NFL

Nincs meglepetés: a Patriots fölényesen győzve jutott főcsoportdöntőbe

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) rájátszásának utolsó főcsoport-elődöntőjén a New England Patriots a Houston Texanst fogadta. Bár a vendégek fogadkoztak, és az első félidő alapján egy izgalmas mérkőzésre volt kilátás, a folytatásban a Texans már nem tudott felpörögni a Patriots szintjére, és újabb pofonban részesültek Tom Bradyéktől. A New England így a Baltimore-ral csap össze ismét a főcsoportdöntőben csakúgy, mint tavaly. Érdekesség, hogy a tavalyi főcsoportdöntős csapatok közül három idén is ott van a legjobb négy között.

Fogadkoztak a Houston Texans fiataljai, hogy márpedig ők a főcsoport-elődöntőben méltóbb ellenfelei lesznek a hazai New England Patriotsnak, mint a decemberi összecsapásukon. Az első félidő végéig látható is volt rajtuk, hogy összeszedetten és a bosszúállás szándékával érkeztek Foxborough-ba.

Tom Brady azonban nem hiába vezeti az NFL irányítóit playoff-győzelmek számában, és a második felvonásra már egy olyan fokozatba kapcsolt a Patriots, aminek még a Houston magasan jegyzett védelme sem tudott megállj parancsolni. Brady 344 yarddal és három touchdown-előkészítéssel járult hozzá 17. playoff-sikeréhez, amivel felülmúlta gyerekkori idolját, Joe Montanát. Már csak egy valamiben jobb nála a példakép, mégpedig a bajnoki gyűrűk számában, de idén abban is beérheti őt a Patriots sztárirányítója.

Az első félidő alapján még lehetett bízni egy szoros végjátékban, mivel a Houston az utolsó másfél percben tíz pontot szerzett, amivel feljöttek 17-13-ra. A folytatás azonban katasztrofálisra sikeredett a vendégeknek, ugyanis a védelem nem találta a fogást a Brady által irányított gépezeten, és az első négy hazai drive-ból három touchdown született. Eközben Matt Schaub előbb interceptiont dobott, majd egy negyedik próbálkozást is elpuskáztak, mire sikerült kicsit szorosabbá tenni az eredményt - bár 25 pontos hátrány után három touchdownt és legalább egy mezőnygólt kellett volna szerezniük az utolsó 13 percben, ami még egy Patriotsnak is lehetetlen feladat lett volna.

Az i-re a pontot Stephen Gostkowski tette fel 38 yardról lőtt mezőnygóljával, amivel kialakult a 41-28-as végeredmény. A New England így ismét főcsoportdöntőt játszhat, és a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is a Baltimore Ravens lesz az ellenfél.

"Úgy vélem, hogy a két legjobb csapat került a döntőbe. A Baltimore kétségkívül megérdemli, hogy itt legyenek és mi is" - fejtette ki véleményét a jövő heti főcsoportfináléról Tom Brady.

Brady mellett Shane Vereen sziporkázott, aki három touchdownt jegyzett a találkozón. Az egyetlen dolog, ami miatt szomorkodniuk kell a Patriots drukkereknek az Rob Gronkowski karsérülése, ami miatt idén már biztos nem fog tudni játszani a playoffban. Azonban az, hogy az óriás tight end nélkül is 41 pontot szereztek a Houston ellen, önmagáért beszél. A nagy kérdés már csak az, hogy a Ray Lewis által inspirált Baltimore Ravens védelem vajon képes lesz-e megtalálni a hibát az eddig olajozottan működő Patriots-gépezetben.

NFL rájátszás
Főcsoport-elődöntők
New England Patriots - Houston Texans 41-28
   
Korábban:  
Denver Broncos - Baltimore Ravens 35-38 h.u.
San Francisco 49ers - Green Bay Packers 45-31
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 30-28