Serie A

Conte nélkül is erős a Juventus, BL-indulásról álmodozik a Lazio – értékelés

  • Bodnár Gergő

A Rai Sport olasz televíziós csatorna a téli szünetet kihasználva, visszapillantott a 2012-2013-as bajnokság első felére. A Secondo tempo vagyis Második félidő című műsorban, a hét nagy klub őszi teljesítményét érkelte a sportcsatorna szakértői stábja. A lista eleje természetesen nem tartalmaz túl sok meglepetést, a bajnokságot simán vezető Juventus az összes elemző szerint remek teljesítményt nyújtott.

Conte

Juventus, Milan, Inter, Lazio, Roma, Napoli, Fiorentina vagyis a hét testvér. Olaszországban csak így nevezik a bajnokság képét évről-évre meghatározó hét nagy klubot. A Rai Sport televíziós csatorna ezúttal a legjobbak őszi teljesítményét értékelte. Sorozatunk harmadik, egyben utolsó részében, a Lazio-Juventus kettőssel foglalkozunk.

 

Lazio (2. hely, 11 győzelem 3 döntetlen, 4 vereség)

Az olasz bajnokság első felében a Fiorentina mellett, a Lazio nyújtotta a legkellemesebb meglepetést. A fővárosiak új edzővel, Valdimir Petkoviccal vágtak neki a szezonnak, és utólag elmondhatjuk, a bosnyák származású tréner kinevezése remek döntésnek bizonyult. 18 bajnokijából a Lazio 11-et megnyert (csak a Juventus jobb náluk, ebben a tekintetben) s mindössze négyszer kapott ki. Az olasz sajtó az új edző személye mellett, a Marchetti-Hernanes-Klose hármas remeklésének tulajdonítja a Lazio jó szereplését, s ebben lehet valami. Utóbbi két játékost 17 gólt szerzett csapata 26 találatából, Marchetti kapusnak meg nagy szerepe van abban, hogy csak 18 gólt kapott a fővárosi együttes. Az őszi idény egyik legszebb pillanata volt a novemberi városi derbi megnyerése, s azt se felejtsük el, hogy a Lazio tavasszal érdekelt lesz az Európa Ligában.   
A Rai Sport osztályzata: 7,5

 

Juventus (1. hely, 14 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség)

Az eltiltott Antonio Conte nélkül, a Juventus csoportelsőként jutott tovább a Bajnokok Ligájában, és az idény felénél magabiztosan vezeti a bajnokságot. Ezek tények, mint ahogy az is, hogy a címvédő ősszel két vereséget is elszenvedett. A Juve mindkét alkalommal milánói ellenféltől kapott ki, de a maradék 16 fellépésből 14-et megnyert. Hazai pályán félelmetes a csapat, Torinóban csak az Inter-Lazio duó tudott pontot szerezni. Az Inter november elején rögtön hármat is, ekkor szakadt meg a Juve 49 meccses veretlenségi sorozata. Valamennyi szakértő egyetért abban, hogy a csapat kiválóan reagált Conte hiányára, ráadásul a meghatározó játékosok – vagyis Pirlo, Vidal, Marchisio, Giovinco és a fiatal Pogba - összességében kiegyensúlyozottan, jól teljesítettek. A Buffon vezette védelem ezúttal is remekelt, a Juventus 18 kör alatt csak 11 gólt kapott. A 8 pont előny több mint megnyugtatónak látszik főleg annak fényében, hogy jelen pillanatban elég nehéz megmondani, ki a Juve igazi vetélytársa.
A Rai Sport osztályzata: 9,5