Aukció

Hatszámjegyű összeget remélnek egy amerikai baseballkártyáért

Hatszámjegyű összeget remél egy igen ritka, 148 éves amerikai baseballkártyáért az az aukciós ház, amely árverésre bocsátja a sportrelikviát.

A baseballkártyát - amely tulajdonképpen nem is az, hanem egy kártyára préselt fotó - egy Maine állambeli illető limlomok kiárusításán vásárolta a kanadai határ közelében, Baileyville-ben. A relikviára egy fotóalbumban bukkant, amelyért - régi Coca-Colás dobozokkal és néhány tölgyfából készült székkel együtt - kevesebb mint száz dollárt fizetett az "udvari vásáron". A maihoz hasonló baseballkártyák az 1880-as években kezdtek népszerűvé válni az Egyesült Államokban. A most felfedezett azonban korábbról, 1865-ból származik, és a Brooklyn Atlantics nevű amatőr baseballcsapat kilenc tagját ábrázolja menedzserük társaságában.

A Saco River Auction Co. aukciós cég vezetője, Troy Thibodeau elmondta, hogy a kártyáért hatszámjegyű összeget - legkevesebb százezer dollárt - várnak a licitálóktól a február 6-ra meghirdetett árverésen. Közlése szerint a "fotós" kártyából csupán két példány létezik, a másik a washingtoni Kongresszusi Könyvtár birtokában van.