NFL

A Sajtfejűek ellen is megállíthatatlan volt Peterson, de nem sikerült rekordot döntenie

Igazi Dugovics Tituszként játszott Adrian Peterson a Green Bay Packers ellen az NFL 17., utolsó alapszakaszbéli játéknapján. A Minnesota Vikings futója feláldozta Eric Dickerson rekordjának megdöntését ahhoz, hogy a rájátszásba juttassa csapatát. A szezonban elért 2097 yardjával azonban így történelmet írt a texasi születésű fiatalember.

Minnesota Vikings - Green Bay Packers 37-34

A rájátszáshelyek mellett mindenki Adrian Peterson miatt nézte a két NFC Északi csoport rangadóját. A Vikings csodálatos futójátékosának - ahogy azt nem is olyan régen már megénekeltük - ugyanis ,,mindössze" 208 yardra volt szüksége ahhoz, hogy megdöntse Eric Dickerson 1984-ban felállított, az egy szezonban futott yardokra vonatkozó rekordját.

A texasi fiatalember pedig úgy kezdte a meccset, mint aki semmi másra nem tud gondolni, csak arra. hogy a sírba küldje a csúcsot. A Pro Bowl-fullback Jerome Felton vezetésével sorozatban galoppozott át Dom Capers védelmén, s megállíthatatlan volt a Packers játékosai számára. A 2000 yardos álomhatárt (az NFL történetében hetedikként) már a harmadik negyed legelején átlépte, s még amikor úgy tűnt, hogy elveszíti a labdát, akkor is a visszajátszás az ő javára döntött.

A nagyszünet után azonban Petersonnal együtt Aaron Rodgers is felpörgött. A Packers qb-ja egymás után osztogatta ki a levédhetetlen passzokat, s kezelhetetlen volt a játékválasztása. James Jones és a tavalyi touchdownkirály, Jordy Nelson is hatpontos átadást vehetett át a Brett Favre-ot nemhogy pótoló, egyenesen felülmúló Rodgerstől, s így hamar lefaragták tízpontos hátrányukat.

Petersonnak azonban nem lehetett ellenállni. A Vikings 28-asa karriercsúcsot jelentő 34-szer cipelte a labdát, s amikor már mindenki a hosszabbításra várt, akkor is kitört a Packers védői közül. 20 másodperccel a vége előtti 26 yardos futása gyakorlatilag megnyerte a Vikingsnek a meccset, s ezzel a rájátszást is; tragikus, de Blair Walsh utolsó pillanatban a kapufák közé kanyarodó mezőnygóljával eldőlt, hogy Peterson 2097 yarddal zárja az alapszakaszt, azaz 8 yarddal elmaradt Eric Dickerson rekordjától az év elejét térdszalagszakadásai miatt kórházban töltő játékos. A Packersnek sem lehetett oka az örömre: vereségükkel harmadik kiemeltek lettek Mike McCarthyék, azaz a jövő héten is pályára kell majd lépniük; a hajnali Cowboys- Redskins vesztesét fogadják majd a Lambeau Fielden.

San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 27-13

Tovább erősítette Colin Kaepernick a 49ers szurkolóiban azt az érzést, hogy jól döntött Jim Harbaugh, amikor a veterán Alex Smith helyett a másodéves játékost nevezte ki kezdőirányítónak.

A Nevada Egyetem neveltje ugyanis határozottan, szó szerint irányította csapatát. Emellett az elkapó Michael Crabtree élete meccsét játszotta, így gyakorlatilag kettejük jó játékának köszönhetően legyőzték a már csak muszájból pályára lépő Cardinalst.

A győzelemmel a 49ers megszerezte az NFL Nyugati csoportjának koronáját, s ezzel együtt a kettes számú kiemelést is. Így pihenhetnek jövő héten, amikor megkezdődik a rájátszás, s csak két hét múlva lépnek majd pályára.

Seattle Seahawks - St. Louis Rams 20-13

Bár a 49ers győzelmével elúszott a Seahawks esélye a csoportgyőzelemre, Pete Carrolléknak így is tétje volt a meccsnek: a hazai pályán veretlen Seattle aligha az outsider Rams ellen akarta megszakítani makulátlan mérlegét.

Az elmúlt hetekben kétszer is ötven (!) pont fölé jutó Seahawks azonban ezúttal egyáltalán nem bírta beindítani az úthengert, s csak a harmadik negyed legvégéig csak mezőnygólokig jutott. Ezután viszont elkezdték Russell Wilsonék szokásos játékukat játszani, s Marshawn Lynch vezetésével bedarálni ellenfelüket. Az Év újonca címre igencsak jó eséllyel pályázó irányító előbb Michael Robinson útján megszerezte csapatának a vezetést, majd két perccel a vége előtt még be is futott a Kosok célterületére, így biztossá téve a győzelmet.

