Bundesliga

A Wolfsburg bevette Dortmundot, Ibisevic kivégezte a Schalkét

A címvédő Borussia Dortmund a 35. perctől emberhátrányban futballozva 3-2-es vereséget szenvedett a vendég Wolfsburgtól a német labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában. A Hajnal Tamást nélkülöző VfB Stuttgart kétgólos győzelmet aratott a vendég Schalke 04 felett, a házigazdák mindhárom gólját a bosnyák Vedad Ibisevic szerezte. A listavezető Bayern München magabiztosan nyert Augsburgban, míg a sereghajtó Fürth - amelyben Stieber Zoltán a 77. percig játszott - kikapott Freiburgban.

Dortmund-Wolfsburg

A Farkasok nem álltak be azonnal védekezni a Bajnokok Ligájában csoportelsőként továbbjutó fekete-sárgák ellen, ez meg is bosszulta magát, mivel már a 6. percben hátrányba kerültek: Marco Reus 16-os bal csücskéről tekert szabadrúgásból a hosszú sarokba, ám Lewandowski közben lesen állt, a gólt mégis megadták (1-0). Óriási iramot diktált a Dortmund, és csak a 20. percben vezetett először veszélyes akciót a Wolfsburg, Dost hozta helyzetbe Diegót, Felipe Santana tisztázni tudott. A 35. percben aztán bajba került a címvédő: Schäfer balról középre adott, Dost közelről lőtt, Schmelzer a gólvonalról tisztázott, de közben a combjáról a kezére pattant a labda. Wolfgang Stark felmutatta a piros lapot, noha Vieirinha lesen állt az akció közben, a tizenegyest Diego a bal alsóba gurította (1-1). Mindkét gól vitatható szituációból született, és a hazaiak közel egy órára emberhátrányba kerültek. Emberelőnyben percek alatt fordított a Wolfsburg, a 41. percben Diego jobb oldali szabadrúgását Naldo 14 méterről kapásból a bal alsóba bombázta (1-2). A hosszabbításban Gündogannak volt még egy felejthető próbálkozása a hazaiak részéről.

A Borussia tíz emberrel is ugyanazt a játékot játszotta, mint teljes létszámban, a második félidőt Lewandowski lövése nyitotta. Az 52. percben Reus ollózott, de Benaglio könnyedén hárított. Az 58. percben Götze távolról próbálkozott, de jó egy méterrel a bal alsó mellé ment a labda. A 60. percben Lewandowski esett össze Kjaer mellett, Stark a mészpontra mutatott, Blaszczykowski pedig higgadtan a kapu közepébe helyezte a büntetőt (2-2). A vendégeknek támadniuk kellett, ha nem akartak emberelőnyben szégyenben maradni, a 67. percben Schäfer fejesét Wiedenfeller védte, pár perccel később Götze pörgetett fölé. A 76. percben Diego megcsinálta magának a helyzetet, de aztán jobbról a kapu mellé gurított. A kirúgás után a brazil középpályás labdát szerzett, kiugratta Dostot, aki a bal alsóba lőtte a ziccert (2-3), ismét megszerezve ezzel a vezetést a vendégek számára. A hosszabbításban még Benaglio ujjheggyel kitolta a bal felsőből Reus szabadrúgását, az eredmény már nem változott. A Borussia másodszor kapott ki hazai pályán a szezonban, és már 14 pont a hátránya az éllovas Bayernnel szemben, alighanem lőttek a pislákoló bajnoki reményeknek Dortmundban.

