NFL

Lesz-e rájátszás címvédő nélkül? – 16. heti erőrangsor

Az utolsó forduló fog dönteni arról, hogy a címvédő New York Giantsnek megadatik-e a lehetőség, hogy megvédje bajnoki címét a profi amerikai futball-liga (NFL) rájátszásában. A Giants mellett a Seattle-ről és a Denverről is szót ejtünk, mint titkos esélyesekről a februári Super Bowlra.

Eli Manningék hattyúdala

Nem túlzás azt állítani, hogy az NFL-ben a legnehezebb címvédőként újra a trónra ülni, hiszen a tizenhat fős főcsoportokból mindösszesen hat csapat kvalifikálja magát a rájátszásba évről évre. Nem csoda, hogy utoljára a New England Patriots tudott duplázni: Tom Bradyék 2004 után 2005-ben is elhódították a trófeát.

A New York Giants számára a szezonkezdet is már azt sugallta, hogy nem lesz egy sétagalopp ez a címvédés, hiszen az idény első meccsén hazai pályán kaptak ki a Dallas Cowboystól. Ezután azonban Eli Manningék összekapták magukat, a folytonos sérülések ellenére is, és a nyolcadik fordulóban már 6-2-vel álltak az NFC keleti csoportjának élén. Egy négymeccses győzelmi sorozat során a San Franciscót 26-3-ra verték idegenben, majd Robert Griffinéket is sikerült két vállra fektetni. Ha 6-2 után sikerült volna tovább építeni az előnyt, akkor most nem lenne nagy gondban a címvédő.

Ezután viszont érthetetlen módon összeesett a Giants. Lehet fogni arra, hogy a sérülteket egy idő után már nem sikerült kellőképpen pótolni, vagy Eli Manning formahanyatlására is lehetne mutogatni, mindenesetre a Giants, mint csapat, csődöt mondott, főleg az utóbbi két fordulóban. Pedig a Saints 52-27-es leverése után mindenki arra számított, hogy a tavalyihoz hasonlóan Manningék ismét megnyomják az alapszakasz hajráját, ehhez képest 1996 óta először lenullázták őket Atlantában, majd Baltimore-ban is az alárendelt szerepét töltötték be.

Ezzel pedig eldőlt, hogy a Giants már biztos nem nyerheti meg a csoportját, és a wild card körre is minimális az esélye. Ugyanis nem elég leverniük a Philadelphiát az utolsó fordulóban, hanem még a Minnesotának és a Chicagónak is ki kellene kapnia ahhoz, hogy Eli Manningéket viszont lássuk januárban. Egy év alatt, hogy meg tud változni a világ, nemde?!

Persze már tavaly is csak egy fantasztikus véghajrának köszönhették Manningék, hogy bekerültek a rájátszásba, ahol a szezonbeli legjobbjukat nyújtva hódították el immáron megérdemelten a Super Bowlt. Ugyanakkor az inkonzisztencia és a rossz időzítés idén alaposan visszaütött, és ez nagy változásokat vetít előre a New York-i gárdánál. A tavalyi Dallas elleni szezonfinálé előtt a szakértők úgy vélekedtek a két csapatról, hogy a párharc vesztesénél valószínűleg sok fej fog hullani, és most a Giantsnél ez elkerülhetetlen lesz.

Persze, míg van remény, addig nem szabad temetni az Óriásokat, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy csak maguknak köszönhetik, hogy ebbe a gödörbe kerültek. A Manning családban úgy tűnik, hogy idénre felcserélődnek a szerepek: ezúttal majd a kisebbik fivérnek, Elinak kell szurkolni a bátyónak, Peytonnak, hogy még tovább öregbítse a család hírnevét.

Surranó pályáról a végső esélyesek közé

Amikor Peyton Manning tavasszal végre aláírt a Denver Broncoshoz, rögtön felmerült a kérdés, hogy egy fecske csinálhat-e nyarat? Elvégre a Denver Tim Tebow-val produkált egy szép playoffot, de maga a kvalifikálás is igen rögös úton született meg, és a New England ellen abszolút semmi esélyük nem volt. Peyton Manning viszont az egész tavalyi évet kihagyta, és sok volt a kérdőjel a formáját illetően, hiszen nem egy műtéten esett át.

Aztán kezdetét vette a 2012-es alapszakasz, és úgy tűnt, hogy nem is egy fecske, hanem inkább egy veréb fészkelte be magát Denverbe. Peyton Manning az első öt körben megmutatta szép és csúnya arcát, de inkább a csúnyábbikat vette elő meccsről meccsre. Az ősrivális Tom Brady elleni derbi után azonban valami megfordult Peytonban, és azóta lehengerlő, amit nyújt fordulóról fordulóra a Denver színeiben.

