Szavazás

Tornász lett az év női sportolója az AP-nél

  • VNA

A tekintélyes AP hírügynökség a londoni olimpia tornász királynőjét, a 16 éves Gabby Douglast választotta az idei év legjobb női sportolójának.

A londoni nyári olimpia egyik legbájosabb győztese volt az amerikai tornász, Gabby Douglas, aki első színesbőrű sportolóként győzött a női tornászok egyéni összetett versenyében. A fiatal, még mindig csak 16 esztendős sportoló azóta sok helyen volt már díszvendég, pénteken azonban még az eddigieknél is nagyobb elismerésben részesült. A rangos AP hírügynökség ugyanis őt nevezte meg a 2012-es esztendő legjobb női sportolójának. A december 31-én a 17. életévét betöltő Douglas az amerikai úszó klasszist, Missy Franklint előzte meg a szakemberek voksai alapján.

Douglas megnyerte ugyan az egyéni összetett versenyt, de a szerenkénti döntőkben nem tudott újabb érmet szerezni - Foót: AP

"Nem igazán érzem még a győzelem súlyát, hiába mondta édesanyám is, hogy milyen nagy dolgot vittem véghez. Sokak szerint majd ha 30-40 éves leszek, akkor fogom igazán értékelni a dolgokat. Az utóbbi időben viszont kezdek ráérezni az olimpiai bajnoki cím értékére" - nyilatkozta az elismerés kapcsán Douglas, aki a lehetséges 157 szavazatból 48-at söpört be. Ez héttel több, mint a Londonból négy arannyal és egy bronzéremmel hazatérő Franklin teljesítménye. A szavazás a harmadik helyén az idén a US Opent, Wimbledont és az olimpiát is megnyerő teniszező, Serena Williams végzett 24 szavazattal.

Douglas mindössze a negyedik tornász, aki az AP 1931 óta zajló év végi szavazásán a női kategória élén tudott végezni, ez legutóbb 1984-ben a Los Angeles-i olimpián brillírozó Mary Lou Rettonnak sikerült. Érdekesség, hogy Douglast sokáig nem is sorolták az olimpiai verseny esélyesei közé, csak akkor beszéltek már róla is favoritként, amikor az idén nyáron rendezett amerikai bajnokságon minimális különbséggel végzett a világbajnok Jordyn Wieber mögött a második helyen. Douglas a csapattal is aranyérmet szerzett Londonban, önéletrajza (amely a Grace, Gold és Glory címet viseli) jelenleg a 4. helyen áll a New York Times eladási listáján. A mindig mosolygós tinédzser hölgy a közelmúltban csapattársaival Barack Obama elnöknél tett látogatást, hamarosan pedig a tornát népszerűsítő - 40 amerikai nagyvárosba is eljutó - körútra indul olimpiai bajnok csapattársaival, Wieberrel, Aly Raismannel és McKayla Maroney-val.

Douglas egyelőre még az ünnepléssel foglalkozik, de titkon már a 2016-os riói olimpia is a gondolataiban van. Vera Caslavska (1964-68) óta ugyanis még egyetlen tornásznő sem tudta megvédeni egyéni összetett bajnoki címét az ötkarikás játékokon. A következő olimpia idején pedig még csak 20 éves lesz az amerikai, így ha valakinek, neki mindenképpen esélye nyílhat minderre.