Sportpolitika

Felmentették a saját versenyszámára fogadó olimpikont

  • VNA

A vizsgálat alapján nem történt manipuláció, így a NOB vezetősége felmentett a pekingi olimpián saját versenyszámára fogadó ír vitorlázót.

Hosszas mérlegelés után eldőlt, hogy végül megússza egy figyelmeztetéssel pekingi "bakiját" az írek vitorlázója, Peter O'Leary. A 2008-as olimpia idején a csillaghajóban szereplő ír vitorlázó ugyanis fogadást kötött saját versenyszámának eseményére, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelvei szerint tilos. Mivel a doppingolás elleni harc mellett a NOB vezetői rendre hangoztatják, hogy az illegális fogadásokat is szeretnék háttérbe szorítani, így sokan érdeklődve várták az O'Leary elleni ítéletet.

Az ír vitorlázó Pekingben 300 eurót tett fel arra, hogy a később valóban győztes brit hajóegység (Iain Percy és Andrew Simpson) nyeri meg az olimpiát ebben a hajóosztályban. "Nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy csalás esete állt volna fenn. A sportoló nem volt tudatában annak, hogy az olimpiai játékok időtartama alatt nem végezhet sportfogadási tevékenyésget" - nyilatkozta az ítélet kapcsán a NOB szóvivője, Mark Adams. O'Leary a végső sorrendről döntő ún. éremfutamba (meadl race) már nem kvalifikálta magát (13. lett), a végül számára 3600 eurós nyereményt hozó fogadást pedig csak ezt követően tette meg.