Premier League

Nem hibáztak a manchesteri óriások, de a United győzelme az édesebb

Az éllovas Manchester United fölényesen, 4-0-ra diadalmaskodott a Wigan Athletic ellen az angol labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában, újév napján. A címvédő Manchester City a Stoke Cityt fektette két vállra. Az ünnepi meccsdömpinget a United tíz, a City hat ponttal zárta, a Vörös Ördögök hétpontos előnnyel várjak a kupafordulók utáni folytatást.

Wigan-Man. United

A Vörös Ördögök eddig mindössze egyszer, áprilisban vesztettek pontokat a wigani kiscsapat ellen, ám az akkori 1-0-ás vereség sokba, közvetve a bajnoki címbe került, míg Roberto Martínez legénysége a United legyőzése után kezdett szárnyalni és kerülte el ismét a kiesést.

Az első kaput eltaláló lövés Javier Hernándezé volt, a mexikói a 4. percben jobbról, tíz méterről lőtt, Ali Al-Habszi ölébe. Egy perc múlva Koné rúgta a labdát balról David De Gea kezei közé, de már lesről. A 7. percben Hernández ismét veszélyeztetett, Al-Habszi fülelte le a lövést. A 12. percben a mexikói talált be 11 méterről a kapuba, de lesről, érvénytelen volt a gól.

A 28. percben Ryan Giggs bal oldali beadásából szerzett kis híján öngólt Figueroa. A 30. percben Giggs nem tudta bepofozni egy méterről a kapusról kipattanó labdát. A 35. percben meg nem adott gólja után szabályos találatot szerzett Chicharito: Evra lövése kijött a kapusról, a csatár az ötösről vágta a hálóba (0-1). A 43. percben Robin van Persie kissé balról, hét méterről a hosszú alsóba tekert (0-2), ez volt a holland idei 15. bajnoki találata. Hiába volt sokkal többet a labda a hazaiaknál, kétgólos hátrányt szedtek össze a szünetig.

Az 59. percben a semmiből szépített volna a Wigan, ám Koné lesről passzolta a kapuba Di Sancto bal oldali beadását. A 60. percben Hernández nem tudott az üres kapuba emelni Al-Habszi pocsék kifutása után. A 63. percben van Persie szabadrúgása levágódott, Hernández elé, aki 11 méterről kapásból lőtt a jobb alsóba (0-3). A 67. percben Van Persie tekert 15 méterről egy hajszállal a léc fölé. A 83. percben Jordi Gomez szabadrúgása zúgott el centikkel a bal felső felett. A vendégek könnyedén őrizték az előnyt, bár a Latics az egész meccsen alig tanúsított ellenállást. A végén Van Persie duplázott Welbeck ajándéklabdájával (0-4). A listavezető kiütéses sikerrel köszöntötte az újévet, előnye továbbra is hét pont a tabellán.

Man. City-Stoke

Az Etihadba a szezon első felében kiválóan teljesítő Stoke City látogatott. A 2. percben Agüero közeli lövését védte Begovic, a 9. percben az argentin a kapu fölé bombázta Milner passzát. A 20. percben David Silva fejelt a kapu mellé. Nem sokkal később Agüero löketét Begovics bravúrral védte a jobb felsőnél. A 33. percben ismét Agüero riogatta a vendégeket, a rövid sarokra fejelt, Begovic kapufára tolta a labdát. A Fazekasok sokáig jól tartották magukat, a félidő végén tört meg a jég:  Silva jobbról, az alapvonaltól gurított vissza, Begovic Zabaletához ütötte a labdát, a védő közelről passzolt a hálóba (1-0).

A második játékrész elején Edin Dzeko 16 méterről tüzelt fölé, aztán szűk tíz perccel később betalált a bosnyák csatár: Agüero jobb oldali lövését Dzeko elé paskolta a kapus, aki nem hibázott (2-0), Dzeko pólóján kívánt boldog új évet a City szurkolóinak. A 73. percben Nzonzi buktatta Silvát, Michael Oliver befújta a büntetőt, amit Agüero értékesített (3-0). A 86. percben Whitehead távoli próbálkozását a kapufára ütötte Joe Hart.  A címvédő megszenvedett az első gólért, végül simán nyert.

A többi mérkőzésen

Bár úgy tűnt, az Aston Villa három vereség (és 0-15-ös gólkülönbség) után győzni tud, a Swansea  Danny Graham révén a 95. percben egyenlített, így megosztozkodtak a pontokon a csapatok Walesben. A Tottenham hátrányból fordított az újonc Reading ellen, André Villas-Boas csapata zsinórban harmadszor nyert és ismét a harmadik helyen áll. A West Ham négy nyeretlen mérkőzés után nyert, a szenvedő fél, a Norwich egymás után negyedszer bukott el.

Premier League, 21. forduló:
Manchester City-Stoke City 3-0 (1-0)
gólszerző: Zabaleta (43.), Dzeko (56.), Agüero (74. - 11-esből)
 
Swansea-Aston Villa 2-2 (1-1)
gólszerző: Routledge (9.), Graham (90+5.), ill. Weimann (44.), Benteke (84. - 11-esből)
 
Tottenham Hotspur-Reading 3-1 (1-1)
gólszerző: Dawson (10.), Adebayor (51.), Dempsey (79.), ill. Pogrebnyak (4.)
 
West Ham United-Norwich City 2-1 (2-0)
gólszerző: Noble (3. - 11-esből), O'Brien (26.), ill. R. Martin (90.)
 
Wigan Athletic-Manchester United 0-4 (0-2)
gólszerző: Hernández (35., 63.), Van Persie (43., 88.)
 
Korábban:
West Bromwich Albion-Fulham 1-2 (0-1)
gólszerző: Lukaku (49.), ill. Berbatov (39.), Kacaniklic (58.)
 
Később:
Southampton-Arsenal 18.30
 
Szerdán:
Chelsea-Queens Park Rangers 20.45
Liverpool-Sunderland 20.45
Newcastle-Everton 21.00