Ligue 1

A pimasz Kojak és a kakasviadal, avagy a francia futball őszi ABC-je

Véget ért az őszi szezon Franciaországban. A hír hallatán valószínűleg csak néhány honi futballbarát emeli érdeklődő tekintetét e sorokra - a Hexagone különös lakóival egyáltalán nem szimpatizáló többség alighanem néhány másodperc múlva rákattint a képernyő jobb felső sarkában található X-re -, mindenesetre Európa más élbajnokságaival együtt a Ligue 1 elmúlt tizenkilenc fordulójáról is érdemes egy-egy érdekes gondolatot kiragadni.

A, mint Ali Ahamada: A Toulouse 21 esztendős hálóőre 2011-ben üstökösként robbant be az élvonalba, a szakértők pedig ma már a Fabien Barthez, Sebastian Frey, Steve Mandanda, Hugo Lloris fémjelezte francia kapusiskola újabb kiemelkedő "találmányaként" tartják számon. A néhány éve még a negyed- és ötödosztályban védő portást kiváló fizikai adottságai, mozgékonysága és reflexei idővel a legnagyobbak közé emelhetik. Ősszel ráadásul történelmet írt, hiszen a Rennes elleni mérkőzés 95. percében akciógólt szerzett, mellyel a Toulouse pontot mentett hazai környezetben (2-2). Hasonló bravúr korábban egyedül a legendás Grégory Wimbée-nek sikerült, még 1996-ban a Nancy játékosaként.

B, mint botladozás: A címvédő Montpellier Hérault a vártnál gyengébb szereplésének alighanem több összetevője van. Az Arsenalhoz távozó Olivier Giroud pótlása nem sikerült tökéletesen, az izgága René Girard fiai mégis több gól szereztek, mint a dobogón telelő Marseille. A nemzetközi rivaldafényben tizenkét év után újra megmártózó déliek értékes pontokat hullajtottak a mezőny alsóbb régiójában szereplő gárdák ellen, arra azonban nagyobb összegben mernénk fogadni, hogy a jelenlegi pozíciójuknál előrébb végeznek majd a tabellán. Sokan úgy vélték, hogy Mapou Yanga-Mbiwa megtartásával stabil marad az MHSC védekezése, de sok esetben éppen ez a csapatrész találtatott könnyűnek az ősz során.

C, mint cipő: Világszerte divat - a népszerű sportszergyártó cégek pedig dörzsölik a tenyerüket -, hogy a futballisták minél inkább figyelemfelhívó, sárga, lila vagy neon színű lábbeliben ballagnak ki a játéktérre. Na de a Saint-Étienne támadója, Pierre-Emerick Aubameyang mindenkin túltett, amikor egy Swarovski-kristályokkal díszített, 3000 euró értékű stoplisban kocogott ki melegíteni az Olympique Lyon elleni ragadó előtt. A Nike Vapor Mercurial márkájú cipőt több mint négyezer apró, zöldes kristály borította. Auba végül tíz percig gimnasztikázott a luxusstoplisban, majd a kezdéshez már egy "hagyományos", világoskékben futott ki. Egy határozott belépő Milan Bisevactól alighanem szétroncsolta volna a kristályokat.

Figyelemfelkeltő, az biztos...

D, mint dumagép: Louis Nicollin neve ismerősen csenghet azoknak is, akik kevésbé jártasak a francia futballban. A Montpellier elnöke, aki mellesleg egy lakossági és ipari hulladékokat újrahasznosító vállalat vezetője, arcpirítóan nyers, sértő, ugyanakkor sok esetben kacagtató megnyilvánulásairól híres. Az meg van, amikor az AC Milan elnökét, Adriano Gallianit "Kojaknek" nevezte? "Ha 25-30 millió eurót ajánlana Mapou Yanga-Mbwiáért, azt mondanám oké, de az 5-6 milliójával inkább magyarázzon a filmvásznon." Nicollin, akinek korábbi nyilatkozatai egy külön cikket is megérdemelnének, sokszor saját csapatának játékosait sem kíméli. "Azok a jó edzők, akik félig jó játékosokkal is képesek trófeákat nyerni. Ezért preferálom Roland Courbis-t (ő juttatta fel a Montpellier-t az élvonalba - szerk.), mert félig retardált futballistákkal is feljutott a Ligue 1-be." Egyet azért ne felejtsünk el vele kapcsolatban: a 69 esztendős megmondóember nyolc év alatt elsőosztályú együttest épített az amatőr bajnokságban vergődő egyletből.

E, mint Európa: A Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében egyaránt 3-3 francia együttes képviseltette magát. Bár az egyenes kieséses szakaszban is szurkolhatunk három gall alakulatnak, egyelőre sem a BL-ben érdekelt Paris Saint-Germain, sem az EL-ben szereplő Lyon és Bordeaux nem tartozik az adott sorozat favoritjai közé. Pedig Franciaországban régóta áhítoznak egy kiugró nemzetközi sikerre, a lyoniak 2010-es, elődöntőig tartó menetelése az elitszériában kapaszkodót jelenthet a tavaszi hadjárat előtt.

