Futóverseny

Mégis lesz visszatérítés a Sandy hurrikán "futó-áldozatainak"

  • VNA

Az elmaradt 2012-es New York maratoni után a szervezők mégis visszatérítik a nevezési díjat azok számára, akik igénylik.

Megváltoztatta korábbi véleményét a New York maratoni verseny szervezőbizottsága, így a Sandy hurrikán miatt elmaradt novemberi verseny után mégis visszatérítik a nevezési díjat azok számára, akik szeretnék. Előzetesen az amerikai szervezők azt jelezték, hogy mivel a nevezési feltételek között nem szerepel az, hogy természeti katasztrófa esetén bárkinek is visszajárna a nevezési díj, ezért nem tervezik kártalanítani azokat, akik a hurrikán miatt elmaradt eseményre készültek. Az eseményt szervező New York Road Runners névre hallgató szervezet viszont csütörtökön közölte, hogy a futók három opció közül választhatnak majd, melyek egyike a nevezési díj visszautalása.

A szervezők döntése alapján a maratonira nevezők saját döntésük alapján garantált indulási jogot kapnak a 2013-as, 2014-es vagy 2015-ös New York-i versenyen. Cserébe viszont a nevezési díjat (az idei áron) még egyszer meg kellene fizetniük. Tudni kell, hogy a világ egyik legismertebb maratoni versenyére többszörös túljelentkezés van, így önmagában az indulási jog is nagy értéknek számít, ezért vélhetően sokan választják majd ezt az első ránézésre nem túl humánus opciót is. A visszatérítés mellett a harmadik lehetőség az, hogy a futók a márciusi félmaratoni versenyre kapnak bebocsátást.

A szervezőbizottság vezetője, Mary Wittenberg elmondta, hogy természetesen gondolkoztak a sokak által javasolt "visszatérítés + garantált rajthely" kombinációban is, de ezt üzletileg nem engedhették meg maguknak. A rendezvénynek amúgy volt biztosítása (amelyre a 2001-es terrortámadást követően gondoltak először), ez mentette meg végül a szervezőket a totális pénzügyi csődtől, igaz a biztosító által fizetett összeg nem elég a futók teljes kártalanítására.

Eredetileg a szervezők csak a 2013-as versenyt akarták felkínálni fájdalomdíjul, de sokan jelezték, hogy nem biztos, hogy addig fel tudnak készülni és anyagi lehetőségeik is szűkösek lehetnek, így további haladékot reméltek a szervezőktől. A három évre történő elosztás lehetősége azok számára is jól jön, akik eredetileg a 2013 őszi versenyt célozták meg, hiszen így nem kell attól tartaniuk, hogy az idénről "átmenekülők" nagy száma miatt minimális esélyük sem lesz arra, hogy rajtszámot kapjanak. Az idei események sem befolyásolják azonban azt a tényt, hogy a New York utcáin zajló versenyen összesen maximum 47.500 futó indulhat el.

A Sandy hurrikán híre már jóval megelőzte a november 4-ére kitűzött futóversenyt, amelyet a szervezők a várható nehéz lebonyolítási körülmények ellenére is meg akartak rendezni és amelyet végül kevesebb, mint 48 órával a rajt előtt mondtak le véglegesen. Az idei maratoni versenyre nevezőknek 2013. január 11 és 25 között kell dönteniük, hogy a szervezők által felajánlott három opció közül melyikkel szeretnének élni. A pénzvisszatérítés csak azoknak a futóknak jár, akik október 24-e után léptek vissza a versenytől, a nevezési díjból pedig 11 dolláros kezelési költséget vonnak le a szervezők. A New York maratoni idei nevezési díjai 216 és 347 dollár között mozogtak, ezen díjtételeket jövőre sem tervezik megemelni.