A Seahawks rendkívül kemény játékot produkálva 11-5-tel az NFC ötödik helyén jutott be a rájátszásba, s majd az este lejátszásra kerülő Dallas Cowboys - Washington Redskins győztesével játszik majd. A Rams 7-8-1-el sorozatban nyolcadszor nézi majd tévén a rájátszást - de ez az idei kiadás még mindig jobb, mint a tavalyi 2-14-es tragédikomédia.

San Diego Chargers - Oakland Raiders 24-21

Remekül kezdte a vezetőedzőjétől, Norv Turnertől valószínűleg elbúcsúzó Chargers a Raiders elleni, mindkét fél számára tét nélküli derbit. Michael Spurlocknak hála ugyanis már 12 másodperccel a kezdés után vezettek Philip Riversék.

A magához képest pocsék idényt záró irányító legalább utolsó meccsén egész tűrhetően játszott; a szintén tragikus szezont futó Antonio Gatesnek, illetve Danario Alexandernek is touchdownpasszt adott. Az ellenfélnél az élete első meccsén játszó Terrelle Pryor pedig úgy teljesített, ahogy a tehetséges újoncok szoktak. Bár Darius Heyward-Bey, illetve Denarius Moore is elkapott tőle egy hatpontos passzt, illetve be is futott egyszer, interceptionje, illetve pontatlansága megbosszulta magát, s sima Chargers-győzelem lett a meccs vége.

A Rablók 4-12-vel zárták az idényt, azaz Al Davis halála óta sem tudnak kilábalni a 2002-es Super Bowl óta folyamatos playoffhiányból. A Chargers 7-9-el végzett, így LaDainian Tomlinson egykori csapata is a golfpályákon tölti majd a januárt.

Denver Broncos - Kansas City Chiefs 38-3

Homlokegyenest ellenkező tervekkel vágott neki a két csapat az AFC Nyugati csoportjában a másik derbinek. A Vadlovak tudták: a Houston vereségével megnyílt számukra az esély az első kiemelés, azaz a hazai pálya előnyének megszerzése felé; a Chiefs pedig vereségével bebiztosíthatta volna a legrosszabb csapatnak járó első számú draftjogot.

A Denver győzelme így egyik félnek sem volt ellenére, s elkerülhetetlenül efelé hömpölygött a mérkőzés áradata. Persze Peyton Manningnek amúgy sem szoktak csak úgy, ingyen touchdownokat ajándékozni. A Broncos irányítója hármat is kiosztott kedvenc célpontjainak, Eric Deckernek és Demaryius Thomasnak; a minnesotai ezzel 13 pontot érő elkapással zárta a szezont, a georgiai pedig egy káprázatos, a fizika törvényeit meghazudtoló egykezes csodával.

John Fox együttese így az AFC győzteseként végzett, s egy hét pihenést követően majd a Mile High-ban fogadhatja ellenfelét. Romeo Crennel pedig kezdhet felkészülni a munkakeresésre; a Chiefs 2-14-el zárt.

New England Patriots - Miami Dolphins 28-0

A játékhét egyetlen sikeres lenullázása kisebb meglepetésre az egyáltalán nem a védelméről híres Patriots pályáján esett. Igaz, a Dolphins sem rendszeres résztvevő a pontszórók listáján, Ryan Tannehill például láthatóan még a tanulóévét tölti a ligában.

A floridaiaknak esélyük nem volt a bostoni hidegben; mondhatni, megfagytak a Delfinek a Hazafiak puskaropogása hallatára. A játék minden elemében - passzjáték, futójáték, labdabiztonság - ellenfele fölé nőtt a Patriots, amely 12-4-es mérleggel zárt, s megelőzte a nap nagy vesztesét, a Houstont. A Dolphins viszont 7-9-el már csak jövő szeptemberre gondolhat, az idei rájátszás elérhetetlen számukra.

NFL
17. forduló
Buffalo Bills - New York Jets 28-9
New Orleans Saints - Carolina Panthers 38-44
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 17-22
Detroit Lions - Chicago Bears 24-26
New York Giants - Philadelphia Eagles 42-7
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 38-20
Indianapolis Colts - Houston Texans 28-16
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 24-10
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 23-17
   
Később rendezik:  
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 27-13
San Diego Chargers - Oakland Raiders 24-21
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 38-3
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 37-34
New England Patriots - Miami Dolphins 28-0
Seattle Seahawks - St. Louis Rams 20-13
Washington Redskins - Dallas Cowboys