F, mint fair play: Az őszi idény legsportszerűbb csapatának a Saint-Étienne bizonyult, a Zöldek mindössze huszonöt sárga és két piros lapot gyűjtöttek. Az "Ősz mészárosai" címért a bretonok két büszkesége, a Rennes és a Lorient vív nemes harcot, előbbi hét, utóbbi hat alkalommal került emberhátrányba. Az egymás elleni rangadón például háromszor villant a piros.

A Marseille játékosai az ősz során huszonnégyszer ünnepelhettek gólt

G, mint gól: A korábbi évekhez hasonlóan idén is potyognak a gólok a Ligue 1-ben, a szezon első felében 491 találat született - ezek közül 28 tizenegyesből -, a meccsenkénti átlag 2.58. A legtermékenyebb időszak a mérkőzések második játékrészeinek közepe, legtöbbször a 61. és a 75. perc között rezdültek a hálók. A gólok 53 százaléka jobb lábbal született, míg a labda ötvennégyszer szabadrúgás, ötvenötször pedig szöglet után talált utat a hálóba. Érdekesség, hogy a Nice és a Brest négy-négy alkalommal a meccs legvégén, a hosszabbításban talált be. Kitartásból jeles!

H, mint Hexagoal: A bajnoki trófea a 2006/2007-es szezonban debütált Franciaországban, az argentin-francia szobrász, Pablo Reinoso munkáját elsőként az Olympique Lyon helyezhette el vitrinjében. A Hexagoal kifejezés az internetes szavazók 53,8 százalékának voksával a "Bajnokok Köre" és az "Ezüst Nap" változatokat előzte meg a névválasztásról szóló szavazáson.

I, mint Ibrahimovic: Alattomos, agresszív, nagyképű, látványos, szórakoztató, zseniális. A svéd támadó játékát sokféle jelzővel illették már, Franciaországban leginkább az eredményes kifejezést használják vele kapcsolatban, a tizenhat mérkőzésen szerzett 18 bajnoki gólja önmagáért beszélt. Az AC Milantól érkezett óriás 79 percenként csapott le a Ligue 1-ben, ugyanakkor senki ne gondolja azt, hogy Ibra csak a befejezésekben vállal szerepet. Visszalép a középpályára, labdát szerez és kiszolgálja társait. Hogy mégis miért vezeti toronymagasan a (házi)góllövőlistát? Mert az ellenfél kapuja előtt kiszámíthatatlan, kíméletlen és elpusztíthatatlan. Harminchét kaput eltaláló lövése közül tizennyolc után gólt ünnepelhetett. Fenomenális, ha már a jelzőknél tartunk.

Ibrahimovic 18 góljával toronymagasan vezeti a bajnoki góllövőlistát

J, mint játékidő: Az őszi szezonban hét olyan játékos szerepelt, amely mind a tizenkilenc bajnoki mérkőzést végigjátszotta. Nem meglepő, hogy közülük hatan kapusok, ám a fiatal Nicolas Nkoulou adatai már figyelemre méltóak. A Marseille középső védője ráadásul a Francia Ligakupában és az Európa Ligában is pályára lépett, vagyis elmondható, hogy ő volt a Ligue 1 legfoglalkoztatottabb játékosa az elmúlt hónapokban. 1676 játszott perccel előkelő helyen áll a világoskékek balhátvédje, Jérémy Morel is, Elie Baup vezetőedző láthatóan nem szívesen változtat a védelem összetételén. Bizonyára ennek is szerepe van abban, hogy az OM relatíve kevés gólt kapott az ősszel.

K, mint komák: Azért a Budapest Honvéd játékosmegfigyelőinek volt szeme a tehetségekhez... Hogy miként jön a képbe a kispesti egylet? Nos a Ligue 1-ben két olyan labdarúgó is futballozik, akinek ugródeszkát jelentett az NB I, hiszen korábban a XIX. kerületieknél vált ismerté Európában. Benjamin Angoua Brou négy éven át szűrte a magyar csapatok támadásait a Honvéd középpályáján, 2010 júniusa óta pedig a Valenciennes védelmének tengelyében tevékenykedik. Ősszel sérülés hátráltatta, ezért csak öt mérkőzésen lépett pályára, piaci értéke viszont rohamosan növekedett az elmúlt években. Őrdöngős cseleiről és átlag feletti gyorsaságáról maradt emlékezetes a magyar futball rajongói számára Diego Rigonato, aki manapság a Stade Reims játékosa. A brazil támadó tizenöt meccsen szerepelt új csapatában, és a Nancy, a Montpellier valamint a Nice kapuját is bevette.

