Sportfogadás

Otthon lecsuktak volna azért, amit itt csinálok

  • Varró Péter

Frank "Lefty" Rosenthal egy igaz legendának számít a gambler-világban, kivételes életpályája még a holywoodi filmeseket is megihlette. A Chicagóból induló bukméker Las Vegas legmenőbb kaszinójának vezetéséig jutott, hogy aztán élete végén ott kössön ki, ahonnan elindult. Az "Ász" történetét ismerhetitek most meg.

Frank Lawrence Rosenthal 1929. június 12-én Chicago városának nyugati részében egy zsidó család sarjaként látta meg a napvilágot, gyermekkora nagy részét is itt töltötte. Édesanyja egyszerű háziasszony volt, édesapja pedig állatkereskedőként és termelőként kereste a kenyérre valót. Az idősebb Rosenthal nagyon kedvelte a matematikát, de különösen a lovakat és a versenyeket. Tenyésztőként több versenylova is volt, a sportág iránti szenvedélyét pedig fiával is megosztotta. Ezek után nem kérdés, hogy emberünk kitől örökölte a statisztikák és a teóriák iránti zsenijét. A kis Lefty első fogadással kapcsolatos élményeit a legendás baseball-arénában, a Wrigley Fielden szerezte, majd szeretete a sportok iránt odáig fajult, hogy iskola helyett a város csapatainak meccseire, edzéseire kezdett el járni.

Pályafutása elején Lefty a következőképpen vélekedett a fogadásról. "Azt nem te döntöd el, hogy melyik csapat fog nyerni, de azt igen, hogy melyik győzelmében van a több fantázia". Az oddsok ellen harcolni nehéz munka, kiszámolni a győztes faktorokat szintén nem volt könnyű dolog. Lefty ezt a tudományt nem az iskolapadban tanulta meg. A Wrigley Field és Comiskey Park lóversenypályája jelentette Lefty számára a gimnáziumot, a város bukmékerházai pedig az egyetemet. "A késő tinédzser éveimben a sportfogadás minden apró trükkjét megtanultam. Nem volt ez könnyebb, mint orvosnak, ügyvédnek vagy írónak lenni" - mondta Lefty egy 1994-es interjúban, amit a Los Angeles-i Sun-Sentinelnek adott.

Rosenthal tehetsége hamar kiütközött, gyorsan a város legjobb bukmékerévé nőtte ki magát, így nem csoda, ha az 1950-es években már a chicagói alvilág nagymenőinek dolgozott. A "Lefty, az Ász"-ként ismertté váló fiatalember irányítása alatt működött az Egyesült Államok legnagyobb (illegális) fogadóirodája, melynek hasznát természetesen a maffia fölözte le. Az '50-es évek végére köztiszteletben álló személy lett, aki egyenes, szavahihető fickó hírében állt. A krónikák szerint Rosenthal a chicagói maffia főnökével kiváló kapcsolatot ápolt, amit elsősorban jól jövedelmező tippjeinek köszönhetett. "Tudtam, hogy mit ettek a játékosok előző éjjel, tudtam, hogy ki volt nővel vagy hogy ki szívott kokaint előző este. Maga a játék szubjektív, de te határozhatod meg, miben van a nagyobb érték. Előbb kell megszerezni a szükséges információkat, mint mások. Belső információkat. A profi sportfogadó nem hazardírozik, hanem jól informált döntéseket hoz. A tudás az igazi érték. A játékosok nagy része nem ilyen döntéseket hoz, ők csak a rögtönzött szerencsében bíznak, egy fantáziavilágban élnek." - emlékezett vissza sikereinek egyik kulcsmomentumára Rosenthal.

