NFL

Megismétlődik-e az AFC tavalyi döntője?

Vasárnap este sor kerül a maradék két főcsoport-elődöntőre a profi amerikai futball-ligában (NFL). A New England a Houstont látja vendégül, és amennyiben nyernek Tom Bradyék, úgy megismétlődik a tavalyi AFC főcsoportdöntője, hiszen a Baltimore-ral ütköznének meg ismét. Az NFC-ben az első helyen végzett Atlanta a Seattle Seahawks ellen igyekszik szépíteni Matt Ryan playoff-rezüméjén.

Atlanta Falcons - Seattle Seahawks vasárnap 19:00

Előzmények

Az Atlanta mondhatni konzisztens teljesítménnyel ért fel az NFC csúcsára az alapszakaszban. Matt Ryanék legnagyobb erőssége az volt egész évben, hogy még rosszul játszva is folyton partiban voltak az ellenféllel, és csupán háromszor nem volt elég a meccs végi hajrá számukra a győzelemhez. Ugyanakkor a nagy kérdőjel még mindig ott van Matt Ryan játékával kapcsolatban: képes-e a szezon legfontosabb szakaszában győzelemre vinni a csapatát? Eddig három playoff-mérkőzést bukott el vele a Falcons és egyet sem nyert meg, és egy újabb betli után talán elgondolkozik a vezetőség azon, hogy egy győzelemre érettebb irányítóra adja le a voksát.

A Seattle a múlt héten a fővárosból távozhatott ünnepelve. Bár a Washington egy gyors hajrával és két drive-val rögtön 14-0-s előnyre tett szert, utána Russell Wilsonék szép fokozatosan fordították meg a meccset, és tettek pontot a fővárosi álmok végére. Robert Griffin sérülése miatt ismét árnyékba került a Seahawks teljesítménye, valamint Pete Carroll vezetőedző munkássága a csapat élén, de talán pont ez lesz a kulcs számukra a hosszú playoff-meneteléshez.

Az elmúlt években az Atlanta dominálta az egymás elleni mérkőzéseket, ugyanakkor a 2005-ös évben kétszer is összecsaptak, playoffban és alapszakaszban egyaránt, akkor mindkétszer a Seattle diadalmaskodott.

NFL
A Falcons és a Seahawks elmúlt öt egymás elleni meccsének eredményei
2011 Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 28-30
2010 Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 18-34
2007 Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 44-41
2005 Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 21-18
2005 (playoff) Seattle Seahawks - Atlanta Falcons 28-26

Elemzés

Az Atlanta Falcons leginkább a szezon elején sziporkázott, amikor körülbelül minden csapatstatisztikában az élen jártak, de a szezon végére a teljesítményük visszaesését a számok is bizonyították. Azért így sincs oka a panaszra a Falcons-drukkereknek, hiszen csapatuk átlagban 26.2 pontot szerzett 369 yarddal, míg a védelem csupán 18.7 pontot engedett az ellenfeleknek, amivel az ötödikek lettek a listán, igaz a 365 yard átlagban nem túl imponáló. A Falcons védők mindösszesen 29 alkalommal sackelték az ellenfél irányítóját, mely messze a legkevesebb a még playoffban lévő csapatok közül.

Matt Ryant sokáig alapszakasz-MVP-nek is tartották, de a szezon végi formaesés miatt ezt a díjat nem valószínű, hogy kivívja magának a Falcons karmestere. Ettől függetlenül Ryan élete legjobb szezonján van túl 4719 passzolt yarddal, 32 assziszttal, viszont a 14 interceptionje is kimagaslik a karrierje eddigi éveiből. Az irányítói értékelése 99.1 lett a szezon végére, a tavalyi 92.2-höz képest is hatalmasat javult a játéka.

Ennek persze kedvenc elkapói, Roddy White, Julio Jones, illetve a tight end Tony Gonzalez örültek leginkább, akik összesen 3479 yardot számláltak a szezon végére és 25 touchdownt jegyeztek. A földi játék mondhatni háttérbe szorult Ryan felemelkedésével, ugyanakkor Michael Turner nem egyszer kihúzta a slamasztikából a Falconst egy negyedik negyedben futott touchdownjával. A szezonban kereken 800 yardot futott a futójátékos 10 touchdownnal.

