London 2012

A végjáték aranyos lányokkal, a helyszínen és az "utójátékban" szerzett érmekkel

A 2012-es év egyik csúcseseménye természetesen a londoni olimpia volt. Négyrészes sorozatunkban kronológiai sorrendben igyekszünk összefoglalni a legfontosabb magyar vonatkozású és nemzetközi szempontból is érdekes eseményeket. Ehhez segítségül hívtuk az Eurosport kommentátorait is, akik a Magyar Televízió munkatársaiként dolgoztak a brit fővárosban. A negyedik, záró részben sincs megállás, jönnek az újabb érmek és a csapatversenyek végjátéka.

A tizenharmadik nap, jönnek az új aranylányok

Ahogy az előző napon, ekkor is kajakosainkért szoríthattunk először. A Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette férfi kajaknégyes, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel szálltak először vízre. A döntő első rajtjánál kiugrottak, így a másodiknál már óvatosabban indultak, a középmezőnyben haladtak. Hamarosan felzárkóztak azonban a legjobbak közé és a hajráig ott is tudtak maradni. Az ausztrál egységet nem tudták legyőzni, de mindenki mást megelőztek, így egy bravúros ezüstérmet szereztek.

A négyesben már előző napon bajnoki címet szerzett Kozák Danuta az egyik fő favoritként állt oda a női egyes 500-as versenyének rajtjához. Elmondása szerint alig tudott aludni az izgalomtól, de így is kihozta magából a maximumot. Jól tartotta magát az ukrán Oszipenko-Radomszka mögött - bár nem figyelte riválisát, így nem tudta, hogy második -, majd a hajrában óriásit robbantott, végül egy hajóhossznyi előnnyel szerezte meg az újabb olimpiai bajnoki címet.

Kovács Katalin és Janics Natasa kétszeres címvédőként indultak a női párosok között, így természetesen ezúttal is a győzelmükben reménykedtünk. Sajnos azonban a német kettős láthatóan nagyon keményen felkészült erre a versenyre, azon az augusztusi napon nem lehetett megelőzni őket. Azonban így is sorozatban harmadszor lett érmes a Kovács-Janics páros az olimpiákon!

Ezen a napon érkezett a magyar küldöttség utolsó aranyérme is, az, amire talán a legkevésbé számítottunk. Risztov Éva a Hyde Park tavában ugrott a vízbe, hogy 10 kilométeres hosszútávúszásban tegye próbára magát. Az egykor Hódmezővásárhelyen, ma már Debrecenben készülő úszónő végig taktikusan versenyezve, a verekedések elkerülése érdekében elkülönülve a többiektől, a verseny nagy részében az élen úszva haladt a cél felé. A véghajrában már-már úgy tűnt, hogy elbukhatja a győzelmet, de volt még benne annyi erő, hogy visszaverje az amerikai Haley Anderson támadását. Elsőként csapott a céltáblára, ő lett az olimpiai bajnok.

A versenyt a Magyar Televízió műsorában Székely Dávid, az Eurosport kommentátora közvetítette, aki így emlékezett vissza a sikerre: "Nem számítottam rá, hogy aranyérmet közvetíthetek, elsősorban azért, mert úgy utaztam ki, hogy azt hittem, végig csak stúdióból közvetítek majd, nem tudtam, hogy ezt a versenyt én tudósítom majd. Azt tudtam, hogy Évinek megvannak a képességei, de számomra így is hatalmas mázli volt, hogy megkaphattam ezt a futamot és végigközvetíthettem. A Himnusznál nagyon közel voltam ahhoz, hogy sírva fakadjak, meg persze a célba érésnél is, de inkább a gyomrom volt görcsben. Mindig minden magyar versenyzőnek nagyon szurkolok, de senkiért nem szorítottam úgy, mint akkor ott Éviért. Nyilván van ebben egy pici önzőség is, mindenesetre ez volt a legkedvesebb aranyérem számomra holtversenyben Gyurta Daniéval."

