volt a bukás pillanatában.

A másik magyar férfi induló, Liu Shaolin Sándor jól versenyzett az elődöntős futamában, egészen az utolsó kanyarig második volt, ám ott a rutinosabb riválisai megelőzték, így végül ötödik lett, és nem jutott fináléba.