Vívás

Politikai pályával kacérkodik a hatszoros olimpiai bajnok

  • VNA

Még mindig aktívan akar versenyezni, de már a jövőjére is gondol a kiváló olasz tőrvívó, Valentina Vezzali.

Politikus pályával kacérkodik a női vívósport legeredményesebb olimpiai szereplője, az olasz Valentina Vezzali. A hatszoros olimpiai bajnok tőrvívó ugyanis a jelenlegi miniszterelnök Mario Monti pártlistáján indul a február 24-25-én esedékes parlamenti választásokon. A jelenleg áldott állapotban lévő 38 esztendős sportoló emellett a sportbeli eredményekről sem akar lemondani, hiszen nem fejezi be a pályafutását és tervei szerint a 2016-os riói olimpián is ott szeretne lenni.

Vezzali a londoni olimpián az olasz csapat zászlóvivője volt a megnyitóünnepségen, az akkori elismerés annak szólt, hogy ő minden idők egyik legsikeresebb olasz olimpiai szereplő. A világklasszis tőröző sorozatban háromszor (Sydney, Athén, Peking) nyerte meg a tőrvívás egyéni címét, a történelmi rekordot jelentő negyedik siker azonban végül Londonban már nem jött neki össze, igaz a csapatversenyben (1996 és 2000 után harmadszor) most is olimpiai bajnok lett.

Vezzali nem az egyetlen, aki Olaszországban a politikai pályára "váltott", hiszen a hírek szerint a közelmúltban visszavonult kajakos, Josefa Idem is harcba indul egy római parlamenti pozícióért.