Bulvár

Terroristának nézték az amerikai hatóságok a kétszeres olimpiai bajnokot

  • VNA

Szomáliai származása miatt ismét gondja akadt az amerikai hatóságokkal a kétszeres olimpiai bajnok Mo Farahnak.

Kellemetlen élménye volt újfent az amerikai hatóságokkal a kétszeres olimpiai bajnok brit futónak, Mo Farah-nak. A The Sun című bulvárlap ugyanis úgy tudja, hogy a kiváló hosszútávfutót szomáliai származása okán ismét feltartóztatták a vámhivatal emberei az Egyesült Államokba történő belépésnél. A Londonban az 5.000 és a 10.000 méteres síkfutásban is győztes Farah belépési papírjai nem voltak megfelelőek, ezért kellett különös tortúrán átesnie.

Farah eredetileg csak turistavízummal rendelkezett, amivel elsőre nem engedték be az Államokba, ezért Torontón keresztül egy másik hivatalos okmánnyal próbált meg bejutni az országba. Ez utóbbi szándékánál került a terroristákra vadászó, Oregon államban szolgálatot teljesítő amerikai határőrök látókörébe. A galiba azért alakult ki, mert eredetileg Farah az egyik szponzorától kapott volna külön beutazási engedélyt, hogy meglátogathassa a Portlandben élő családját. A kiváló futónál hiába volt ott mindkét londoni aranyérme a táskájában, ez a hatóságok embereit nem hatotta meg.

A két olimpiai aranyérem sem hatotta meg az amerikai hatóságok képviselőit - Fotó: sport1.de

„Nem ez volt az első alkalom, hogy gond volt a belépéssel az országba, hiszen szomáliai származásom miatt gyakran szoktak a megszokottnál alaposabban ellenőrizni. Most azonban hiába volt nálam mindkét olimpiai aranyérmem, ez sem érdekelt senkit sem” – nyilatkozta az évek óta már brit színekben futó Farah, aki a Nike cég által szponzorált oregoni edzőközpontban a legendás trénerrel, Alberto Salazarral készül együtt. Éppen utóbbi volt az, aki végül segített megoldani a világ egyik leghíresebb atlétájának is kínos helyzetet. „Szerencsére Albertónak van egy barátja az FBI-nál, aki nagy atlétika barát és aki tudta, hogy ki vagyok. Nem tudom mi történt volna, ha nincs ilyen segítségünk” - nyilatkozta a The Sun riporterének az országba végül csak bejutó Farah.