L, mint legek: Az őszi szezon végén ildomos megválasztani az elmúlt tizenkilenc forduló legszebb góljait, a döntés azonban cseppet sem egyszerű. Egyszerűen nem hagyhatjuk ki a TOP 3-ból Yoan Gouffran (Bordeaux) fineszes találatát az Évian TG ellen. Hogyan is felejthetnénk Thierry Doubai (Sochaux) akrobatikus mozdulatát a Saint-Étienne otthonában? Talán éppen Marco Estrada (Montpellier) ámulatba ejtő bombáját kellett volna kihagynunk a felsorolásból? Íme, a szubjektív válogatás képei! (Megtekintés a YouTube-on lehetséges)

M, mint meglepetés: A Lorient - amint az idény eleji beharangozó cikkünkben megjósoltuk - kiváló szezont fut, amely leginkább az Angliát is megjárt Jérémie Aliadiere és a támadó mögötti pozícióban futballozó Alain Traoré remeklésének köszönhető. Christian Gourcuff csapata az első nyolc fordulóban nem talált legyőzőre, és bár a Valenciennes elleni 1-6-os pofontól néhány héten át a padlón feküdt, végül felállt, majd megnyert még néhány menetet. Vajon mi lett volna, ha a védelem oszlopa, Bruno Ecuélé Manga augusztusban nem dől ki egy súlyos sérülés miatt...?

N, mint nézőszám: A őszi szezon legnagyobb érdeklődésére a Lille OSC-Valenciennes észak-franciaországi derbi tartott számot, a rangadóra 45490 drukker látogatott ki. A legtöbben a PSG hazai meccseire voltak kíváncsiak (átgalosan 42 ezren), az Ajaccio pályájának lelátóira viszont alig 7 ezren ültek fel. Érdekesség, hogy a stadionok kihasználhatóságát tekintve igen előkelő helyet foglal el az újonc Bastia otthona, a Stade Armand Cesari, a 16 ezer fő befogadására alkalmas létesítményben átlagosan 13619-en szurkoltak.

Szurkolókkal tömve még jobban mutat a Grand Stade Lille Métropole

O, mint osztályharc: A Ligue 2-ből való feljutásért olyan patinás együttesek küzdenek, mint a nyolcszoros bajnok Nantes, vagy a korábbi Bajnokok Ligája-döntős AS Monaco. A hercegségiek Ibrahima Touré személyében végre egy valódi gólvágóra leltek, míg a Kanárikat a szerb Filip Djordjevics repíti. A szebb napokat látott Le Mans-nak modern stadionja már van, csapata még nincs, a néhány éve még szintén élvonalbeli Sedan és Arles Avignon pedig lassan a harmadosztály süllyesztőjébe zuhanhat.

P, mint Paris Saint-Germain: Ha Franciaország, akkor PSG - mondták sokan az idény kezdete előtt a bajnoki esélyeket illetően. Igen ám, csakhogy a fenti megállapítás kinyilatkoztatói aligha kalkuláltak azzal a ténnyel, hogy egy ütőképes csapat épitése nem megy egyik napról a másikra. A Nasszer Al-Khelaifi érkezése óta (2011) gazdaságilag és sportszakmailag is átalakuló, idén nyáron öt új játékossal erősítő párizsiak kissé beragadtak a rajtnál, majd a nemzetközi porondon is sikeres hónapok után novemberben két hazai vereség mélyítette Carlo Ancelotti vezetőedző ráncait. A hullámzó teljesítmény és a kiszámíthatatlanság helyett idővel a kiegyensúlyozottság állandósulhat a Parc des Princes-ben, a szurkolók türelmesen kitartanak a kedvencek mellett, az pedig rövidesen kiderült, hogy a spanyol kollégák José Mourinhóval kapcsolatos jóslata beigazolódik-e vagy sem. Láttunk már éjjeliőrt nappal, Antoine Kombouarénak anno az éllovas edzőjeként kellett felemelnie a hátsóját a lócáról...

R, mint remény:  A legnagyobb pácban a sereghajtó AS Nancy együttese csücsül 19 fordulót követően, amely nyolc pontra van a bennmaradást jelentő 17. pozíciótól. A lotaringiai együttes az első körben legyőzte a Brestet, azóta viszont mindössze nyolc pontot gereblyézett össze. Ennek köszönhetően Jean Fernandez gárdájához fűződik az ősz leghosszabb nyeretlenségi sorozata (18 meccs), valamint a leghosszabb rúgott gól nélküli sorozat (6 meccs) is. Rosszmájúan mondhatnánk, hogy a klubot már csak korábbi játékosa, Monsieur Michel Platini UEFA-elnök ébresztheti fel a kómából, mindenesetre a Stade Marcel Picot-ban gyorsan ki kell fundálni valami okosat, mert különben az ASNL az ezredforduló után újra alászáll a második vonalba.

