Biatlon

Cseh meglepetés győztes a pokljukai női sprintben

  • VNA

Nagy meglepetésre a cseh Gabriela Soukalova nyerte meg a biatlon Világkupa sorozat pokljukai női sprint versenyét.

A férfiak csütörtöki versenye után pénteken a hölgyek számára is megrendezték a sprint versenyt a biatlon Világkupában. A győzelmet nagy meglepetésre a cseh Gabriela Soukalová szerezte meg, aki karrierje első sikerével a német Miriam Gössner és a fehérorosz Nagyezsda Szkargyino előtt tudott győzni. Az első (fekvő) lövészetet követően még Gössner állt az élen, de ő az álló sorozatban kettőt is hibázott, így az ötödik helyig csúszott vissza, sífutó tudásával azonban tudott javítani és végül kis híján a győzelmet is megszerezte.

A sífutásban is vb-ezüstérmes Gössner az utolsó két és fél kilométeren 15 másodpercet faragott le a hátrányából, de végül cseh riválisa mögött maradt. A szakadó hóesés alaposan felborította az előzetes esélyeket, a lőtéren kevesen tudtak hibátlanul célozni, ezek egyike volt Soukalová, aki életében először került fel dobogóra a Világkupában. A cseh versenyző korábban csak egyszer tudott TOP10-ben végezni a Világkupában, így mostani győzelme az idei szezon legnagyobb meglepetésének minősül.

Biatlon Világkupa - Pokljuka (SLO) - női sprint 7,5 km
1. Gabriela Soukalová (CZE) 22:09,8 (0+0 lövőhiba)
2. Miriam Gössner (GER) +2,1 mp (0+2)
3. Nagyezsda Skardino (BLR) +30,1 mp (0+0)
4. Vita Szemerenko (UKR) +31,5 mp (1+0)
5. Marie Dorin Habert (FRA) +33,9 mp (0+0)
6. Magdalena Gwizdon (POL) +34,3 mp (0+1)
..96. Szőcs Emőke (HUN) +5:00,5 (3+2)

Az összetett Világkupát vezető norvég Tora Berger ezúttal csak a 27. helyen zárt, igaz így is növelte előnyét, mert legfőbb riválisa, a fehérorosz Darja Domracseva nem indult el ezúttal. Az egy híján száz induló között ott volt a magyar Szőcs Emőke is, aki öt lövőhibával a 96. helyen végzett. Szombaton mindkét nem számára az üldözéses versenyt rendezik meg, a versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.

A női biatlon Világkupa összetett állása hat egyéni verseny után
1. Tora Berger (NOR) 296 pont
2. Darja Domracseva (BLR) 244 pont
3. Andrea Henkel (GER) 206 pont
4. Gabriela Soukalova (CZE) 203 pont
5. Olha Viluhina (RUS) 190 pont
6. Kaisa Mäkäräinen (FIN) 173 pont