Európa Liga

Lisszabonban beteljesülhet a Vidi-álom - ha a Genk is úgy akarja

  • Göbölyös János

Sándor György tévedett. A Videoton csapatkapitánya napra pontosan egy hónapja azt nyilatkozta, hogy kilenc ponttal tovább lehet jutni a csoportból. Ehhez pedig nem kell más, mint az akkor még hátralévő három meccsből egyet megnyerni. A Basel és a Genk ellen nem sikerült, a két egy-nullás vereség után itt az utolsó lehetőség, a Sportingot kellene legyőzni Lisszabonban.

Vercauteren már előre tekint, Sousa marad a mánál

Sajnos azóta úgy alakultak az eredmények a G csoportban, hogy a Videotonnak a csütörtöki bravúr is kevés lehet a tavaszi folytatáshoz, a svájciak ugyanis nyertek Fehérváron, otthon simán elintézték a portugálokat, így a már továbbjutott belgák mögött várhatják az utolsó kört. S bár Mario Been, a Genk mestere két héttel ezelőtt, a Sóstói Stadionban elért győzelem után ,,megígérte", hogy nem veszik félvállról az utolsó találkozót, azaz nem a B-csapat játszik majd a csoportelsőség szempontjából számukra még fontos Basel elleni mérkőzésen, a gyakorlat sajnos nem azt mutatja, hogy ilyen esetekben összetörik magukat a játékosok csak azért, hogy ne legyen döntetlen. Mindettől függetlenül szülessen bármilyen eredmény Belgiumban, az, hogy a Videoton kapcsán a csoportzárás előtt egyáltalán továbbjutási esélyről beszélhetünk, a magyar klubfutball utóbbi három és fél évtizedének legnagyobb sikere. Ki gondolta volna a nyár derekán, a pozsonyi premier előtt, hogy a fehérvári gárda az egyenes kieséses szakasz küszöbéig menetel az Európa Ligában, és hogy az utolsó lépésnek - kis segítséggel - ekkora tétje lesz? Paulo Sousa a szerda esti sajtótájékoztatón kiemelt jelentőséget tulajdonított a meccsnek, ugyanakkor egyetlen szóval sem érintette a belga-svájci párharcot.

,,A klub történetének egyik legfontosabb mérkőzése lesz a Sporting elleni lisszaboni találkozó - fogalmazott a portugál tréner a vidi.hu-n. - A játékosok felkészülten várják a sorsdöntő fontosságú meccset. Saját magunkkal kell foglalkoznunk, nem az ellenféllel. Nagy álmunk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást, ezért mindent meg kell tennünk holnap este, de persze a realitásról sem szabad megfeledkeznünk. Elismerjük a Sporting értékeit, mind egyénileg, mind csapatszinten. Az új edző érkeztével, új impulzusok érték a Sportingot, a játékosok, akik holnap pályára lépnek, biztos, hogy bizonyítani szeretnének az edzőjüknek és a szurkolóknak is, így nem feltétlenül lesz előny, hogy az eddig kevesebb lehetőséget kapó labdarúgók is szóhoz jutnak. Azonban ismétlem, mi csak
saját magunkkal foglalkozunk. A célunk az, hogy hasonlóan jó eredményt érjünk el, mint a székesfehérvári mérkőzésen. A játékosok rengeteget dolgoztak, megérdemlik azt, hogy sikerrel zárják ezt az évet, remélem így is lesz."

Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője edzést tart a lisszaboni José de Alvalade stadionban 2012. december 5-én, ahol a magyar csapat a Sporting Lisboával játszik a labdarúgó Európa Liga csoportkörében 2012. december 6-án. MTI Fotó: Beliczay László

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1323846 

 

A Sporting profi csapat. Portugália legnépszerűbb klubja, ebben a tekintetben felülmúlja a Benficát és a Portót, még ha a nemzetközi porondon elért eredmények tekintetében el is marad tőlük. Ez a trió általában az év legfontosabb meccseit játssza egymás ellen, így lesz ez hétfőn is, amikor városi derbit rendeznek Lisszabonban. Ez a tény a Videoton szempontjából sem elhanyagolható, hiszen az Európa Ligában már tét nélkül játszó Sporting futballistái csütörtökön este nyilván nem szakítják meg magukat egy ,,semmit nem érő" győzelemért. A szerdai sajtótájékoztató tökéletesen tükrözte ezt a várakozást, a vidi.hu beszámolója szerint a jelenlévő újságírókat gyakorlatilag nem a Videoton elleni mérkőzés, sokkal inkább a Benficával vívandó bajnoki érdekelte. A hazaiak játékosa, Valentín Viola úgy fogalmazott, a hétfői lesz számukra az év meccse. De vajon hogyan vélekedik erről Franky Vercauteren, akit éppen a Videoton ültetett a Sporting kispadjára azzal, hogy két hónappal ezelőtt három-nullra kiütötte az akkor még Sá Pinto által irányított csapatot.

,,Minden mérkőzés fontos számunkra, és minden találkozóra úgy készülünk, hogy nyerni szeretnénk - mondta el az ilyenkor kötelezőt a portugál gárda belga trénere. - Csütörtökön este néhány olyan játékos is lehetőséget kap a bizonyításra, akik eddig az Európa Ligában kevesebb alkalommal léptek pályára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy félvállról vesszük a meccset, hiszen profik vagyunk, mindig a győzelemért kell harcolnunk, és a szurkolók is ezt várják el tőlünk. Azonban a következő két mérkőzésen teljesen mások a céljaink, számunkra most sokkal fontosabb lesz a Benfica elleni rangadó. Ezért arra is nagyon oda kell figyelnünk, hogy senki ne sérüljön meg a csütörtöki találkozón."

Mi meg abban bízzunk, hogy ha már Lisszabonban nem elsősorban a Videotonra koncentrálnak, akkor legalább a Genk komolyan veszi a meccset, és nem a Baselt viszi magával a csoportból.

Az első mérkőzés összefoglalója

A csütörtökön 21:05-kor kezdődő Sporting-Videoton Európa Liga-csoportmérkőzésről élő, szöveges közvetítés formájában számolunk be a hathárom.hu-n.

EURÓPA LIGA
A Videoton 2012-es nemzetközi kupa programja
IDŐPONT TÍPUS PÁROSÍTÁS VÉGEREDMÉNY
2012.07.19. selejtező, 2. forduló, első mérkőzés Slovan Bratislava (szlovák)-Videoton 1-1
2012.07.26. selejtező, 2. forduló, visszavágó Videoton-Slovan Bratislava (szlovák) 0-0
2012.08.02. selejtező, 3. forduló, első mérkőzés Videoton-Gent (belga) 1-0
2012.08.09. selejtező, 3. forduló, visszavágó Gent (belga)-Videoton 0-3
2012.08.23. rájátszás, első mérkőzés Trabzonspor (török)-Videoton 0-0
2012.08.30. rájátszás, visszavágó Videoton-Trabzonspor (török) 0-0 (11-esekkel: 4-2)
2012.09.20. G-csoport, 1. forduló KRC Genk (belga)-Videoton FC 3-0
2012.10.04. G-csoport, 2. forduló Videoton FC-Sporting CP (portugál) 3-0
2012.10.25. G-csoport, 3. forduló Videoton FC-FC Basel (svájci) 2-1
2012.11.08. G-csoport, 4. forduló FC Basel (svájci)-Videoton FC 1-0
2012.11.22. G-csoport, 5. forduló Videoton FC-KRC Genk (belga) 0-1
2012.12.06. G-csoport, 6. forduló Sporting CP (portugál)-Videoton FC -
A G-csoport állása
1. KRC Genk 5 3 2 0 9-4 11
2. FC Basel 5 2 2 1 7-4 8
3. Videoton FC 5 2 0 3 5-6 6
4. Sporting CP 5 0 2 3 2-9 2