Női vízilabda-válogatottunk is éremért, a bronzért küzdött ezen a napon. Sajnos Merész András tanítványai elsősorban fizikai értelemben nem tudták felvenni az ellenfél ausztrálokkal a harmadik helyért zajló meccs nagy részében, így szinte végig futottak az eredmény után. Négygólos hátrányban is voltak, de kisebb csodát végrehajtva a hajrában mégis fel tudtak állni és kis szerencsével, valamint Antal Dóra szemfülességével kiegyenlítettek és kiharcolták a hosszabbítást. Sajnos ott hiába volt velük a lélektani előny, a fáradtságot nem tudták leküzdeni, így végül két találattal vereséget szenvedtek, és az így is nagy sikernek számító negyedik helyen végeztek.

A nap sztárja: Risztov Éva

Usain Bolt fölényesen nyerte a 200 méteres síkfutás döntőjét, két honfitársát is "felhúzta" a dobogóra, a versenyeiket korábban letudó, ekkortájt már aktívan bulizó olimpikonokon röhögött a világ, de a mi szemünkben a 10 kilométer bajnoknőjét senki nem előzhette meg. Risztov Éva édesanyja a versenyző tudtán kívül kiutazott Londonba, ahol így együtt ünnepelhettek, majd másnap már idehaza, Debrecenben folytatódott a buli. A repülőtérről rendőri felvezetéssel vitték a belvárosba, ahol nosztalgiavillamoson járt körbe, így az egész város megünnepelhette.

London 2012
Magyar eredmények - augusztus 9.
Atlétika:
tízpróba: Szabó Attila 24.
 
Hosszútávúszás:
női 10 km: Risztov Éva olimpiai bajnok
 
Kajak-kenu:
férfi K-4 1000 m: a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes ezüstérmes
női K-1 500 m: Kozák Danuta olimpiai bajnok
női K-2 500 m: a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős ezüstérmes
 
Vízilabda:
nők, bronzmérkőzés: Ausztrália-Magyarország 13-11 - hosszabbítás után

A tizennegyedik nap, közeledik a végkifejlet, pedig messze nincs vége

Érmet nem szereztek a magyar sportolók ezen a napon, és hangsúlyozni kell, hogy ezen a napon. Hatos Gábor ugyanis remekelt a szabadfogású birkózók 74 kilogrammos súlycsoportjában. Az elődöntőben szenvedte el első vereségét, így a bronzéremért küzdhetett. A védekezés dominanciáját hozó mérkőzésen végül gyakorlatilag a sorsolás szeszélyének köszönhetően szenvedett vereséget.

Lassan azonban hozzá kell szoknunk, hogy az olimpiák nem érnek véget a tizenhatodik napon. Nem lett vége a londoninak sem - és nyolc évig nem is lesz -, Hatos Gábor számára pedig örömteli hír volt, hogy az őt legyőző üzbég Szoszlan Tyigijevet doppingvétség miatt utólag kizárták, így a bronzot neki ítélték. A magyar birkózó néhány nappal karácsony előtt kapta meg a medált.

A magyar csapat tagjai, Putics Barna, Harsányi Gergely és Zubai Szabolcs (b-j) a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabdatornájának elődöntőjében vívott Magyarország - Svédország találkozó után a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. augusztus 10-én. A bronzéremért játszhat a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, mivel az elődöntőben 27-26-os vereséget szenvedett a svéd csapattól.

Az elődöntő következett a férfi kézilabda-válogatott számára, ahol a dánokat meglepetésre legyőző Svédország volt az ellenfél. A mieink érezhetően fásultak voltak az Izland elleni, két hosszabbítással kiharcolt győzelem után, de az ellenfél sem parádézott. Szinte végig vezetett azonban, mert magyar oldalon előbb védekezésben, majd a végén támadásban volt sok az apró hibákból. A végére ráadásul a csapat talán legjobban teljesítő tagja, Császár Gábor megsérült egy szerencsétlen mozdulat után, nélküle pedig nem jött össze az egyenlítés. Egyetlen góllal kapott ki végül a Mocsai-csapat, amely a bronzmeccsre készülhetett.

