Magyar válogatott

Benyújtotta hivatalos fellebbezését az MLSZ a FIFA-nak

Kora délután a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalosan is benyújtotta fellebbezését a FIFA Fegyelmi Bizottságához. A szövetség jogászai által, külső szakértők bevonásával, minden részletre kiterjedő, nagy körültekintéssel összeállított, a mellékletek nélkül tíz oldalas angol nyelvű jogorvoslati kérelemben a szankciók enyhítését kéri a nemzetközi szövetség fegyelmi testületétől - közölte az mlsz.hu.

A Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történt események miatti elmarasztaló határozat megismerése után, 2013. január 9-én az MLSZ hivatalosan jelezte a FIFA-nak, hogy élni kíván a fellebbezés jogával.

Ezt követően a szövetség szakemberei - széleskörű szakmai konzultáció után - elkészítették a fellebbezés szövegét, és összeállították a szövetség álláspontját alátámasztó mellékleteket. Az MLSZ „gyorsított eljárást”, a másodfokú döntés sürgős meghozatalát is indítványozza beadványában.

A jogorvoslati kérelem beadásával egy időben, ezzel párhuzamosan a magyar szövetség megkezdte a vétlen szurkolóinak kiszolgálása, a közösségi élmény megélésének biztosítása érdekében szervezendő közös mérkőzésnézés szervezési munkálatainak előkészítését. Abban az esetben, ha március 22-én a Magyarország-Románia vb-selejtező mérkőzést zárt kapuk mellett kell majd lejátszani, az MLSZ a mérkőzés napjára egy jó hangulatú kulturális és sportünnepnek szánt eseményt szervez az 56-osok terére (a korábbi Felvonulási tér). A rendezvény célja a magyar válogatott melletti kiállás és szimpátia kifejezése mellett, látványos állásfoglalás a rasszizmus és a gyűlölet mindenfajta megnyilvánulásával szemben. A szövetség előzetesen 30-50 ezer embert vár a helyszínre.

Az MLSZ a nagyszabású esemény előkészítési munkálataiba bevonta a szövetség partnereit és támogatóit is.

Csányi Sándor, a szervezet elnöke szerdán a Magyar Labdarúgás Fórumán elmondta, jogos, de aránytalan a FIFA büntetésée, amely szerint a válogatott soron következő hazai, románokkal szembeni világbajnoki selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani, mert az izraeliek elleni tavalyi találkozón a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett barátságos mérkőzésen. Ha sikerül azonosítani ezeket a drukkereket, polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.