Küzdősport

Bejött a szabályváltoztatás, biztonságosabb lett a tekvandó

Jó irányba terelték a sportágat a két éve meghozott szabályváltoztatások - erre utalnak a tekvandó csökkenő sérülési statisztikái.

Örvendetes statisztikai adatokat hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Tekvandó Szövetség (WTF), amely a sportág további biztonságosabbá válásáról adott hírt. Az olimpiai programban szereplő sportágak közül a küzdősportok között számon tartott tekvandó produkálta ugyanis az egyik legjobb orvosi statisztikákat a 2012-es évben. A 0,31 százalékos sérülési rátát az idei londoni olimpia, valamint az Arubán rendezett világbajnokság elemzése után kalkulálták ki a független biztosítási szakértő Mutuelle des Sportifs cég szakemberei, ez a számadat pedig a sportág történetének valaha volt legjobb ilyen jellegű mutatója. Az elemzések kimutatták, hogy az említett eseményeken nem volt egyetlen kiütés és komolyabb sérülés sem, ráadásul egyetlen találkozót sem kellett olyan sérülés miatt félbeszakítani, amelyet a felek mérkőzés közben szenvedtek volna el.

A 2012-es év ezzel beállt a sorba, a tekvandó biztonságosabbá válása ugyanis már az elmúlt három évek csökkenő sérülési statisztikái alapján is igazolható volt. A számok megmutatták, hogy ezer sportolóból átlagosan négyen sérültek meg edzéskörülmények között, ami 16,2%-os csökkenést jelent az elmúlt évhez képest. A jelentés szerint a sportágban regisztrált 52.397 versenyző között mindössze egyetlen fejsérülést regisztráltak ebben az esztendőben. "Különösen azért örülünk ennek a statisztikának, mert ezzel igazoltuk a szabályváltozások hasznosságát. Sikerült kiiktatni a kiütés (KO) fogalmát a sportágból, amely különösen nagy öröm" - nyilatkozta a Lausanne-i központú WTF főtitkára, Jean-Marie Ayer.

A tekvandó 2010 októberében változtatta meg szabályait (akkor döntöttek többek között arról is, hogy a koreai helyett immáron az angol lesz a szabályok megfogalmazásának hivatalos nyelve), az akkori módosulások során bevezették az ún. Protection Scoring Systemet (PSS), amely olyan testvédő ruházatot jelent, amelyben elektronikus szenzorok jelzik a megfelelő erősséggel bevitt találatokat, emellett pedig a fejet érintő nem nagy erejű rúgásokért (korábban szükséges volt a lendület és az erő) is pontot adnak. A sérülésekről szóló teljes jelentés hétfőtől lesz elérhető a WTF hivatalos honlapján.