Férfi vízilabdázóink a vesztes negyeddöntő után az ötödik helyért küzdhettek, ehhez először Ausztráliát kellett legyőzniük. Az érthetően csalódott Kemény-csapat nem játszott jól ezen a találkozón, nem tudta leszakítani egyértelműen gyengébb ellenfelét. Sőt, többször hátrányba is került, még az utolsó negyedben is. A végén azonban sikerült kiharcolni a várt győzelmet.

Kajakosaink és kenusaink a 200 méteres versenyek előfutamait teljesítették. Janics Natasa és Dudás Miklós is bekerült a maga fináléjába, a nem kifejezetten sprinter Vajda Attilának viszont csak a B döntő jött össze.

Carmelita Jeter ér célba az Amerikai Egyesült Államok színeiben a női 4X100 méteres gyorsváltóban világcsúccsal 2012-ben a londoni olimpián.

A nap sztárja: az Amerikai Egyesült Államok női 4x100 méteres síkfutóváltója

A várakozásoknak megfelelően Jamaica és az USA csapatainak párharcát hozta a döntő a női 4x100-as váltók versenyében. A verseny váratlanul gyorsan, már az első váltásnál eldőlt, mivel a jamaicaiak hibáztak, a hátrányukat ledolgozni pedig nem nagyon volt esélyük. Az amerikaiak ennek ellenére kőkeményen megfutották a távot és a győzelem mellett még egy nagy sikert elértek: megdöntötték az NDK 1985-ben felállított, azaz 27 éves világcsúcsát. A hajráember, egyéniben ezüstérmes Carmelita Jeter el sem nagyon hitte, hogy milyen időt futottak, pedig az óra nem hazudott, 55 századmásodpercet faragtak le egy már-már örök életű rekordból.

London 2012
Magyar eredmények - augusztus 10.
Birkózás
szabadfogás, 74 kg: Hatos Gábor 5.
 
Kajak-kenu
férfi K-1, 200 m: Dudás Miklós döntőbe jutott
férfi C-1, 200 m: Vajda Attila a B döntőbe jutott
női K-1, 200 m: Douchev-Janics Natasa döntőbe jutott
 
Kézilabda
férfiak, elődöntő: Svédország-Magyarország 27-26 (15-12)
 
Hosszútávúszás
férfiak, 10 km: Gercsák Csaba 18.
 
Vízilabda
férfiak, az 5-8. helyért: Magyarország-Ausztrália 10-9 (4-2, 2-4, 1-0, 3-3)

A tizenötödik nap, ami az egyiknek siker, a másiknak csalódás

Janics csalódottan vette tudomásul a harmadik helyet

Két bronzérmet ünnepelhettünk ezen a versenynapon, de két nagyon különböző bronzot. Az elsőt Janics Natasa szerezte a női kajakosok 200 méteres döntőjében. A korábban 500-on Kovács Katalinnal második versenyzőnő nagyon szeretett volna győzni, így hatalmas csalódásként élte meg a harmadik helyet. A célba érés után, majd a dobogón is sírva fakadt, noha a magyar szurkolótábor teli torokból ünnepelte. Ezt Janics meghatottan köszönte meg, ekkor talán még ő sem sejtette, hogy ilyesmire már nem nagyon lesz alkalma.

A másik dobogós helyezést Marosi Ádám öttusázó érte el. Ő vívásban kissé gyengén kezdett, de összekapta magát, majd az úszásban kicsit visszaesett, hibátlan lovaglásával viszont újra előrébb kapaszkodott. A lövészettel kombinált futásnak ötödikként vágott neki, de jó teljesítményével fel tudott kapaszkodni a harmadik helyre. Az utolsó lövészetnél láthatóan fáradtabb kínai ellenfele hibátlanul lőtt, így megfelelő előnyt szerzett az egyet rontó magyar előtt, a cseh Svobodát pedig eleve nem nagyon volt esélye utolérni Marosinak. Végül a magyar versenyző a harmadik helyet magabiztosan megőrizte, és egy számára nagy sikernek számító bronzérmet szerzett.

