Vitorlázás

Rekordot dönthetnek a Sydney-Hobart versenyen

A nevezési lista szerint 77 hajó rajtol el szerdán a hagyományos, immár 68. Sydney-Hobart vitorlás viadalon, amelyen - ha beválnak a meteorológiai előrejelzések - akár rekorddöntésre is sor kerülhet.

 

Az Új-Dél-Wales és Tasmánia közötti, 630 tengeri mérföldes (1168 km) távot eddig az a Wild Oats teljesítette a leggyorsabban, amely most is a legnagyobb esélyese a versenynek, s amely 2005 óta 1 nap 18 óra 40 perc 10 másodperces idővel tartja a csúcsot.

Az időeredmény faragására azért nyílik esély, mert az időjárás-jelentések szerint erős szél várható, kedvező irányból.

Mark Richards, a Wild Oats kormányosa úgy véli: nem érdemes előre kalkulálni, a lehető legrövidebb úton a lehető leggyorsabban kell haladni, aztán majd eldől, hogy ez mire elég. A 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben győztes hajó az évek során egyre korszerűbbé vált, a legújabb módosítások nyomán pedig Richards már arra is képesnek tartja, hogy akár egy napon belül letudja a távot.

Tavaly az Investec Loyal győzött: minden idők egyik legszorosabb befutójában 2 perc 10 másodperccel előzte meg a Wild Oatsot. Az azóta Ragamuffin Loyalra keresztelt vitorlás - melynek kormányosa a 80-as éveiben járó Syd Fischer - most is a legnagyobb ellenfele lehet az ötszörös győztesnek.

Bár a hagyományos év végi versenyen a résztvevőkre ezúttal is komoly feladat vár az erős szélben, olyan nagy vihart, mint amilyen 14 éve volt, nem jeleztek előre. Akkor a rendkívül rossz körülmények miatt a 115 hajóból álló mezőny egyharmada feladta a küzdelmet. Az óránkénti 160 kilométeres sebességgel száguldó széllel és a néhol tíz méter magas hullámokkal sok vitorlás nem tudott megbirkózni. A mentésben még az ausztrál haditengerészet is részt vett, ennek ellenére hatan életüket vesztették. 

Nyolc éve hasonlóan rosszak voltak a körülmények, a 116 hajóból álló mezőnynek mintegy a fele nem tudott célba érni. Az 1998-as, tragikus kimenetelű futam után életbe léptetett szigorú biztonsági előírásoknak köszönhetően azonban 2004-ben már nem történt komolyabb baj.