UEFA

Platini eszközölhet ki súlyosabb büntetést a szerbeknek

Sok kritika érte az UEFA független fegyelmi bizottságát, mivel enyhe büntetést szabott ki a Szerb Labdarúgó Szövetségre, miután a szerb-angol utánpótlás-mérkőzés botrányba fulladt októberben.

A fegyelmi bizottság 80 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntette a szerb szövetséget, amiért a Szerbia-Anglia U21-es Eb-selejtezőn a nézők huhogtak Danny Rose-ra, az angol csapat játékosára, és amiért verekedés tört ki a mérkőzés végén. Az angoloknál két játékost büntettek meg: Steven Caulker két, Thomas Ince pedig egy találkozón nem szerepelhet majd.

Anton Ferdinand, a QPR-játékosa, akire korábban John Terry tett megjegyzéseket, azzal vetette össze a büntetést a Twitteren, hogy Nicklas Bendtnert egy meccsre eltiltotta és 100 ezer euró befizetésére kötelezte az UEFA, miután az alsónadrágján egy fogadóirodát reklámozott a nyári Európa-bajnokságon: "Wow, az UEFA nem veszi túl komolyan a büntetéseit... Egy szponzor reklámozása tehát rosszabb, mint a rasszizmus és a verekedés."

Bátyja, Rio Ferdinand, a Manchester United védője a következőket tette hozzá: "Az UEFA egyáltalán nem veszi komolyan a rasszizmust. A büntetések egyáltalán nem működnek. Nulla hatásuk van a szövetségekre/klubokra/játékosokra/drukkerekre. Az UEFA-nak szólnia kéne ehhez a generációhoz... nem tűnnek túl frissnek ebben a kérdésben. Kemény büntetések kellenek."

A hírek szerint a Japánban, a klubvilágbajnokságon tartózkodó UEFA-elnök, Michel Platini is foglalkozni fog a kérdéssel, átnézi majd a fegyelmi bizottság jelentését, és mivel az fb független testületnek számít, akár meg is fellebbezheti a döntést szigorítást kérve.