A nap sztárja: a mexikói futballválogatott

Ezen a napon Norvégia győzött a női kézilabdadöntőben, Jamaica pedig az immár hatszoros bajnok, mindhárom számában címet védő Usain Bolt vezetésével világcsúccsal nyert a férfiak 4x100-as síkfutóversenyében.

A nap szenzációját viszont Mexikó férfi fociválogatottja okozta azzal, hogy megakadályozta, hogy a - spanyolok kiesése után - topfavorit brazilok a történelem során először megnyerjék az olimpiát. Már a 29. másodpercben vezetést szereztek, a dél-amerikaiak pedig hiába alakítottak ki óriási helyzeteket, egyszerűen nem tudtak egyenlíteni. Ehelyett újra a zöldmezesek találtak be, Hulk szépítése pedig már későn jött, Brazília harmadik ötkarikás döntőjét is elveszítette.

London 2012
Magyar eredmények - augusztus 11.
Atlétika
női 20 km-es gyaloglás: Madarász Viktória 41.
 
Birkózás
férfi szabadfogás, 120 kg: Ligeti Dániel a nyolcaddöntőben kikapott és kiesett
 
Hegyikerékpár
női verseny: Benkó Barbara 27.
 
Kajak-kenu
férfi k-1 200 m: Dudás Miklós 6.
férfi c-1 200 m: Vajda Attila 11.
női k-1 200 m: Douchev-Janics Natasa bronzérmes
 
Öttusa
férfi verseny: Marosi Ádám bronzérmes, Kasza Róbert 12.

A tizenhatodik nap, szép volt fiúk!

Férfi csapataink számára is elérkezett a végjáték. A vízilabdázók az ötödik helyért küzdhettek, és a korábbi vereségek csalódottságát ledobva fölényesen nyertek is Kemény Dénes tanítványai Spanyolország ellen. Rögtön az első negyedben remek védekezéssel és gólokkal nyitottak a mieink, így gyorsan három találatnyi előnyt harcoltak ki. Ezt eggyel növelték a második játékrészben, a harmadikban pedig elgázolták az ellenfelet. Így könnyedén meglett az ötödik hely, ami azonban kevéssé vigasztalta a résztvevőket.

Lackovic (6) komoly gondot okozott a védelemnek

A kézilabdázók a bronzért harcoltak, de ahogy az elődöntőben, ezúttal sem volt már bennük a kellő fizikai erő, valamint hiányzott a sérült Császár Gábor is. Az első félidőben jól tartották magukat a Mocsai-fiúk, amíg nem kellett megküzdeniük három egymás utáni emberhátránnyal. Ezt követően viszont egyértelmű volt, hogy a csoportkörben a mieinket egyszer már legyőző horvátok ezúttal is nyerni fognak. A legközelebb az ellenfél 23-20-as vezetésénél járt az újabb bravúrhoz a magyar válogatott, amely végül hét góllal kapott ki, és megismételte a korábbi együttesek legjobb eredményeit, a bravúros negyedik helyen zárt az olimpián.

A férfi kerékpárosoknál a mountan-bike-osok versenyében Parti András sajnos nagy bukással zárta a versenyét. A versenynap és így az egész olimpia utoljára befejeződő versenyszámában, a női öttusában Tóth Adrienn vezetett is, végül a lövészettel kombinált futás nem sikerült jól a számára, a 20. helyen ért célba. A lovaglásban leesett Kovács Sarolta 33. lett.

A nap sztárja: a brit zene

Ezen a napon a címvédő Team USA győzött a férfi kosárlabdázóknál, a vízilabdázóknál pedig Horvátország ülhetett a mieink által üresen hagyott trónra.

