Tenisz

Rázúdult a játékosokra a pokoli hőség - 41 fok is volt Sydneyben

  • VNA

Sok tenisz játékos számára az Ausztrál Open előtt nem a hosszú utazás a legnehezebb dolog, hanem az ausztráliai extrém hőséghez való alkalmazkodás.

A budapesti ablakokon kinézve ez nehezen elképzelhető, de szerencsére némi földrajzi előtanulmány alapján már nehezen sokkolhat bennünket az az információ, amely szerint pokoli meleg várja januárban az Ausztrál Openre készülő teniszezőket. A hosszú utazás mellett minden évben a hőség okozza az egyik legnagyobb nehézséget az évad első Grand Slam tornájára utazóknak, így van ez 2013-ban is, ahol már a felvezető versenyeken sem ritka a hőgutával kezelt versenyző, vagy a tartós napsütés hatásaira panaszkodó világklasszis játékos. 

Már most is extrém meleg van az ötödik kontinensen, a hőség pedig még akár rosszabb is lehet a hétfőn kezdődő Grand Slam torna előtt. A Sydneyben zajló tornán a Radwanska - Date-Krumm találkozón 39 fokot mértek, a hőség pedig csak fokozódott, a későbbi meccsek idején már 41 fokot is mutatott a hőmérő. Nem is csoda, ha szinte teljesen üres stadionban játszották a találkozókat, a hőhullám ellen a szurkolók is megpróbáltak védekezni. "Ma tényleg borzasztóan meleg volt, ez már túl sok egy tenisz mérkőzéshez. De nem csak nekünk, a nézőknek, a labdaszedőknek is elviselhetetlen volt a hőmérséklet" - nyilatkozta a 6-4, 6-3-ra győztes lengyel játékos.

Némi árnyék, nedves törülköző, hatalmas ventillátor - ez maradt Wozniacki számára is a meleg ellen - Fotó: Mark Nolan/Getty Images

A kínai Na Li számára sem volt egyszerű a váltás az új klímára, aki a shenzeni 4 fokos hőmérsékletből átruccanva szembesült az ausztrál nyárral, nem is csoda, ha egyszerűen csak szaunához hasonlította a rájuk váró körülményeket.  A mostanit a helyiek a 2009-es időjáráshoz hasonlítják, amikor szintén negyven fok feletti hőmérsékletet mértek az ausztrál nyílt bajnokság egyes napjain. Éppen ezért volt különösen hősies Szvetlana Kuznyecova és a dán Caroline Wozniacki, akik a keddi találkozójukon közel négy órán keresztül gyűrték egymást, míg az orosz meglepő 7-6, 1-6, 6-2--es sikert aratott. A találkozó második és harmadik játszmája között tíz perces "hőség szünetet" kellett elrendelni a játékosok védelme érdekében. "A teniszezőknek tökéletes erőnléttel kell rendelkezniük ahhoz, hogy kibírják az ilyen hőséget és a nagy szelet is . Olyanok vagyunk, mint ha vasból lennénk" - mosolygott némi akasztófahumort is a nyilatkozatába csempészve Kuznyecova a találkozó után.

A nagy nemzetközi tornák szervezőinek lehetőségük van a hőség miatti szünet elrendelésére, ugyanakkor ennek elrendelését nem egyszerűen csak egy hőmérsékleti értékhez kötik, hanem annál komplexebb döntés alapján határozzák meg, amely figyelembe veszi a páratartalmat, a szelet és a nap szögállását is. A keddi napon Sydneyben ezt a lehetőséget még nem nagyon alkalmazták a szervezők, pedig több játékost - így az orosz Galina Voszkobojevát is - ápolni kellett a nagy meleg miatt.