Válogatás

Sneijdertől Torresig - szupersztárok kálváriái I.

  • Kele János

Hiába a tömérdek pénz és a zsíros szerződések, sok sztár tekint vissza pályafutása eddigi legrosszabb éveként 2012-re. Sérülések, formahanyatlás, balhék az edzővel és persze a kevés értékelhető teljesítmény a hívószavaink, de van olyan is, aki kóros önbizalomhiányban szenved. Szupersztárok kálváriái, első rész.

Ha év végi összeállításról van szó, az embernek leginkább vicces momentumok, nagy győzelmek, hálószaggató bombagólok és álomcsapatok jutnak az eszébe – pedig van egy csomó futballsztár, aki vélhetően legszívesebben örökre kitörölné a memóriájából 2012-őt. Hiába ugyanis Cristiano Ronaldo és Lionel Messi varázslatos párviadala, nem mindenki képes szezonról szezonra emelni teljesítménye hatásfokát, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, leghamarabb a szurkolók veszik észre azt, ha valakinek a szokásosnál gyengébb szériája van. Mai cikkünk főszereplői magasról estek nagyon mélyre, és mindegyikük esetében igaz: könnyen lehet, hogy évek múlva visszatekintve 2012-őt jelöljük majd meg kálváriájuk kezdetének.

A legkézenfekvőbb példa alighanem az a Wesley Sneijder, aki nagyjából két éve csak keresi a formáját – de valószínűleg most van a legmélyebben. José Mourinho Intertől való távozása óta folyamatosan gyengült a teljesítménye, aztán előbb a sérülések jöttek menetrend szerint, majd nem sokkal később a távozásáról szóló pletykák is. Végül aztán sem a Manchester United, sem a Manchester City nem vitte el, cserébe viszont Milánóban öt különböző edző is megpróbálta kicsiholni belőle a maximális üzemi hőfokot, kevés sikerrel. Legutóbb szeptemberben sérült meg, ám hiába szedte össze magát novemberre, a vezetőség közölte vele, amíg nem hajlandó meghosszabbítani szerződését, nem kerül a kezdőcsapat közelébe. Most tehát gyakorlatilag csapatot keres, de horribilis fizetési igényei, kora és gyakori sérülései méretes kényszerpályát jelölnek ki számára: megfizetni csak az Anzsi és a PSG tudná, kérdés, hogy a Milánóhoz foggal-körömmel ragaszkodó Sneijderné mit szól a váltáshoz.

Szintén formás kis pokoljárás kellős közepén tart Nuri Sahin, ami viszont abból a szempontból teljesen érthetetlen, hogy sem kora, sem sérülései nem indokoltak ekkora visszaesést formájában. 2010/2011-ben még a Bundesliga toronymagasan legjobb játékosának számított, kulcsszerepe volt a Dortmund bajnoki címében, miközben egész Európát ámulatba ejtette érett, látványos játékával – majd jött a Real és Mourinho, hogy varázsütésre mindent elrontson. Egy sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a nyári alapozást, de hiába épült fel, Mourinho látványosan nem bízott benne, ez pedig a török középpályás játékkedvére is kihatott. Fél évnyi padozás és lelátón ücsörgés után a Liverpool vitte el, de a biztató kezdés és a vörösök gyenge játékoskerete sem volt elég ahhoz, hogy megragadjon a csapatban: jelenleg többnyire csere, vagy még az sem, a Liverpool pedig egy-két fellángolástól eltekintve ugyanúgy szenved a Premier League középmezőnyében, mint két éve folyamatosan.  Lucas felépülésével ráadásul azt sem nagyon látni, hol lenne a helye a Rodgers-féle ’Pool-ban – a brazil jobban ütközik és többet is szerel nála, passzpontosságban Joe Allen múlja felül, a támadásokhoz pedig az eddigiek alapján mind Gerrarrd, mind Jonjo Shelvey többet tud hozzátenni nála.

Alig múlt egy éve, hogy gyakorlatilag egyedül nyerte meg Dél-Amerika második számú kupáját csapatának (LDU Quito – Universidad Chile 0-4), a Napoli ráadásul azon nyomban áthozta Európában – az áttörés mégis elmaradt Eduardo Vargas karrierjében. A chilei támadó az azóta eltelt 13 hónapban egyetlen Serie A meccsen sem kezdett, és bár 21-szer beállt csereként (az EL-ben mesterhármast is jegyzett), nehezen lehetne rásütni, hogy megszolgálta az árát. Nem érzi a bizalmat, nem tud beilleszkedni, Walter Mazzarri ráadásul a nyáron megszerzett Lorenzo Insignében is több fantáziát lát nála, alighanem tehát elkerülhetetlen a váltás. Dél-Amerikába valószínűleg bármikor visszamehetne, de ez még az olaszországi padozáshoz képest is visszalépés lenne, így egy féléves kölcsön-szerződést látunk a legvalószínűbbnek – valahol a csizma déli részén.

Bár horrorisztikus sérüléséből viszonylag simán visszatért, hatalmas formahanyatláson ment keresztül az utóbbi egy évben Aaron Ramsey. Az Arsenal fiatal wales-i középpályása a tavalyi év végén még csapata egyik motorja volt, csodás passzokkal szolgálta ki társait, jórészt neki volt köszönhető, hogy Jack Wilshere súlyos sérülése ellenére sem esett szét a londoniak fedezetsora. Ám 2012 elejére elfogyott a szufla, a kevés pihenő miatt Ramsey egyre többet hibázott, passzai pontatlanabbak, lövései erőtlenek lettek, egyértelmű, a szűk keret miatti erőltetett menet kizsigerelte őt. Azóta is csak keresi a formáját, és bár szerződéshosszabbítása jól jelzi, az Arsenal számít rá, ha meg akar küzdeni Artetával és Wilshere-rel a csapatba kerülésért, javulnia kell. Meg talán egy kicsit pihennie is.

Két éve még szinte biztosra vettük, hogy az új Kakát dédelgeti keblein a Santos, azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán – Ganso pedig nem volt képes bizonyítani, hogy valóban akkora irányító-zseni, mint amilyennek kikiáltották az óceán túlpartján. Pedig volt valami romantikus a játékában, egyszerre idézte a hőskor klasszikus 10-eseit, és a mai idők modern támadó középpályásait, az egyszerű szemlélő valószínűleg még Neymarénál is hamarabb beleszeretett a játékába. Elég volt azonban néhány sérülés, és gyakorlatilag kettétört a pályája, hiába kapta meg a lehetőséget Mano Menezestől a válogatottban, a Copa Americán és az olimpián is csúfosan leszerepelt. A korábban sokszor és sok pénzzel próbálkozó Milan sem vitte el, így jobb híján maradt Brazíliában, igaz, súlyos sérülése miatt a Sao Paulóban sem tudta azt hozni, amit vártak tőle. 2013 sorsfordító év lesz a számára – ha egészséges tud maradni, akár fel is támadhat, de ha nem kecmereg ki a gödörből, örökre eltűnhet a brazil futball kazamatáiban.

Folyt. köv.