A Broncos már hetekkel korábban bebiztosította a csoportgyőzelmet, és az utolsó fordulóban akár elhódíthatják az AFC legjobb alapszakasz-mérlegét is a Super Bowlig tartó pályaelőnnyel együtt, ha a Houston kikapna Indianapolisban, és ők ezzel együtt levernék a Kansas Cityt. Nos, utóbbi szinte előre borítékolható, de az előbbire is meg van az esély, mivel Andrew Luckék otthon igen jól teljesítenek.

A Denver tíz meccs óta veretlen, és eme sorozat alatt csupán kétszer termeltek 30 pont alatt Manningék. Kansas Cityben 17 pontig jutottak, míg az Oakland ellen idegenben csupán 26 pontra futotta tőlük, azonban ezeken a találkozókon sem fért kétség ahhoz, hogy ki lesz végül a győztes.

A Denver méghozzá úgy aratja hétről hétre a sikereket, hogy többek között elsőszámú futójátékosát, Willis McGahee-t erre az idényre már elvesztette, de Knowshon Moreno remekül helyettesíti őt. Peyton Manninggel pedig egy olyan karmestere van idén a Denvernek, aki tudja, mi kell a végső győzelemhez. Ez Tim Tebow-nál hiányzott tavaly.

A Seattle-ről senki sem gondolta volna, hogy idén a Super Bowl esélyesek között fogják emlegetni, de egy fordulóval a vége előtt mégis ez a forgatókönyv állt elő. Russell Wilsonék, ha lehet ilyet mondani, még a Denvernél is jobb szériát futnak, még ha az ő sorozatuk csak négy meccse tart, de ez alatt 173 pontot szereztek és csupán 47 pontot engedélyeztek az ellenfeleknek. A múlt héten a San Franciscót süllyesztették le a Buffalo és az Arizona szintjére, már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést, a Frisco csupán az utolsó játékrészben tudott touchdownt jegyezni.

Persze Russell Wilsonékban megvolt a lehetőség, hogy nagy tetteket hajtsanak végre, hiszen az előszezont veretlenül vették, de a szezonnyitányon az Arizonával szemben alul maradtak. Utána a harmadik fordulóban megtörtént a botrányba fulladó Green Bay elleni derbi, amikor is szabálytalan touchdownnal nyert a Seahawks, de az is kellett ahhoz, hogy az otthoni veretlenségi széria az utolsó hétig kitartson.

A Seahawks egyetlen gyengéje az idegenbeli meccseken mutatkozott meg, de a bye-weekjük óta azokon is remekelnek. A Chicago leverése után a Buffalónak is adtak egy maflást, 50 ponttal távoztak a kivételesen Torontóban rendezett találkozóról. Úgyhogy már az sem jelent megnyugvást a leendőbeli ellenfeleknek, hogy a Seattle-lel több mint valószínű, hogy hazai pályán mérkőznek meg. Russell Wilsonék a Denverhez hasonlóan egy komplett csapat képét mutatják: egy sziporkázó újonc irányító, egy lehengerlő futójátékos, Marshawn Lynch személyében, valamint a liga legjobb védelme is hozzájárul ahhoz, hogy az NFL legveszélyesebb csapataként hivatkozzanak rájuk.

Nem lepődnénk meg, ha az idei Super Bowlban a Denver és a Seattle játszaná végül a főszerepet. Az időzítéssel nincs gond, és általában ez szokott végső győzelemhez vezetni - induljunk csak ki a New York Giants tavalyi, vagy a Green Bay Packers tavalyelőtti győzelméből.

Az elmúlt forduló legjei

Az elmúlt forduló mérkőzése(i): a tizenhatodik forduló legizgalmasabb mérkőzése a Dallas és a New Orleans összecsapása volt, ahol Drew Breesék töltötték be az ünneprontók szerepét. A Dallasnak így az utolsó fordulóban mindenképp le kell győznie a Washingtont, hogy playoffba jusson, ami előreláthatólag a következő forduló legjobb derbije lesz.

Legtöbb passzolt yard: Drew Brees (New Orleans) 446 yard
Legtöbb futott yard: Jamaal Charles (Kansas City) 226 yard
Legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit) 225 yard
Legtöbb touchdown: Tony Romo (Dallas), Russell Wilson (Seattle), Matt Ryan (Atlanta) és Aaron Rodgers (Green Bay) egyaránt 4 touchdown

A 16. heti erőrangsor:

Alaposan felbolydultak az erőviszonyok az idény végeztére. Az Atlanta visszanyerte top pozícióját, azonban a Seattle-re is érdemes lesz odafigyelni a playoffban, hiszen az NFL legjobb formájában lévő csapata most Russell Wilsonéké. A hét legnagyobb vesztese a San Francisco, mely hat helyet bukott a listánkon, miután egy múlt heti majdnem eltékozolt előnyt követően simán kikaptak Seattle-ben. Az alapszakasz vége felé a New Orleans ismét a top 20-ban találja magát, kár, hogy Drew Breeséken ez már nem segít, mivel hivatalosan is kiestek a playoffért folytatott csatából. Az utolsó fordulóban már csak az lesz a kérdés, hogy a Redskins-Vikings-Bears-Cowboys-Giants ötös közül melyik csípi el az utolsó két helyet az NFC playoffjába.

