Dakar-rali

Szombaton rajtol a nagy dél-amerikai kaland

Címkék:

Szombaton Peru fővárosa, Lima mellől rajtol el a világ leghíresebb és legkeményebb terepversenye, a Dakar-rali, amely január 19-én Santiago de Chilében ér véget.

A híres, egyben hírhedt viadalon - amelynek 1979 óta íródó története során eddig 58 halálos áldozata volt - az idén 161 autó, 196 motorkerékpár, 75 kamion és 40 quad vág neki a több mint nyolcezer kilométeres távnak. A versenynek ezúttal is lesznek magyar résztvevői: az autósok között a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős és a Sebestyén Sándor, Bognár József duó, továbbá utóbbi szervizcsapata, a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió próbál szerencsét. Szalayékat a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Vörös Ferenc kamionos csapat segíti. Ott lesz még a szombati startnál Horn Albert is, aki a kazah Andrej Cserednyikov oldalán próbálja majd leküzdeni az embert és gépet próbáló homok- és kősivatagokat.

A magyarok közül Szalay Balázs a legtapasztaltabb, hiszen 12. alkalommal áll rajthoz a Dakaron. Az eddigi 11 verseny közül hétszer ért célba, jelenlegi navigátorával, Bunkoczi Lászlóval pedig mind a hat alkalommal eljutott a végállomásig. A magyar páros tavaly érte el eddigi legjobb eredményét, amikor a huszadik helyen végzett.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős másodszor áll rajthoz. Tavaly a sivatag erősebbnek bizonyult náluk, de mint mondták, a visszavonulás helyett vérszemet kaptak, így az idén sokkal felkészültebben és más szemlélettel vágnak neki a versenynek. A pilóta a rajt pillanatát várja a legnagyobb izgalommal, nap mint nap szeretne egyenletes, stabil teljesítményt nyújtani, a végcél pedig az, hogy az utolsó napi finisvonalon is átguruljon.

"Testileg és lelkileg készen állok" - fogalmazott Sebestyén az MTI-hez eljuttatott közleményében. A felkészülésről szólva kiemelte: szinte megállás nélkül vezetett az elmúlt két hónapban, mintegy negyvenezer kilométert, vagyis "két olajcserényit" autózott.

Ami az elitet illeti, indul a címvédő francia Stéphane Peterhansel, aki eddig tíz alkalommal győzött a Dakaron, négyszer autóval, hatszor pedig motorkerékpárral vitte el a pálmát. Egy év kihagyás után visszatér a 2010-ben bajnok spanyol Carlos Sainz, indul a katari Nasszer al-Attijah, aki 2011-ben nyerte meg a viadalt, és rajtol a dél-afrikai Giniel De Villiers is, így az utóbbi négy év nyertesei vetélkedhetnek majd egymással.

A Dakar-ralit 2009 óta bonyolítják le Dél-Amerikában annak következményeként, hogy terrorfenyegetettség miatt 2008-ban törölni kellett a versenyt az eredeti helyszínen, Afrikában. A törlésről egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon. A szervezők azóta több alkalommal is kinyilvánították, hogy a viadal előbb vagy utóbb visszatér az afrikai utakra, de végső döntés még nem született.