Eurochallenge Kupa

Drámai győzelemmel kezdte a középszakaszt a Szolnok

A Szolnok hazai pályán hosszabbítás után legyőzte a francia Gravelines-t kedden a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszának első fordulójában.

Sead Sehovic, a Szolnoki Olaj játékosa vezeti a labdát védők gyűrűjében a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakasz J csoportjának 1. fordulójában játszott Szolnoki Olaj - Gravelines találkozón, a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2013. január 15-én. MTI Fotó: Bugány János

A csoportkörből az F jelű négyes második helyezettjeként továbbjutott szolnokiaknak - akik tavaly a debreceni Eurochallenge-négyes döntő utolsó helyén végeztek - hamar hátrányba kerültek. A francia listavezető első 12 pontját Ludovic Vaty egymaga szerezte, míg a Tisza-parti gárdában főként a csapatkapitány Báder Márton remekelt. A Gravelines-t 2010 novemberében 70-69-re verő házigazdák a 8. percben a decemberben érkezett amerikai Rashad Bell révén vezettek először, majd a második negyed Horváth Ákos két triplájával indult. Az ellenfél csaknem három és fél percig nem talált a gyűrűbe, ezalatt az Olaj egy 9-0-ás rohammal 32-24-re elhúzott. A félidőben 32-27 volt az állás.

Az idén az NB I helyett az Adria Ligában szereplő magyar bajnok és kupagyőztes a térfélcsere után hátrányba került, így jókor jöttek Horváth és a lett Ernests Kalve hármasai. Nenad Asceric vezetőedző - aki játékosként hét évet légióskodott Franciaországban - együttese tartotta előnyét, és noha Báder a harmadik negyedben nem szerzett pontot, az utolsó játékrész 48-46-ról indult. A távolról gyengén célzó Gravelines három és fél percig gólképtelen maradt, de 53-46 után egy 10-0-s sorozattal rukkolt elő, sőt, hét pontra is meglépett. Sead Sehovic azomban a hajrában két triplával döntetlenre mentett, így 65-65 után jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban Horváth bedobta negyedik hármasát is, öt ponttal vezetett a Szolnok (72-67), Kalve triplája pedig megadta a kegyelemdöfést a francia együttesnek.   

A szolnokiakra a folytatásban három idegenbeli mérkőzés vár az Eurochallenge-ben, elsőként jövő kedden az izraeli Holonhoz látogatnak.

Eredmény, nyolcaddöntős szakasz, 1. forduló, J csoport:
Szolnoki Olaj-Gravelines (francia) 75-71 (17-16, 15-11, 16-19, 17-19, 10-6) - hosszabbítás után
a magyar csapat legjobb dobói: Báder 20, Horváth 16, Kalve 11, Bell 10