Augsburg-Bayern

A BL záró fordulójában a BATE Boriszovot kiütő bajorok Mario Gomez nélkül léptek pályára Augsburgban, a fehérorosz együttes ellen gólt szerző csatár helyén Mario Mandzukic kapott szerepet. Markus Weinzierl csapata nem ijedt meg a tabellát toronymagasan vezető Bayerntől, az ötödik percben Mölders került helyzetbe, Dante nem tudott tisztázni, de megúszta a gólt a vendégegyüttes. A 24. percben Mandzukic jobbról tüzelt, a labda éppen elkerülte a jobb alsó sarkot. Az első félóra végén Werner lövése kijött Neuerről, de nem volt érkező a kipattanóra. A félidő második fele már egyértelműen a Bayerné volt, a 39. percben Gibril Sankoh kezéhez ért a labda Kroos lövésénél, Thomas Müller értékesítette a tizenegyest (0-1). A 41. percben Toni Kroos kapáslövése kerülte el a kapu jobb oldalát, a 44. percben Mölders fejelt a kapu fölé.

Az 52. percben Mandzukic öt méterről, balról lőtt a kapu mellé. A 61. percben Mario Gomez váltotta a megsérült horvát csatárt, és két perccel később harmadik szezonbeli meccsén harmadik gólját lőtte: balról vágta a labdát a léc alá (0-2). A hátralévő időben Jupp Heynckes együttese könnyedén kézben tartotta a meccset, és már 11 pont az előnye a vasárnap Hannoverben pályára lépő, második helyen álló Bayer Leverkusennel szemben.

Stuttgart-Schalke

A Bajnokok Ligájában remeklő vendégek jó kezdés után némileg visszaestek, az utóbbi időben sorozatban hullajtották el a pontokat, ennek folyományaként pedig már csak negyedikek a tabellán, míg a hazaiak éppen ellenkező mozgást végeznek az elmúlt hetekben, szorgos munkával zárkóznak az élbolyhoz, s hetedikként várták a találkozót. Hajnal Tamás a cserepadon kezdett a sváboknál, csapata Vedad Ibisevic góljával már a második percben vezetett. A Királykékek tíz percen belül egyenlítettek Marica révén, de Ibisevic büntetőből ismét a hazaiakat juttatta előnybe. A Schalke ezúttal is erőtlen volt, míg Ibisevic parádézott, a bosnyák csatárnak a 61. percben meglett a mesterhármas. A folytatásban előbb a Stuttgart, aztán a Schalke is tíz emberre fogyatkozott, de az eredmény már nem változott. 3-1-es győzelmével a VfB jó sorozata folytatódott, a gelsenkircheniek viszont öt forduló óta nyeretlenek a Bundesligában.

A többi mérkőzésen

Az utolsó helyezett Greuther Fürth, Stieber Zoltánnal a kezdőcsapatban Freiburgban próbált meg javítani a helyzetén, de Caligiuri korai góljával a hazaiaké lett a három pont, az újonc Fürth helyzete egyre reménytelenebb. Stiebert a 77. percben cserélték le.

A Düsseldorf két góllal kikapott Nürnbergben, a Fortuna öt forduló óta nyeretlen.

Bundesliga, 16. forduló:
Borussia Dortmund-VfL Wolfsburg 2-3 (1-2)
gólszerző: Reus (6.), Blaszczykowski (61.), ill. Diego (36.), Naldo (41.), Dost (73.)
kiállítva: Schmelzer (35.)
 
VfB Stuttgart-FC Schalke 04 3-1 (2-1)
gólszerző: Ibisevic (2., 38. - a másodikat 11-esből, 61.), ill. Marica (12.)
kiállítva: Sakai (67.), ill. Jones (73.)
 
1. FC Nürnberg-Fortuna Düsseldorf 2-0 (1-0)
gólszerző: Polter (27.), Feulner (90+1.)
 
SC Freiburg-SpVgg Greuther Fürth 1-0 (1-0)
gólszerző: Caligiuri (15.)
 
FC Augsburg-Bayern München 0-2 (0-1)
gólszerző: Müller (40. - 11-esből)
 
Pénteken játszották:
Hamburger SV-1899 Hoffenheim 2-0 (1-0)
 
Később:
Eintracht Frankfurt-Werder Bremen 18.30
 
Vasárnap:
Borussia Mönchengladbach-FSV Mainz 05 15.30
Hannover 96-Bayer Leverkusen 17.30