Bulvár

Egy német professzor szerint a londoni olimpikonok 60%-a doppingolt

  • VNA

Egy német tudós szerint a tiltott szerek használata sokkal magasabb szinten van, mint amit a lebukások aránya mutat.

Egy német napilapnak nyilatkozva meglepő kijelentéseket tett a mainzi sportprofesszor, Perikles Simon, aki szerint a londoni olimpián szerepelt sportolók igen magas százalékban használhattak doppingszert. "Attól tartok, hogy a londoni olimpián szerepelt sportolók közül minden sportágra elosztva körülbelül 60%-ban használhattak doppingszereket. Ezen a szinten nem hiszek a sport tisztaságában" - nyilatkozta a tiltott szerek használatát kutató tudós.

Simon szerint ebbe a körbe tartozhat az immáron hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt is. "Nála is ez lehet a helyzet, mint ahogy mindenkivel ezen a szinten. Őrült dolog lenne azt hinni, hogy az élsportban minden hirtelen jóra fordult. Azt gondolom, hogy a jelenlegi legjobb eredményekben nagyjából négytized másodperc köszönhető a doppingszerek használatának" - nyilatkozta a 39 esztendős Simon, aki azt is hozzátette, hogy szerinte nem működnek megfelelően az ellenőrzési rendszerek. "Nonszensz, hogy a tavaly Németországban megvizsgált 8000 mintából mindössze négy volt pozitív" - tette hozzá a professzor.

"Nem csak azokat kellene tesztelnünk, akik az élmezőnyben vannak, hanem azokat a fiatalokat is, akik éppen úton vannak a csúcsok felé. Már ekkor tudatosítani kellene a tehetségekben, hogy számíthatnak az ellenőrzésekre. Talán így jobban meggondolják, hogy tiltott szerekhez nyúlnak-e" - adott az igencsak markáns (és ha igaz, akkor nagyon elszomorító) diagnózishoz egyben egy lehetséges megoldási javaslatot is Simon.