Szocsi 2014

Komoly pénzbüntetésre számíthatnak a jegyüzérek

  • VNA

Közel hétmillió forintra is megbüntethetik azt, aki belépőjegyekkel próbál meg üzletelni a szocsi olimpia ideje alatt.

Az orosz parlament felsőházának döntései ritkán kerülnek be a sporthírekbe, most azonban Karácsony környékén mégis ez történt. A duma politikusai ugyanis a 2014-es téli olimpia kapcsán hoztak meg fontos és jelentős döntést. A szerdán elfogadott és már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírására váró törvény szerint ugyanis szigorúan büntetik majd azokat, akiket a Szocsiban sorra kerülő játékok idején jegyüzérkedésen kapnak.

A tervezet szerint 30.000 dollárig (kb. 6,6 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel is sújthatják azokat, akik üzleti haszon szerzésére akarják felhasználni az első orosz földön sorra kerülő téli olimpiát. A legmagasabb büntetési érték persze nyilván nem a "van egy felesleges jegyem és azt eladnám"-típusú eladókat érinti, de a szabályozás utal arra, hogy ilyen esetekben is az eladásra kínált jegy értékének 5-10-szerese lehet a büntetési összeg.

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal megkötött szerződésünk kötelez bennünket arra, hogy elejét vegyük a jegyekkel való üzletelésnek, ennek akarunk érvényt szerezni" - nyilatkozta az Orosz Olimpiai Bizottság vezetője, Alexander Zsukov, aki azt is elmondta, hogy arra is figyelnek majd, hogy az olimpia idején a különböző szállás kategóriákban maximált árakat határozzanak meg, hogy elkerüljék a "szabad rablást" ezen a területen is.