Sportpolitika

Egyre több nemzetközi versenyt szerveznek Magyarországon állami ösztönzésre

A Sport Nagyköveti Programnak (SNP) is köszönhetően idén 11 nemzetközi sportversenyt rendeztek meg hazánkban, s ezeken több mint tizenkilencezer sportoló és csaknem negyedmillió néző vett részt - derült ki az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának (Stb) mai ülésén.

Az egyeztetésen az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára, Szekeres Pál és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgató-helyettese, Horváth Gergely számolt be az ez évi hazai rendezésű nemzetközi sportesemények állami támogatásairól és azok hatásairól.

Az SNP-t 2008-ban azért hozták létre, hogy állami ösztönzésre minél több nemzetközi sport világeseményt rendezhessen Magyarország, mivel a nemzetközi sportturizmus jelentős bevételi forrást generál a turisztikában és hozzájárul a külföldön hazánkról alkotott kép pozitív formálásához is.  

2008 és 2010 között, három év alatt 17,5 millió forintos megítélt állami támogatással, összesen 2 eseményt nyert el Magyarország a Sport Nagyköveti Program eredményeként – olvasható az MT ZRT. beszámolójában. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy az elmúlt két évben ezzel szemben 47 millió forint költségvetési forrással, összességében tizenöt jelentős sportesemény megrendezésének jogát szerezték meg a magyarok.

2013-ban már bizonyosan Magyarországon rendezik a Felnőtt Judo, és a Négyes Fogathajtó Európa-bajnokság mellett a Sárkányhajó, a Felnőtt Birkózó, a Veterán Atlétikai és a Víz alatti hoki világbajnokságot is. 2015-ig az SNP további 3 kontinensviadal és egy vb itthoni megrendezésének sikeres pályázatához nyújtott segítséget, ami az előzetes számítások szerint több mint 110 ezer sportoló Magyarországra érkezésével, csak a szobafoglalások révén is legalább 400 millió forintos ÁFA bevételt generál.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságát képviselő Szekeres Pál a 2012. évi kiemelt hazai rendezésű sport világeseményekről szóló beszámolójában hangsúlyozta, hogy a tárca 11 világkupa, 4 felnőtt és 1 junior Európa-bajnokság mellett támogatta a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíj és a Jégkorong Olimpiai Selejtező Torna megrendezését is. Emellett állami támogatással valósult meg az Öttusa Ifjúsági Világbajnokság és a Junior Öttusa Európa-bajnokság – hangzott el az országgyűlési képviselők Stb ülésén.

„A jövőben még szorosabb együttműködést alakítunk ki a MT Zrt-vel annak érdekében, hogy az állami támogatások mértékét erőteljesebben összehangoljuk a szabadidős sportesemények terén is.” – mondta Szekeres Pál, aki emlékeztetett arra is, hogy számos olyan esemény van, amely a sportmozgások elterjesztése mellett komoly turisztikai hozadékkal bír. „Gondoljunk csak pl. az orvosok, vagy a színészek nemzetközi szintű megmérettetéseire” – ezek a rendezvények nézettségüket tekintve nem olyan kiemelkedőek, de jelentős turisztikai hasznot hoznak országunknak, ezért érdemes lehet szakmai egyeztetések keretében megfontolni támogatásukat – közölte az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára. Az eseményen részt vett Dr. Füzi Ákos, az EMMI Sportszakmai Főosztályának vezetője is.