Öttusa

Nem áll le a modernizálással a Nemzetközi Öttusa Szövetség

A lézeres lövészet bevezetése után sem áll le a modernizálással a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), amely azt szeretné, ha a riói olimpián a jelenleginél rövidebb időtartamban egyetlen helyszínen, egy stadionban bonyolíthatná le az öt számot.

A jegyet váltó nézők így helyváltoztatás nélkül követhetnék az eseményeket. Az öttusastadion közepén alakítanák ki a lovas pályát, a küzdőtér egyik végében helyeznék el a mobilmedencét, a másik végére állítanának fel egyetlen vívópástot, és a kombinált szám is megoldható lenne az arénán belül, mivel a lézeres lövészet semmilyen veszélyt nem jelent a nézőkre, a futópálya pedig eleve adott. A legnagyobb változtatás a vívást érinti majd - ha tényleg döntés születik az új formátumról -, az előző napi selejtezőt követően ugyanis egyetlen páston, kieséses rendszerben zajlanának az asszók.

"A szándék az, hogy mind az öt szám egy helyen jelenjen meg - mondta a hírre reagálva az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy nem egy új ötletről van szó, mert már a pekingi játékok előtt is felvetődött valamilyen hasonló lebonyolítás lehetősége. - Ami a vívást illeti, annak az új szabályrendszere számunkra még nem ismert, azt is mondhatnám, hogy kidolgozás alatt van. Ugyanakkor azt el tudom képzelni, hogy Rióban már meg lehet majd rendezni az új elképzelés szerint az öttusaversenyeket."   

Az ötletről sajtóközleményben számolt be a UIPM. Ebben Klaus Schormann, a szervezet elnöke kitért a lézeres lövészet bevezetésére, hangsúlyozva, hogy ezáltal lehetőség nyílik a sportág bázisának szélesítésére. A veszélytelen lézerpisztolyokat ugyanis már gyerekek kezébe is oda lehet adni, így a futás és úszás mellé a lövészet is bekerülhet mindjárt a kezdetektől a felkészülésbe. A UIPM-elnök emlékeztetett arra is, hogy az idén már vegyes váltókat is rendeznek a Világkupa-sorozatban. A nemzetközi szövetség az egy-egy férfi, illetve női öttusázóból álló csapatok versengését szeretné bevetetni az ötkarikás programba.