A 60-as évek elejére Frank Rosenthal az Államok első számú sportfogadójának számított, hendikepjei az ország valamennyi fogadóirodájának kínálatát befolyásolták. Rosenthalt ebben az időben gyakran látták együtt a chicagói alvilág elöljáróival, mint például Jackie Cerone-val és Fiore Buccierivel. Ekkorra már számos ügyben vád alá helyezték, legtöbb esetben mérkőzések befolyásolásával gyanúsították. Tevékenységét ebben az időben már Floridában, Miamiban űzte, ahol az illegális szerencsejáték bűncselekménynek számított. Annak ellenére, hogy ekkoriban magas volt az ilyen ügyekből kifolyó a letartóztatások száma, Rosenthalt 37 ügyből csak egyszer ítélték el, amiért 1963-ban állítólag megvesztegette a New York-i főiskolás amatőr kosárlabdacsapat egyik játékosát. A hatóságok az illegális szerencsejáték mellett összekapcsolták Rosenthal nevét több más bűncselekménnyel is - további vesztegetések, autós robbantások - de ő mindvégig tagadta ezeket a vádakat, mint ahogy üzleti kapcsolatait is a maffiával.  Mindezekkel együtt az FBI-nak a 60-as évek második felére több mint 300 oldalas jegyzőkönyve volt Rosenthalról, aki 1968-ban átette székhelyét Las Vegasba - elkerülendő a törvény figyelő szemeit. 

"Kaszinót vezetni olyan, mintha az ember legálisan bankot rabolna "

Lefty tudására Las Vegasban felfigyeltek, így elsőként a Stardust kaszinóban kapott munkát. Lefty a világon először foglalta írásba a sportfogadás alapszabályait, amivel megreformálta a szerencsejáték világát, és ő volt az az ember, aki a bukmékerirodákat bevitte a kaszinókba. Rövid időn belül a Stardust vált a sportfogadóvilág középpontjává. Lefty tanácsára a világon itt alkalmaztak először (szemrevaló) női krupiékat a blackjack-asztalokon. Hogy Rosenthal értette a dolgát nem vitás: a Stardust kaszinó bevétele egy év alatt a duplájára nőtt. Az "otthoniak" továbbra is nagyra tartották Rosenthalt, aki komoly anyagi támogatásnak hála rövid időn belül Las Vegas legmenőbb kaszinóigazgatójává avanzsált, a Stardust, a Fremont, a Marina és a Hacienda is a vezetésével működött. A bukmékerek szuperlatívuszokban beszéltek Rosenthalról, a neves Sport Illustred a világ legjobb sportfogadójaként tartotta számon.

"Az ő munkásságának köszönhetjük mindazt, amit ma sportfogadásnak vagy kaszinónak nevezünk." - mondta róla Oscar Goodman, aki Rosenthal bizalmas embere volt a Stardust kaszinóban. "Ő egy titokzatos fogadó volt, aki többet nyert, mint veszített".

Emberünk sikereit annak is köszönhette, hogy tökéletesen tisztában volt a svindlerek világával. Amellett, hogy jó szimata volt a nyerő csapatok megtalálásához, kiváló érzékkel szúrta ki a  csalókat is. Alkalmazottait saját maga felvételiztette, aki nem volt elég dörzsölt és talpraesett, az nem kaphatott munkát. Legendásan szigorú főnök volt, megkövetelte a fegyelmet és a figyelmet. A Player Magazine-nak 2005-ben adott nyilatkozatában Rosenthal morbid és legendás történetet elevenített fel egy svindlerről. "Engem nem érdekelt, hogy más kaszinókban ki mit csinált, de azt akartam, hogy mindenki számára világossá váljon, hogy minket nem lehet hülyének nézni... A fickó ismert alakja volt a profi kártyás csalóknak, ezért tudtuk, hogy ha hívjuk a rendőrséget, nem történik majd semmi. Ezért fogtuk a gumikalapácsot - tudod, a fémkalapács nyomot hagyott - és gondoskodtunk róla, hogy többet ne legyen képes trükközni".

Az 1976-os meghallgatás botrányba fulladt, mikor Rosenthal az ígéretek ellenére nem kapta meg a szerencsejáték szervezéshez szükséges engedélyeket

Las Vegasban nem csak a munkában, hanem a magánéletben is megtalálta a számításait - egy ideig. 1969 májusában feleségül vette a város egyik felkapott topless-táncosát, Geraldine McGee-t, majd nem sokkal később megszületettek közös gyermekeik, Stephanie és Steven is. A nő alkohol- és kokainfüggősége miatt a pár viszonya hamar megromlott, majd miután elhagyta férjét és közel két millió dollárral meglopta, az asszony 1982-ben egy Los Angeles-i motelban válium-, alkohol- és kokaintúladagolásban, 46 évesen életét vesztette.

