Női kézilabda Eb

Hátul a kapusteljesítmény, elöl Görbicz Anita volt döntő - Németh András

A magyar női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Hypo Niederösterreich jelenlegi vezetőedzője, Németh András a hatharom.hu-nak értékelte a magyar csapat eddigi teljesítményét a Szerbiában zajló Európa-bajnokságot.

Romániát a magyar válogatott 25-19-re legyőzte kedden, ezzel pedig már kiharcolta az elődöntős szereplést. Németh András szerint a mieink bravúrt értek el.

"A magyar csapat kihozta magából a maximumot. Persze nyilvánvalóan az is szerepet kapott, hogy a román meg a minimumot, és ezért alakult ki ez a különbség. Védekezésben a kapusteljesítménynek volt döntő szerepe, támadásban pedig Görbicz Anitának" - mondta a hatharom.com-nak a szakember.

A nemzeti csapat legjobb meccsein a siker kulcsa rendre a védekezés volt, noha például Cifra Anita sérülése miatt nincsen egy igazán összeszokott összetétele az együttesnek. A korábbi kapitány szerint azonban nem is ez a legfontosabb.

"Sok idő lenne az összeszoktatás, de ez másról szól. A válogatottról, és itt mindenkinek nagyon kevés ideje van. Ez alatt a rövid idő alatt kell a támadójátékot és a védekezést is összerakni, azaz kevés jut mindkettőre" - vélekedett Németh András.

Arról, hogy kit kíván elődöntős ellenfélnek, így nyilatkozott a Hypo edzője: "Jelen pillanatban Szerbia lenne a legkedvezőbb, mert akkor azzal a nyugodt tudattal mehetnénk, hogy a jövő évi világbajnokságra már nem is kell selejtezőt játszani. Az éremszerzés szempontjából az a döntő, hogy ők otthon vannak. Különben nem lenne nehéz ellenfél a szerb csapat, de házigazdaként soha senki nem egyszerű eset."

Németh András az Európa-bajnokság több helyszínén is járt, több csapatot is megnézett személyesen, így egy átfogó értékelésre is felkértük.

"Olyan a torna, amilyet vártunk. Mindenki tudja, hogy igazán nagy dolgokról nem dönt. A vb-szereplés az egyetlen, amit befolyásol és nagyon jó, ha a magyar csapat eléri azt, hogy ott legyen a világbajnokságon selejtező nélkül. Az előző alkalommal a kvalifikáción elbuktunk, és ezt azért jó lenne elkerülni, de igazából ennyit lehet nyerni a jövő szempontjából. Egyébként mindenki csapatot épít, mindenki kísérletezik. Ki úgy épít csapatot, hogy azt gondolja, hogy még meg tudja tartani az előző évi gárdáját, és azzal is eredményt lehet elérni, ki meg teljesen újat állít össze, mint mondjuk a dánok" - összegzett a szakember.