Madness, Pet Shop Boys, One Direction, Stomp, Ray Davies, Emeli Sandé, Beatles, John Lennon, George Michael, Kaiser Chiefs, David Bowie, Annie Lennox, Pink Floyd, Genesis, Russel Brand, Fatboy Slim, Jessie J, Tinie Tempah, Taio Cruz, Spice Girls, Liam Gallagher, Eric Idle, Muse, Queen, Take That. Ők voltak a nyitóünnepség színvonalával vetekedő záróbuli fellépői, azaz az utóbbi évtizedek zenei nagyjainak jó része tiszteletét tette a londoni Olimpiai Stadionban, hogy lezárjanak egy igazán remekül sikerült olimpiát.

London 2012
Magyar eredmények - augusztus 12.
Öttusa
nők: Tóth Adrienn 20., Kovács Sarolta 33.
 
Atlétika
férfi maraton: Kovács Tamás 72.
 
Kézilabda
férfiak, a 3. helyért: Horvátország-Magyarország 33-26
 
Vízilabda
férfiak, az 5. helyért: Magyarország-Spanyolország 14-8
 
Hegyikerékpár
férfiak: Parti András nem ért célba
London 2012
Az éremtáblázat (módosított) végeredménye:
  nemzet arany ezüst bronz
1. Egyesült Államok 46 29 29
2. Kína 38 27 22
3. Nagy-Britannia 29 17 19
4. Oroszország 24 25 33
5. Dél-Korea 13 8 7
6. Németország 11 19 14
7. Franciaország 11 11 12
8. Olaszország 8 9 11
9. Magyarország 8 4 6
10. Ausztrália 7 16 12
11. Japán 7 14 17
12. Kazahsztán 7 1 5
13. Hollandia 6 6 7
14. Ukrajna 6 5 9
15. Új-Zéland 6 3 5
16. Kuba 5 3 6
17. Irán 4 5 3
18. Jamaica 4 4 4
19. Csehország 4 3 3
20. Észak-Korea 4 0 2
21. Spanyolország 3 10 4
22. Brazília 3 5 9
23. Fehéroroszország 2 5 5
24. Dél-Afrika 3 2 1
25. Etiópia 3 1 3
26. Horvátország 3 1 2
27. Románia 2 5 2
28. Kenya 2 4 5
29. Dánia 2 4 3
30. Azerbajdzsán 2 2 6
30. Lengyelország 2 2 6
32. Törökország 2 2 1
33. Svájc 2 2 0
34. Litvánia 2 1 2
35. Norvégia 2 1 1
36. Kanada 1 5 12
37. Svédország 1 4 3
38. Kolumbia 1 3 4
39. Grúzia 1 3 3
39. Mexikó 1 3 3
41. Írország 1 1 3
42. Argentína 1 1 2
42. Szlovénia 1 1 2
42. Szerbia 1 1 2
45. Tunézia 1 1 1
46. Dominikai Köztársaság 1 1 0
47. Trinidad és Tobago 1 0 3
47. Üzbegisztán 1 0 2
49. Lettország 1 0 1
50. Algéria 1 0 0
50. Bahama-szigetek 1 0 0
50. Grenada 1 0 0
50. Uganda 1 0 0
50. Venezuela 1 0 0
55. India 0 2 4
56. Mongólia 0 2 3
57. Thaiföld 0 2 1
58. Egyiptom 0 2 0
59. Szlovákia 0 1 3
60. Örményország 0 1 2
60. Belgium 0 1 2
60. Finnország 0 1 2
63. Bulgária 0 1 1
63. Észtország 0 1 1
63. Indonézia 0 1 1
63. Malajzia 0 1 1
63. Puerto Rico 0 1 1
63. Tajvan 0 1 1
69. Botswana 0 1 0
69. Ciprus 0 1 0
69. Gabon 0 1 0
69. Guatemala 0 1 0
69. Montenegró 0 1 0
69. Portugália 0 1 0
75. Görögország 0 0 2
75. Moldova 0 0 2
75. Katar 0 0 2
75. Szingapúr 0 0 2
79. Afganisztán 0 0 1
79. Bahrein 0 0 1
79. Hongkong 0 0 1
79. Szaúd-Arábia 0 0 1
79. Kuvait 0 0 1
79. Marokkó 0 0 1
79. Tádzsikisztán 0 0 1