Síugrás

Jacobsen majdnem bukott, majd Garmischban is győzött - videó

A síugrók Négysáncversenyének második állomáson is a norvég Anders Jacobsen győzött, aki így fölényesen vezet az összetett versenyben is.

Kedden délután a németországi Garmisch-Partenkirchenben a szokásos újévi versennyel folytatódott a síugrók Négysáncverseny sorozata. Az izgalmas verseny végén ezúttal is a norvég Anders Jacobsen győzött, akinek viszont nem alakult egyszerűen a két sorozat. Az elsőben ugyanis elrontotta az elugrását, a repülés első fázisában (ld. alábbi videó) megbillent és csak nagy bravúrral tudta megmenteni az ugrást és jutott el 131 méterig. "Az ugrásom összességében jó volt, de a síléceim vége az elugrás után összeért és ez billentett meg a levegőben. Akár egy szaltót is megpróbálhattam volna" - nyilatkozta viccesen a verseny után, már bőven túl az első ijedtségen a norvég síugró.

Ezzel ugyan komoly ponthátrányba került a többiekkel szemben, de másodszorra fantasztikus ugrással 143 méterig jutott (ami csak fél méterrel volt rövidebb, mint a svájci Simon Amman három éve felállított sáncrekordja), így végül mégis megnyerte a viadalt. "Ha a következő két állomáson is ennyire energikusan tudok majd ugrani, akkor szép időszak elé nézek" - tette hozzá az egész verseny során végig mosolygós győztes. Érdekesség, hogy ezzel Jacobsen kettőből két állomást nyert meg és jelenlegi formáját elnézve egyelőre jó úton halad afelé, hogy teljesítse azt, amit a Négysáncverseny hatvan éves történetében eddig csak (2002-ben) a német Sven Hannawaldnak sikerült elérnie, nevezetesen, hogy úgy nyerje meg az összetett versenyt, hogy mind a négy állomáson a legjobbnak bizonyul.

Másodszorra is Jacobsen volt a legjobb

A Négysáncverseny sorozatot 2007-ben egyszer már megnyerő 27 éves norvég ugró mögött - akárcsak a vasárnapi nyitányon, Oberstdorfban - ismét az osztrák Gregor Schlierenzauer végzett másodikként.  A harmadik helyen viszont változás történt: míg két napja a német Severin Freund, most a norvég Anders Bardal fért be még a legjobbak közé, ráadásul a negyedik helyen is norvég ugró (Tom Hilde) végzett, így Alexander Stöckl szövetségi kapitány tanítványai remek napot zártak Garmischban. Remekül szerepeltek a lengyelek is, hiszen a pályafutása során először a TOP10-be kerülő Maciej Kot az ötödik, míg Kamil Stoch a hatodik helyen végzett.

Jacobsen a jelenleg futó szezonban, a Négysáncverseny előtt egyetlen viadalon sem tudott dobogóra állni, az összetett Világkupában pedig nem volt a legjobb tíz között, így mostani szárnyalása mindenképpen meglepetés. A mai verseny érdekessége volt még, hogy a svájci Simon Ammann és az osztrák Wolfgang Loitzl is vereséget szenvedett a saját párharcában az első sorozatban, így nem jutottak be a második szériába, amivel elszálltak az esélyeik az összetett verseny dobogója szempontjából.

Síugró Négysáncverseny - Garmisch-Partenkirchen (GER)
1. Anders Jacobsen (norvég) 277,7 pont (131 m/143 m)
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 276,8 (134/136,5)
3. Anders Bardal (norvég) 267,2 (136,5/135,5)
 
Az állás két verseny után: 1. Jacobsen 586,3 pont, 2. Schlierenzauer 573,8, 3. Tom Hilde (norvég) 547,7
A Világkupa állása 9 verseny után (még 19 van hátra): 1. Schlierenzauer 608 pont, 2. Severin Freund (német) 506, 3. Andreas Kofler (osztrák) 409
 
A Négysáncverseny mezőnye a hátralévő két fordulóra Németországból Ausztriába költözik át, pénteken Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak majd a versenyzők.