S, mint sebesség: 180 km/óra. Ha valaki a magyar autópályákon halad ennyivel, alighanem hamarosan levelezőviszonyba kerül az Országos Rendőr-főkapitánysággal... Zlatan Ibrahimovicra viszont aligha szabható ki büntetés azért, mert a Nice elleni találkozón szerzett szabadrúgásgólja során 180 km/órás sebességgel vágódott a labda David Ospina kapujába. A sorfal tagjai talán csak a televíziós ismétlések láttán gondolkoztak el azon, mi lett volna, ha Ibra pontatlanabbul céloz. És ha már szabadrúgásgólról írunk, említést érdemel Alain Traoré lövése is, amely során a labda fokozatosan nyerte el "utazómagasságát", majd megállíthatatlanul csapódott a jobb felső sarokba. A pók meg még mindig egyengeti a lábait...

T, mint teljesítmény: Franciaország vezető sportnapilapja, a L'Équipe szakírói a félszezon végén összesítették a mérkőzéseken értékelt játékosok eredményeit. A kapusok rangsorában a Lyon hálóőre, Rémy Vercoutre végzett az élen, megelőzve a nála eggyel több meccsen védő Kossi Agassát (Reims). Utóbbi több nagy védéssel hívta fel magára a figyelmet, egészen megdöbbentő adat, hogy újonc ugyanannyi gólt kapott, mint a dobogós Marseille (20). A védők között a PSG-duó, Thiago Silva és Mamadou Sakho, valamint a Lille bekkje, Aurélien Chedjou bizonyult a legjobbnak. A középpályásoknál Rémi Cabella, a Montpellier fiatalja kapta a legmagasabb osztályzatokat, de a nála hat találkozóval többször pályára lépő Mathieu Valbuena (Marseille) talán még kimagaslóbb teljesítményt nyújtott. A támadósorban hiába láttunk megsüvegelendő játékot Jérémie Aliadiere-től vagy Eden Ben Basattól, Zlatan Ibrahimovicot ők sem tudták megelőzni a rangsorban.

U, mint utánpótlás: Eltérő nemzetiségűek, különböző korosztályt képviselnek, a következő évtizedben viszont meghatározó alakjai lehetnek a világ futballjának. Az 1990-es születésű, tunéziai származású Ben Yedder (Toulouse) idén kilenc gólt szerzett, mindkét lábát ügyesen használja, jól fejel, elmozgásaival és robbanékonyságával folyamatos rettegésben tartja a védőket. Romain Alessandrini a másodosztályból igazolt a Rennes-hez, első élvonalbeli idényében bombagólokkal vetette észre magát, kitűnő rúgótechnika és cselezőkészség jellemzi. A felnőttek közt idén bemutatkozó 18 éves Rafidine Abdullah a Marseille felfedezettje, remek fizikai felépítésű középpályás, aki labdaszerzésben, előkészítésben és a támadások befejezésében is jártas. "Mintha előre látná, mi fog történni" - jellemezte csapattársát Benoit Cheyrou.

Ben Yedder a francia korosztályos válogatottban is bemutatkozott már

V, mint veteránok: Jó az öreg a háznál - szokták mondani, és bár a francia futballban is megfigyelhető a több európai pontvadászatra jellemző fiatalítási hullám, azért van néhány játékos, aki a harmincas éveiben is csapata segítségére tud lenni. Ilyen Adrian Mutu, aki szeptemberben írt alá az Ajaccióhoz, és a kezdeti nehézségek után négy góllal zárta az őszt. Jerome Rothen a másik korzikai együttes, a Bastia alkalmazásában áll, a 13-szoros francia válogatott szélső három találata mellett ugyanennyi gólpasszt is kiosztott. A 36 esztendős Cédric Barbosa vezéregyénisége az Éviannak. A rutinos középpályás a Nice ellen pályafutása harmincadik élvonalbeli gólját szerezte, így holtversenyben élen áll a házi góllövőlistán. Minden bizonnyal nagy segítségére lesz csapatának a kiesés elkerüléséért folytatott harcban.

Z, mint zene: A végére pedig következzék egy korábbi, ám igencsak mókás történet, amikor a muzsika(?) is képes volt indulatokat szülni. A Saint-Étienne-ből érkező négytagú formáció a Stade Gerland-ban adta elő az ismert "Le lion est mort ce soir", vagyis "Az oroszlán ma este meghal" című dalt. Csakhogy a "lion" kifejezést a hazai szurkolók az ősi riválistól érkező dalnokok szájából "Lyonnak" értették... A megmozdulás az ellentábor szimpátiáját kivívta - való igaz, bátrak voltak a srácok -, de amit az OL-drukkerektől kaptak, azt nem tették ki az ablakba...