Dakar 2013

Mégis Carlos Sainz nyerte a második szakaszt

Mégis Carlos Sainz nyerte a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali második szakaszát, mivel a szervezők bejelentése szerint a verseny műholdas rendszere meghibásodott, így tévesen jelzett több mint 21 perces hátrányt a spanyol pilótának.

A rendezők hétfőn azt közölték, hogy Sainz és navigátora, Timo Gottschalk nem saját navigációs rendszerének hibája miatt tévedt el a viadal közben, ezért visszakapta a kerülőút miatt elvesztegetett 21 perc 26 másodpercet. A páros így megnyerte a második, 242 km-es etapot az eredetileg - tévesen - szakaszgyőztesnek nyilvánított Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret francia duó előtt, s összetettben is visszakerült az élre. Sainzék így 5 perc 5 másodperccel előbb rajtolhattak el a hétfői, Pisco és Nazca közötti 243 km-es gyorsasági szakaszon, mint Peterhanselék.

"Az egész dolog elég különös volt, éreztük, hogy valami nincs rendben, mert ugyanazt az útjelzőt háromszor, vagy négyszer is elhagytuk, s csak ezután folytattuk a szakaszt" - mesélte a kétszeres rali-világbajnok Sainz, aki 2010-ben diadalmaskodott a Dakaron.

A január harmadik hétvégéjén záruló viadal mintegy 8400 kilométeres távjának 153 autó, 183 motorkerékpár, 75 kamion és 38 quad vágott neki. A verseny Argentína érintésével Santiagóban fejeződik be.