Heti 6:3

Bryant Mészölyt idézte, a lányok angyalok, a britek őrültek

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 címu rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

Benedek

Nem volt kemény választás Benedek

Megtalálták Kemény Dénes utódját, Benedek Tibort választotta a férfi vízilabda-válogatott szakvezetőjévé a sportági szövetség elnöksége. Nagy kockázatot nem vállalt a 40 éves szakember kinevezésével a szövetség, Benedek ugyanis a legjobbtól tanult, 2010 áprilisától a londoni olimpiáig Kemény Dénes segítője volt - nem mellesleg a korábbi kapitány jelenleg a szövetség elnöke. Benedek karrierje során rengeteg tapasztalatot szerzett, játékosként több évet húzott le Olaszországban, amely a világ egyik legerősebb bajnoksága. Két másik jelölt is volt a posztra, de sok esélyük nem lehetett. Aki kicsit is otthon van a honi a pólóban tudta: Benedek nem véletlenül töltötte az elmúlt éveket Kemény mellett a válogatott kispadján...

Tito visszatért

Idő előtt tért vissza az FC Barcelona kispadjára Tito Vilanova és ezzel kellemes meglepetést okozott a Camp Nou közönségének. A fültőmirigy-daganattal műtött 44 éves vezetőedző 17 nappal az operációt követően vasárnap már az oldalvonal mellett melózott az Espanyol elleni városi rangadón, amelyet csapata 4-0-ra megnyert. A katalán mester bevallotta, nem ért véget a harca a gyilkos kórral, időnként a jövőben is hiányozni fog, de az mindenképpen remek hír, hogy újfent felvette a karmesteri pálcát.

Neymar

Továbbra is Neymar uralkodik

Ismét a brazil Neymart választották Dél-Amerika legjobb labdarúgójává az uruguayi El País című lap által szervezett szavazáson. A Santos válogatott támadója nagy fölénnyel, 199 vokssal végzett az élen. Nem túlzás azt állítani, hogy Neymar immár a brazil futball első számú csillaga, a szambaország hívei főképp tőle várják majd a legtöbbet a 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon. A 20 éves támadó a vb-t követően Európában folytatja pályafutást, addig pedig kénytelenek leszünk elviselni azt a temérdek pletykát, amit a klubváltásával kapcsolatban összehord majd a nemzetközi sajtó.

Őrült britek

Aki kicsit is otthon van a kocsmasportokban, az alighanem figyelemmel követte a múlt heti darts világbajnokságot. Londonban totális őrületet okozott az esemény, a brit Phil Taylor 16. darts vb címét nyerte meg, miután a döntőben 7-4-re legyőzte a holland Michael van Gerwent. Az 52 esztendős Taylor 10 ezer néző előtt diadalmaskodott, a brit szurkolók olyan hangulatot kreáltak, amellyel azokra is hatást gyakoroltak, akik addig félszemmel (sem) érdeklődtek a sportág iránt. Az éjszakába nyúló finálét követően Taylor bejelentette, nem vonul vissza és ezzel újabb plusz pontot szerzett rajongóinál.

Taylor

A lányok angyalok

Parádés teljesítményt nyújtott és óriási meglepetést okozott a magyar női válogatott az U18-as jégkorong-világbajnokságon. Gömöri Csaba és Buzás Norbert szövetségi edzők együttese a hatodik helyen végzett és ezzel teljesítette a célt, bennmaradt a világ legjobb nyolc csapata között. A hölgyek élmezőnye a férfiakéra hajaz, a gyengébbik nemnél is Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország, Svédország, Csehország valamint Finnország viszi a prímet, vagyis tényleg elképesztő bravúrt hajtottak végre a lányok. Magyar női jégkorongozók ezt megelőzően semmilyen korcsoportban nem szerepeltek a legmagasabb osztályban.

Na végre

Megszületett a megállapodás az észak-amerikai profi hokiligában, mégis lesz szezon az NHL-ben. A tulajdonosok és a játékosszervezet végre dűlőre jutott, így valószínűleg január 19-én elrajtolhat egy kurtított, 48 meccses alapszakasz. Habár a tengerentúli és az európai szurkolók is lélegzet visszafojtva várták az új kollektív szerződést, könnyen lehet, hogy az első meccseket üres csarnokokban játsszák a csapatok. A kanadai és az amerikai drukkerek ugyanis alaposan berágtak a hosszadalmas tárgyalások miatt és bojkottal fenyegetőznek. Jelezni akarják, hogy velük nem lehet packázni. Néhány meccset kihagynak - majd azzal a lendülettel visszatérnek.

Heti hármas

Lejárt az idejük

Keserűen nyilatkozott a Los Angeles Lakers mélyrepüléséről Kobe Bryant, az észak-amerikai kosárlabdaliga szupersztárja. "Ez átkozottul öreg csapat, nem tudom máshogy mondani - mondta a 34 éves játékos. - Lassúak vagyunk, beragadtunk a sárba a fiatalabb, frissebb ellenfélhez képest." Bryant értékelése Mészöly Kálmán híres nyilatkozatát idézte, a Szőke Szikla 1969-ben a csehszlovákok elleni Marseille-ben elveszített világbajnoki pótselejtezőt követően szomorkodott hasonlóan: a "mi időnk lejárt" vonta le a következtetést, amiért itthon kis híján a fejét vették. Bryantet nem bántották a Lakers drukkerei, inkább szomorúan bólogattak.

GeraHiába reménykedtünk

Nincs szerencséje Gera Zoltánnak. A West Bromwich Albion játékosa térdsérülést szenvedett a Queens Park Rangers elleni FA Kupa meccsen. Ugyanaz a térde sérült meg, melyet korábban már műteni kellett keresztszalag-szakadás miatt. A magyar futballista 2011 novemberében olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy a szezon hátralévő részében nem játszhatott, s csak tavaly augusztusban térhetett vissza a pályára. Sajnos a tavaszi idénye ismét oda van, nem léphet pályára a magyar válogatott világbajnoki selejtezőin. Gera 33 éves, az újabb súlyos sérülés miatt nem lenne meglepő, ha a befejezés gondolata is megfordulna a fejében.

Nem a lelkiismerete szólalt meg

Lance Armstrong, a kerékpársport legnagyobb doppingbotrányának főszereplője beismerheti, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt. Az amerikai kerekes eddig vehemensen cáfolta, hogy valaha is doppingolt volna. Armstrongot nem lelkiismeret furdalás gyötri, csupán abban a reményben tenne vallomást, hogy más sportágakban - például a triatlonban, amely sportág világszövetsége nem írta alá a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexét - még versenyezhessen. Ezzel a húzásával aligha növelné népszerűségét Armstrong, csak reménykedni lehet, hogy az esetleges beismerő vallomása sem változtatna életre szóló eltiltásán és csupán akkor pattanhatna nyeregbe, ha a sarki közért lesz a célpontja.