Angol Ligakupa

Legjobbjaival is elvérzett az Arsenal a negyedosztályú Bradford otthonában

Az Arsenal óriási meglepetésre kiesett az Angol Ligakupából: a londoni együttes tizenegyesekkel maradt alul a negyedosztályú Bradford City vendégeként, így a kiscsapat jutott az eldöntőbe.

A Reading elleni csodás feltámadás után a negyedosztályú Bradford City került az Arsenal útjába a Ligakupa negyeddöntőjében. Arsene Wenger fiai a Reading ellen az utolsó utáni pillanatban egyenlítettek 0-4-ről, és végül 7-5-re győztek. A francia menedzser előzőleg "megígérte", nem a cseresort küldi pályára Nyugat-Yorkshire-ben. A 2005-ös FA-kupa-siker óta trófeára ácsingázó Ágyúsok mestere három helyen változtatott a szombati, West Bromwich elleni felálláshoz képest, Coquelin, Podolski és Gervinho került a csapatba, Arteta, Oxlade-Chamberlain és Giroud helyére. Bradford városát felforgatta az Ágyúsok érkezése, nem véletlenül, 2001-ben esett ki az együttes a Premier League-ből, azóta csak elvétve fogadhat a illusztris vendéget a Valley Parade-ban, ahol több mint 23 ezer néző gyűlt össze.

Az első percekben többször is bakiztak az Arsenal védői, aztán a 16. percben felrobbant a stadion: jobb oldali szabadrúgás után a továbbcsúsztatott labdát Garry Thompson közelről, kapásból vágta a kapuba (1-0). A vendégeknek sokáig helyzetük sem volt, majd a 34. percben Coquelin jelentkezett egy sistergős lökettel, a 38. percben 16-ról a kapufát találta el a francia. Ezután Cazorla próbálkozott átlövéssel, a 42. percben Gervinho ziccerben nem tudta betessékelni a labdát a hálóba. A 45. percben a szerencse segítette a vendégeket, Nahki Wells centikkel helyezett Vermaelen szorításában a jobb alsó mellé.

A második félidőt is nagy fölényben kezdte az Arsenal, de a várva várt gólt nem sikerült belőni. Arsene Wenger a 61. percben szánta el magát cserére, és kissé meglepően a londoniak legjobbját, Francis Coquelint hozta le, a franciát a Reding ellen duplázó Samah váltotta. Húsz perccel a vége előtt Rosicky és Oxlade-Chamberlain is érkezett, utóbbi rögtön első labdaérintéséből tüzelt kapura, Matt Duke reflexből védett. A 81. percben Wilshere 20 méterről lőtt, Duke ismét hárított. A legvégén csak összejött az egyenlítés az Ágyúsoknak: a 88. percben Cazorla bal oldali beadását Thomas Vermaelen fejelte pár lépésről a hálóba (1-1). A hátralévő percekben Duke több nagy bravúrt is bemutatott, aztán jöhetett a hosszabbítás. Az eddigi négy meccse közül háromban is ráadásban jutott tovább a Bradford a Ligakupában...

A hazai kapus a hosszabbításban is állta a sarat. A ráadás második felvonásában Samah csúsztatott a kapu mellé, aztán Cazorla 25 méterről a felső lécre durrantott. Az idő telt, egyik csapat sem tudta kicsikarni a döntő gólt, következtek a büntetők.

A hazaiak kezdték a párbajt, Nathan Doyle belőtte, Cazorla lövését hárította Matt Duke. Gary Jones bevágta, Maruan Samah a kapufát találta el. Stephen Darby lövésénél védett Szczesny, Wilshere berúgta. Alan Connell nem hibázott, Oxlade-Chamberlain sem. Ritchie Jones büntetőjénél a lengyel kapus ismét megfogta a labdát, hiába, Vermaelen a bal kapufára lőtt, a labda kifelé pörgött...Az Arsenal tizenegyesekkel kiesett.

Phil Parkinson együttese az előző körben kiejtette az élvonalbeli Wigant, most egy igazi "nagyágyút" búcsúztatott és bejutott az elődöntőbe.

Angol Ligakupa, negyeddöntő:
Bradford City (IV.)-Arsenal 1-1 (1-0), büntetőkkel 4-3, továbbjutott a Bradford.
gólszerző: G. Thompson (16.), ill. Vermaelen (88.)
 
Korábban:
Norwich City-Aston Villa 1-4 (0-1), tj: Aston Villa
gólszerző: Morison (19.), ill. Holman (21.), Weimann (79., 85.), Benteke (90+1.)
 
Szerdán:
Swansea City-Middlesbrough 20:45
 
December 19-én:
Leeds United (II.)-Chelsea 20:45