Biatlon

Tora Berger új erőre kapott Ruhpoldingban

  • VNA

A norvég Tora Berger sikerével ért véget Ruhpoldingban a női biatlonosok 12,5 km-es tömegrajtos versenye.

A hölgyek tömegrajtos versenyével folytatódott vasárnap délután a biatlon Világkupa a németországi Ruhpoldingban. A győzelmet az összetett Világkupa élén álló norvég Tora Berger szerezte meg a fehérorosz Darja Domracseva és az orosz Olga Zajceva előtt. Már a rajt után is Berger diktálta a tempót, aki vezetett is, ráadásul a jó sífutók közül az első fekvő lövészetnél Domracseva és Gössner, a másodikban pedig a finn Mäkärainen is rontott, így a táv felénél már csak hárman maradtak hibátlan lövészettel az élen, Berger, Zajceva és az ukrán Vita Szemerenko.

A harmadik lövészetben azonban Berger is hibázott egyet, így visszacsúszott a harmadik helyre, míg a gyorsan tüzelő Zajceva ellépett Szemerenkótól. A negyedik sorozatban azonban az orosz és az ukrán is hibázott, a norvég viszont nem, így aztán Berger a lőtér után már 15 másodperces előnnyel vághatott neki az utolsó 2,5 kilométernek. A végére Zajceva elfáradt, így Berger előnye folyamatosan nőtt, ráadásul a végén kiválóan sífutó Domracseva is megelőzte őt.

Biatlon Világkupa - Ruhpolding (GER) - 12,5 km női tömegrajtos
1. Tora Berger (NOR) 37:14,4 0+0+1+0 lövőhiba
2. Darja Domracseva (BLR) +26,7 mp 1+0+0+1
3. Olga Zajceva (RUS) +37,8 mp 0+0+0+1
4. Vita Szemerenko (UKR) +53,5 mp 0+0+0+1
5. Teja Gregorin (SLO) +1:01,8 mp 0+0+1+0
6. Kaisa Mäkäräinen (FIN) +1:02,9 mp 0+1+1+1

Ezzel a sikerével - a 2012-ben Norvégiában az év legjobb sportolójának megválasztott - Tora Berger újabb hatvan pontot gyűjtött és az utóbbi, gyengébben sikerült versenyei után ismét növelte előnyét a Világkupa sorozat élén. A Berger legnagyobb riválisának számító Miriam Gössnernek ezúttal is meggyűlt a baja a lövészettel, hiszen hat hibával nem lehet érmet szerezni, igaz sífutó tudása ezúttal is kihúzta a bajból és végül a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. A harminc fős mezőnyben senki sem tudott ezúttal hibátlanul lőni a női mezőnyben, dacára annak, hogy eléggé szélmentes időjárás és remek hangulat, közel 20.000 néző fogadta a versenyzőket Ruhpoldignban.

A női összetett Világkupa állása - 12 verseny után
1. Tora Berger (NOR) 574 pont
2. Miriam Gössner (GER) 471 pont
3. Darja Domracseva (BLR) 443 pont
4. Andrea Henkel (GER) 427 pont
5. Marie Dorin Habert (FRA) 380 pont
6. Kaisa Mäkäräinen (FIN) 363 pont