Profi boksz

2012 legnagyobb pofonjai - 2. rész

A hatharom.hu összeszedte 2012 legemlékezetesebb profi bokszmeccseit. Az évet két részre bontottuk, a második részben júliustól decemberig mutatjuk be a bokszvilág történéseit.

Klicsko simán győzött Wach ellen

2012 júliusában több érdekes mérkőzés is volt. Az esélyeknek megfelelően megvédte címét az ukrán Vlagyimir Klicsko, aki a Bernben megrendezett profi bokszgálán a hatodik menetben kiütötte az amerikai Tony Thompsont. A mérkőzésen teljesen egyértelművé vált, ki is a jobb kvalitású öklöző. Az első két menet "maszatolása" után Klicsko fokozatosan vált egyre agresszívabbá, Thompsont hiába űzte edzője, képtelen volt komolyabb ellenállást kifejteni. Az ötödik menet vége előtt 50 másodperccel Klicsko egy irdatlan erejű ütése után az amerikai padlót fogott, de ekkor még képes volt talpra állni, mielőtt a bíró elszámolt volna tízig. A hatodik menetben aztán újra padlóra került Thompson, innen azonban már nem volt visszaút számára.

David Haye győzelmét hozta a nyár talán leginkább várt nehézsúlyú profi ökölvívó mérkőzése, aki az ötödik menetben kiütötte Dereck Chisorát. A két bokszoló valószínűleg nem került volna szembe egymással, de Chisora Vitalij Klicsko elleni tavaszi mérkőzése után a sajtótájékoztatón összeverekedtek. Ezt követően mindkettejük versenyengedélyét visszavonták - Haye ekkorra már hivatalosan visszavonult -, de akadt egy promóter, Frank Warren és akadt egy szövetség, a luxemburgi, akik összehozták kettejük mérkőzését a londoni Upton Parkba.

A hónap közepén egy meglepetés is született: az amerikai Danny Garcia némiképp meglepetésre kiütötte Amir Khant a Las Vegas-i profi ökölvívómeccs negyedik menetében. A brit ökölvívó ugyan a harmadik menetig uralta a párharcot Las Vegasban, a menet végén azonban padlót fogott. Ekkor még a gong ugyan megmentette őt, de ellenfele a negyedik menetben lezárta a mérkőzést, kiütötte Kahnt. Az eddigi WBC-címvédő Garcia ezzel a technikai KO-győzelmével megszerezte a WBA bajnoki övét is.

Augusztusban a londoni olimpia játszotta a főszerepet az ökölvívásban is. Egy igen furcsa mérkőzés is volt az ötkarikás játékokon, aminek a főhőse egy azeri ökölvívó volt. Hatszor került padlóra, mégis győztesnek hozták ki az azeri Magomed Abdulhamidovot a londoni olimpia nehézsúlyú ökölvívótornáján. A japánok óvtak, a nemzetközi szövetség (AIBA) pedig megváltoztatta a mérkőzés eredményét, így a ringben egyértelműen jobb Simicu Szatosi folytathatta szereplését. Az AIBA fegyelmi vizsgálatot indított, amely megállapította a mérkőzésvezető felelősségét, így Isanguli Meretnyazovot hazaküldték a játékokról.

A legjobb magyar Harcsa Zoltán volt, aki egyhangú pontozással kikapott a negyeddöntőben a brazil Florentino Falcaótól a 75 kg-os súlycsoportban.

Szeptember elején a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka, Vitalij Klicsko Moszkvában a német Manuel Charral találkozott. A mérkőzésen Klicsko dominált, Charr még megütni sem tudta őt, bár becsülettel jött előre. A negyedik negyedben ömleni kezdett a vér a német szemöldökéből Klicsko balhorogját követően, ezzel pedig az orvos be is szüntette a mérkőzést. Vitalij Klicsko ezzel a TKO-val 45. győzelmét szerezte meg.

Az amerikai Andre Ward a tizedik menetben technikai KO-val legyőzte honfitársát, Chad Dawsont a WBC és WBA világbajnoki övéért kiírt nagyközépsúlyú profi ökölvívó címmérkőzésen.

Dawson háromszor is padlóra került Ward nagy erejű ütései után, a harmadik után nem tudta folytatni a meccset. "Nagy harcos és nagy bajnok. Sokkal gyorsabb volt, mint amire számítottam. Nem vitathatom győzelmének jogosságát" - mondta Dawson ellenfeléről.

Októberben az ötvenedik születésnapján bejelentette visszavonulását Evander Holyfield, mivel nem jött össze a Klicskók elleni csata. A hónap talán legérdekesebb meccsén a 4. menetben kiütötte Erik Moralest, és ezzel megvédte WBC és WBA kisváltósúlyú világbajnoki címét Danny Garcia. A veretlen bunyós nagyszerű formában volt a találkozón, a veterán szupersztár Moralesnek gyakorlatilag esélye nem volt a győzelemre. A mérkőzés egyben egy visszavágó is volt, hiszen a két ökölvívó korábban már összecsapott egymással, amikor is Garcia pontozással tudott győzni egy szoros találkozón.

November 11-én Vlagyimir Klicsko pontozásos győzelemmel megvédte a WBA, WBO, IBF és IBO szervezetek nehézsúlyú világbajnoki címét a lengyel Mariusz Wach ellen a hamburgi ökölvívógálán. Vlagyimir Klicsko profiként eddig 58 győzelmet aratott és mindössze háromszor vesztett, ez volt a 22. címvédő meccse. Kihívója, Mariusz Wach hibátlan mérleggel (27-0-0, 15) érkezett, és a szokásoknak megfelelően fogadkozott a találkozó előtt, a ringben viszont nem tudta megnehezíteni az ukrán dolgát.

Az amerikai Robert Guerrero, honfitársa, Andre Berto ellen védte meg a WBC váltósúlyú világbajnoki címét a kaliforniai Ontarióban megrendezett összecsapáson pontozással. A csata heroikus küzdelmet hozott.

Az év utolsó hónapjára, decemberre is maradt bőven pofon. A WBC nehézsúlyú eliminációs mérkőzésén a brit Tyson Fury és az amerikai Kevin Johnson csapott össze. A 7. menet végén Furyt megintették állj utáni ütésért, azonban ez a pontlevonás nem befolyásolta érdemben az eredményt, a 24 éves bunyós egyhangú pontozással nyert.

A legnagyobb meglepetés azonban az volt, hogy Juan Manuel Márquez a hatodik menetben kiütötte Manny Pacquiaót a Las Vegasban rendezett váltósúlyú összecsapáson. Egy döntetlen és két Pacquiao-győzelem után Márquez először nyerte meg kettejük mérkőzését. Az első két menet nagyjából óvatos "ismerkedéssel" telt, nagy ütéseket nem láthatott a publikum. Nem úgy a harmadikban, amikor Márquez egy jobb horoggal leterítette Pacquiaót. A következő két menet ütésváltást eredményezett, keményen osztották egymást, mindketten sokat adtak és kaptak is. Aztán a hatodik menetben eldőlt a meccs. Amíg Pacquiao ment előre, addig Márquez ismét meglepte egy jobb horoggal riválisát, aki ezúttal már nem kelt fel. Olyannyira nem, hogy percekbe telt, mire visszanyerte eszméletét, és lábra állították. Kiütéssel győzött a mexikói.

Az év első feléről készült összeállításunk: 2012 legnagyobb pofonjai - I. rész