Tenisz

Lengyelországba és Brazíliába is visz versenyt idén a WTA

  • VNA

Az idei évben is tovább nőnek a pénzdíjak a női tenisz versenyeken - a WTA Dél-Amerika és Ázsia felé terjeszkedik.

A napokban tette közzé a 2013-as esztendő hivatalos versenynaptárát a női profi teniszezők szervezete, amely 33 országban 54 különböző tornát tartalmaz. A WTA listáján ebben az esztendőben két új esemény is szerepel, idén ugyanis Brazíliában és Lengyelországban is sor kerül majd női tenisz tornára. A legmagasabb szintű női tenisz április 8-ától Katowicében tér vissza Lengyelországba, amelyet nem utolsó sorban kiváló játékosuknak, Agnieska Radwanskának is köszönhetnek. A lengyel játékos ugyanis tavaly nyáron 1939 után az első lengyel női játékos lett, aki Grand Slam döntőt játszhatott, ezzel pedig hozzájárult ahhoz, hogy a WTA a koppenhágai verseny helyére Katowicének szavazott bizalmat.

A brazil város, Florianopolis újonc a sorozatban és az ő beugrásuk azt is jelenti egyben, hogy jövőre 40 év után először fordul elő, hogy egyetlen naptári éven belül három női torna is Dél-Amerikában kerül sorra. Akkor ugyanis már a kolumbiai Bogota és Florianopolis mellett a Memphisből Rió de Janeiróba átkerülő versennyel is bővül majd a paletta. Az is eldőlt, hogy a következő évben már (Tokió helyett) a kínai Na Li otthonául szolgáló Wuhanban is rendeznek rangos WTA versenyt. Az eddig Kuala Lumpurban megrendezett verseny helyett jövőre Hong Kong is rendező lehet. "Nagyon örülünk a női tenisz térhódításának ezekben a régiókban, különösen Brazíliában és Kínában" - nyilatkozta a WTA elnöke, Stacey Allaster.

A WTA most kiadott közleményében azt is egyértelművé tette, hogy az év végi női tenisz világbajnokság új helyszínéről (amelyért a tavaly novemberben leszűkített lista szerint négy város maradt versenyben: Kazany, Mexikóváros, Szingapúr és Tainjin) csak idén áprilisban hoznak döntést. A WTA pénzügyi vonatkozásban is jelentősen előrelépett, így a 2013-as naptári évben kiosztott pénzdíjak összege (58,7 millió dollár) tíz százalékkal több, mint az előző esztendőben.