A Seattle az NFL legfélelmetesebb védelmével érkezett Washingtonba, de ehhez képest a védőtengely eléggé megszeppentnek tűnt a Redskins ellen az első negyedben. Kár találgatni, hogy mi lett volna ha Robert Griffin térde nem megy ki, a végeredmény számít, és az Seahawks győzelmet mutatott. Ugyanakkor ennél jobb ébresztőt nem is kaphatott volna a secondary, hiszen a hibák kiütköztek, és volt egy hetük azok kijavítására - bár a sok utazás mellett talán nem jutott annyi lehetőség a gyakorlásra, mint azt szerették volna (a Seahawks visszautazott Washingtonból Seattle-be, majd onnan utaztak Atlantába).

Russell Wilson a védelemmel együtt illetődött meg az RG3-t skandáló tömegtől, és bár egy touchdownt előkészített, 187 passzolt yardja hagy némi kivetnivalót maga után. Szerencsére azonban a földön  Marshawn Lynch jelét sem mutatta annak, hogy a közönség hatással lenne rá, és 132 yardjával, valamint futott touchdownjával oroszlánrészt vállalt a győzelemből.

A Seahawks ha nem is hengerelve, de győzni tudott, és ez azért is fontos ennek a fiatal együttesnek, mert végre elhihetik magukról, hogy képesek idegenben is a csúcsra jutni. Arról nem is beszélve, hogy formában maradtak, a tegnapi meccsek alapján pedig kitűnik, hogy nem mindig előny a két hetes pihenő.

Hathárom-tipp:

Molnár Dávid (eddigi tippek: 6/6): Matt Ryan 0-3-as playoff-mérlege riasztó, nem hiába írtuk azt, hogy egy újabb vereség után talán a menedzsment is elgondolkozhat a váltáson - bár ennek csak a mi fantáziánk biztosít táptalajt egyelőre. A Falcons alaposan visszavett a szezon végére, és az utolsó fordulóban úgy kaptak ki a Tampa Baytől, hogy minden kezdőjük játszott. A Seahawks sem volt lehengerlő a múlt héten, de úgy vélem, hogy Pete Carroll képes a fiait gatyába rázni, és újabb idegenbeli győzelmet aratni velük.

Barcsai Róbert (eddigi tippek: 6/4): Elnézve a Seattle rajtját a Washington otthonában, ez a mérkőzés sima hazainak tűnik, viszont én mégis szembe megyek az árral, és a Seahawks gárdáját juttatom tovább. Igazából csak ismételni tudom önmagam: ha a vendégek védekezése működni fog idegenben is, akkor képesek lehetnek meglepni a Falconst.

Szabó András (eddigi tippek: 6/3): Bár elvileg az Atlanta az esélyesebb - a Mike Smith-Matt Ryan páros ,,hatalomátvétele" óta eltelt öt évben 32-8 a Falcons hazai mérlege -, de a Russell Wilsonnal, Marshawn Lynchcsel és a pusztító védelemmel felálló Seahawks így is erősebbnek tetszik. Az utóbbi hetekben elképesztő formában játszó Seattle szerintem tovább menetel majd az év végére leeresztő Atlanta ellen.

New England Patriots - Houston Texans vasárnap 22:30

Előzmények

A New England Patriots szezonját leginkább egy hullámvölgyként lehetne leírni, hiszen a szezont döcögősen kezdték Tom Bradyék, utána nagyon rákapcsoltak, és meglepetésre pont az a december sikerült felemásra, amely hónapban az elmúlt években folyton domináltak. A Houston gyengélkedése miatt azonban a szezon végén megkaparintották a második helyet a főcsoportban, és a két hetes szünet már a tavalyi évben is kedvezett számukra.

A Houston a múlt héten már beleszagolhatott a playoff légkörébe, ismét azt a Cincinnatit fogadták hazai pályán, akikkel szintén megmérkőztek egy évvel korábban a franchise történetének első rájátszás-mérkőzésén. A Texans védelme megállította Andy Daltont és a Bengals támadóegységét, de ami a saját támadásukat illeti, abban nem nyújtottak túl meggyőző munkát. Kérdéses, hogy a szezonvégi hullámvölgyből sikerült-e kikecmeregniük Arian Fosteréknek a múlt heti sikerrel vagy ismét megálljt parancsolnak nekik a főcsoport-elődöntőben.

A két csapat eddig mindösszesen négyszer találkozott egymással, köszönhetően annak, hogy a Houston csak az évezredforduló során csatlakozott a ligához. Egy szezonfinálétól eltekintve eddig a New Englandnek áll a zászló, arról nem is beszélve, hogy legutolsó összecsapásukat decemberben simán nyerte a Patriots - talán az sem véletlen, hogy a Houston hanyatlása ezután kezdődött el.