TOP 5 indoklás: Az Atlanta nagycsapatokhoz méltóan bizonyított az utóbbi két fordulóban, hogy bizony számolni kell velük idén: a Giants megleckéztetése után a Detroit elleni akadályt is könnyedén vették. A Denver Broncos Peyton Manning vezérletével közben már tíz meccs óta veretlenek, és akár az AFC legelőkelőbb helyén is végezhetnek, ha a Houston kikapna Indianapolisban az utolsó héten. Valószínűleg most nincs olyan csapat, mely a Seattle-t kívánná a playoff első körében, Russell Wilsonék fantasztikus formát nyújtanak: utóbbi három meccsükön 150 pontot szereztek, és csupán 30 pontot engedélyeztek az ellenfeleiknek. A New England Patriots láthatóan visszavett abból az őrült tempóból, amit december elejéig diktált, és Tom Brady is kényelmesebben játszik a kelleténél, de mindez már nem veszélyeztet semmit sem. Már csak Rob Gronkowskit kell visszavárniuk, hogy teljes kerettel vágjanak neki a rájátszásnak. A Green Bay Packers ölébe hullott az NFC második helye, amit már valószínűleg nem is engednek ki Aaron Rodgersék a kezükből.

UTOLSÓ 5 indoklás: A Kansas City és a Jacksonville között előreláthatólag a pénzfeldobás fog dönteni, hogy melyikük nyeri el az 1/1-hez való jogot a jövő évi drafton. Az egyetlen különbség, hogy a Chiefsnél legalább van egy Jamaal Charles, még a Jaguarsból tényleg nem lehet senkit sem kiemelni. Az Arizona a Detroit leverése után visszaállt a pofonokat kapó csapatok táborába, és a pletykák szerint az ötödik irányítójukat vethetik be az utolsó fordulóban a 2012-es alapszakaszban. Az Oaklandnél is rengeteg a lyuk, amit a nyáron be kéne foltozni, kezdve azzal, hogy Darren McFaddennek ki kéne találnia valamit, hogy elkerülje a jövőben a sérüléseket. A Detroit az idény nagy talánya, hiszen elképesztő, hogy ilyen támadó arzenál mellett ilyen alacsonyan végezzenek a tabellán - legalább Megatron rekordja miatt emlékezetes marad ez a szezon.

NFL
16. forduló
Csapat Helyezés Múlt heti helyezés Differencia Mutató
Atlanta Falcons 1. 4. +3 13-2-0
Denver Broncos 2. 3. +1 12-3-0
Seattle Seahawks 3. 7. +4 10-5-0
New England Patriots 4. 2. -2 11-4-0
Green Bay Packers 5. 6. +1 11-4-0
Houston Texans 6. 5. -1 12-3-0
San Francisco 49ers 7. 1. -6 10-4-1
Indianapolis Colts 8. 8. - 10-5-0
Baltimore Ravens 9. 9. - 10-5-0
Cincinnati Bengals 10. 10. - 9-6-0
Washington Redskins 11. 11. - 9-6-0
Minnesota Vikings 12. 14. +2 9-6-0
Chicago Bears 13. 12. -1 9-6-0
Dallas Cowboys 14. 15. +1 8-7-0
New York Giants 15. 13. -2 8-7-0
St. Louis Rams 16. 17. +1 7-7-1
Pittsburgh Steelers 17. 16. -1 7-8-0
Miami Dolphins 18. 19. +1 7-8-0
New Orleans Saints 19. 23. +4 7-8-0
Carolina Panthers 20. 22. +2 6-9-0
Tampa Bay Buccaneers 21. 18. -3 6-9-0
New York Jets 22. 20. -2 6-9-0
Cleveland Browns 23. 21. -2 5-10-0
San Diego Chargers 24. 24. - 6-9-0
Buffalo Bills 25. 25. - 5-10-0
Philadelphia Eagles 26. 28. +2 4-11-0
Tennessee Titans 27. 27. - 5-10-0
Detroit Lions 28. 29. +1 4-11-0
Oakland Raiders 29. 26. -3 4-11-0
Arizona Cardinals 30. 30. - 5-10-0
Kansas City Chiefs 31. 32. +1 2-13-0
Jacksonville Jaguars 32. 31. -1 2-13-0