Ahogy az a világban már csak lenni szokott, a sikerek hatására ugrásszerűen megnőtt Lefty rosszakaróinak a száma is. Az igazi viharfelhők azonban akkor kezdtek el gyülekezni a feje fölött, mikor gyerekkori barátja, a hírhedt chicagói bérgyilkos, Anthony "A hangya" Spilotro a család utasítására Las Vegasba költözött. Spilotrónak az volt az elsődleges feladata, hogy megvédje Rosenthalt a helyi családok és ellenlábasok támadásaitól, de a védelmező csakhamar átesett a ló másik oldalára. Tony Spilotoro nem tudott nyugodtan ülni a fenekén. Számára Vegas egy aranybánya volt. A féktelen gengszter gyorsan kihúzta a gyufát a hatóságoknál, számos körözés volt érvényben ellene, majd felkerült a Las Vegas-i feketelistára is, ami azt jelentette, hogy egyetlen kaszinóba sem tehette be a lábát. A sajtó örömmel kapta fel Spilotro és Rosenthal kapcsolatát, - rendre együtt emlegették a két nevet - melynek utóbbi egyáltalán nem örült, mivel imázsának sokat ártott barátja jelenléte. Ekkortájt a hatóságok is szorongatták Rosenthal ominózus testrészét, akinek 1976-ban a nevadai szerencsejáték-felügyelet visszavonta a játékok szervezéshez szükséges engedélyét is. Ügyvédei persze megtalálták a kiskapukat, így más minősítésben, de továbbra is végezhette munkáját. Ezek után Lefty saját tv-show-t készített (Frank Rosenthal Show), ahol a kor olyan szupersztárjai vendégeskedtek, mint Frank Sinatra, Telly Savalas, Muhamed Ali vagy OJ Simpson. Népszerűsége újra az egeket verdeste, de innentől kezdve Las Vegas-i karrierje leszállóágban volt. 

1982-ben a kocsiját felrobbantották, de a csodával határos módon Rosenthal túlélte a merényletet

Rosenthal 1982. október 4-én merénylet áldozata lett: Tony Roma étterme előtt Cadillac Eldorádójába beülve fényes nappal felrobbantották. A csodával határos módon azonban túlélte a robbantást - égési sérülésekkel került kórházba - mivel elővigyázatosságból korábban egy speciális fémlemezt szereltetett a vezetőülés alá, miután a fülébe jutott, hogy el kívánják tenni láb alól.  A merénylettel többeket is gyanúsítottak (a milwaukee-i maffiafőnököt, barátját Spilotrót, ex-feleségének érdekeltségi körét), de végül soha nem kapták el a tetteseket. 1987-ben Rosenthal távozni kényszerült Las Vegasból, amikor ő is felkerült az ominózus feketelistára. Gyermekeivel visszaköltözött Floridába, Miami Beach-re, ahol visszatért eredeti szakmájához, a sportfogadáshoz. Később létrehozta saját weboldalát, és több sportfogadóirodánál is tanácsadóként kapott munkát, megbecsült szakemberként hagyta itt a világot. Miami otthonában, 2008 októberében, 79 éves korában szívroham következtében hunyt el.

A "The Frank Rosenthal Show" Nevada állam legnépszerűbb talkshowja volt

Frank "Lefty" Rosenthal életét Nicholas Pileggi életrajzi könyve alapján az Oscar-díjas rendező, Martin Scorcese 1995-ben vitte filmre, a főszerepet pedig Robert De Niro kapta. A könyv és a film megjelenése után Amerikai-szerte közismert személy lett, amit ügyesen a maga javára fordított. Nem zárkózott el az interjúk elől, de csak néhány újságírónak adatott meg, hogy beszélhessen vele. Rosenthal élete utolsó szakaszában a sportfogadás és a kaszinó egyik ősatyjaként élt az emberek emlékezetében. Pileggi a közös munka után elismerően beszélt Rosenthalról. "Mikor Lefty Las Vegasba ment, egy új Las Vegas jött létre. Az üzleti Las Vegas"

 

Források:
http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/3550837/Frank-Lefty-Rosenthal.html
http://frankrosenthal.com/frankslife/frank_rosenthal_interview.php
http://www.thegmanifesto.com/2008/10/old-school-g-frank-lefty-rosenthal-rest-in-peace.html
http://www.show-the-house.com/id10.htmlhttp://graneyandthepig.wordpress.com/tag/lefty-rosenthal/
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/gamble/interviews/lefty.html