NFL
A Patriots és a Texans elmúlt négy egymás elleni mérkőzésének eredményei
2012 New England Patriots - Houston Texans 42-14
2010 Houston Texans - New England Patriots 34-27
2006 New England Patriots - Houston Texans 40-7
2003 Houston Texans - New England Patriots 20-23

Elemzés

A New England Patriotst nem igazán kell bemutatni azoknak, akik az elmúlt években figyelemmel kísérték az NFL történéseit. Kétségtelen, hogy Tom Bradyék a liga meghatározó csapatává nőtték ki magukat a 2000-es években, köszönhetően a klasszis irányítójuknak. Bár Brady idén önmagához képest egy gyengébb szezont produkált (4827 yard és 34 touchdown-passz a tavalyi 5235 yardhoz és 39 assziszthoz képest), a csapat így is magasan vezette a ligát a szerzett pontok (557) tekintetében és pontátlagban (34.8) egyaránt.

Brady "gyengébb" éve annak is köszönhető, hogy hol Rob Gronkowski, hol Aaron Hernandez, hol mind a két tight end sérült volt, így a Wes Welker-Brandon Lloyd párosra hárul Brady passzainak begyűjtése. Nem kellett félteni a párost, Welker 1354 yarddal és hat touchdownnal zárt, míg Lloyd 911 yarddal és négy touchdownnal büszkélkedhetett az év végén. A tight end óriás, Gronkowski csupán 11 meccsen kapott lehetőséget de még így is a legeredményesebb lett az elkapók közül 11 touchdownnal.

Sokan féltették a New Englandet, hogy a futójáték abszolút meg fog szűnni náluk BenJarvus Green-Ellis távozásával, de Stevan Ridley csattanós választ adott nekik. A második évében járó futójátékos messze túlszárnyalta az újonc évét, és örömmel vette, hogy az elsőszámú futójátékossá vált a csapatban: 1263 futott yarddal és 12 futott touchdownnal abszolválta az alapszakasz 16 mérkőzését. Ha lehet mondani, Ridley-vel sokkal többoldalú lett a Patriots offenzívája.

A Houston a Cincinnatit gyűrte le a múlt héten, és a teljesítményük még mindig messze állt attól a formától, amilyenben nekivágtak a szezonnak. Bár a védelem sziporkázott, és mindössze 198 yardot engedett a Bengals támadóegységének, támadásban a kritikus pillanatokban többször is megremegett Matt Schaub keze, aki touchdown-passz nélkül és interceptionnel mutatkozott be élete első playoff-meccsén. A győzelem azonban így is az övé lett, ugyanakkor tisztában van vele ő is, hogy ennél jóval több kell majd a Patriots ellen.

A Texans legnagyobb fegyvere Arian Foster, aki meccsről meccsre bizonyítja, hogy ott a helye a liga legjobb futójátékosainak listáján. Foster lett az első játékos a liga történetében, aki az első három playoff-meccsén 100 yard felett futott.

Az biztos, hogy a passzjátéktól több kell, valamint J.J. Wattéknak jobban kell szűrniük Brady lehetséges célpontjait, mint azt tették december elején, amikor is 42 pontot szerzett ellenük a Patriots támadóegysége.

Hathárom-tipp:

Molnár Dávid: Szép győzelmet aratott egy hete a Houston, de legyünk őszinték, ez a New England olyan támadó armadával rendelkezik, mellyel szemben a legtöbb védelem tehetetlen. J.J. Watték megsértődtek azon, amikor egyes észak-amerikai újságírók rögtön a Patriotst kiáltották ki győztesnek a párharcból, de én is kénytelen vagyok csatlakozni a tengerentúli kollégáimhoz: a Houston csúcsforma nélkül esélytelen, így Tom Bradyéket várom a főcsoportdöntőbe Ray Lewisék ellen.

Barcsai Róbert: A Houston eszméletlenül visszaesett az alapszakasz végén, ráadásul a Cincy ellen sem volt egyszerű a továbbjutás. A New England ráadásul pihenhetett is, ráadásul Brady komolyabb playoff-tapasztalattal rendelkezik, mint Schaub, így nálam itt egyértelműen a Pats jut tovább.

Szabó András: Már a múlt héten is a Houston ellen fogadtam, és bár akkor ez nem jött be, de még mindig Matt Schaubék vereségét tartom reálisabbnak, mint Tom Bradyékét. A Texans hihetetlenül ,,kihűlt" az utolsó fordulókban; ennek köszönhetően nem csak a hazai pálya előnyét, de a pihenőhét lehetőségét is elvesztették. A Gillette Stadion ráadásul pont nem az a hely, ahova januárban nyerni járnának az idegenbeli csapatok - így szinte minden a Patriots sikerére utal.