Olasz foci

A Zenit elleni vereség és Balotelli a téma a Milannál

  • Bodnár Gergő

Az olasz sportújságok Luciano Spalletti szép olaszországi visszatérése mellett, alig-alig foglalkoztak a Milan hazai vereségével. Igaz, a Zenit elleni Bajnokok Ligája találkozónak már sok tétje nem volt a piros-feketék számára, hisz a Milan biztos továbbjutóként készült a meccsre. Szerencsére jött Silvio Berlusconi, és az 1-0-ra elbukott találkozó előtt adott interjújával jócskán szolgáltatott témát a sajtónak. Az elnök elmondta, Mario Balotelli megszerzése, nem csak egy álom csapata számára.

„Balotelli leigazolása a Milan számára nem csak álom” – nyilatkozta Silvio Berlusconi még a kedd esti Zenit elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. Az elnök a hazai vereségről ugyan nem beszélt a lefújás után, de így is voltak érdekes részei Berlusconi nyilatkozatának. Az olasz Luciano Spalletti vezette Zenit 1-0-ra nyert a San Siróban, így megszerezte az Európa Liga-indulást jelentő harmadik helyet. Érthető, a Milan háza táján jelenleg van fontosabb hír is ennél. Például az, hogy a csapat - 8 szerzett ponttal is - továbbjutott a következő körbe, igaz második helyének köszönhetően nem a legjobb helyzetből várhatja a sorsolást. Ahogy a Gazzetta fogalmazott, kedd este nem játszott vészesen rosszul a Milan, de a Manchester City BL-búcsájának köszönhetően, reális esélye lehet megszerezni Mario Balotellit. A Milannál jelenleg ez fontosabb, mint a Zenit elleni meccs végeredménye. Az 1-0-ás hazai vereség után, mindhárom szerdán megjelenő olasz sportnapilap a Milan várható erősítési terveivel (vagyis Balotelli érkezésével) foglalkozott.

„Nyert a Zenit, Berlusconi Balotellit hívja” – írta a La Gazzetta dello Sport, amely első oldalán a Milan helyett, inkább a Juventusnak szentelt nagyobb helyet. „Gyerünk Juve, a te helyed ott van a legjobbak között” - olvashattuk a Gazzetta címlapján. A Milanhoz közel álló források egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy már télen új játékosok érkezhetnek a csapatba. A nevekről azért kevesebb szó esik. „ A BL-szerepléssel elégedett vagyok, hisz bejutottunk a következő körbe. Az átigazolási piac? Azt látni kell, hogy sokan vagyunk. Amennyiben nem válunk meg 4-5 játékostól, nehéz lesz érkezőkről beszélni. Robinho pedig nem megy sehová” - mondta Berlusconi, aki köztudottan nagy rajongója Neymarnak. Lássuk be, a fiatal brazil támadó érkezésére kevés az esély. Balotelli megszerzésére már több sansz mutatkozik, de Silvio Berlusconi ebben az ügyben sem szolgált konkrétumokkal.

A köztudottan Juventus párti Tuttosport szintén beszámolt a Milan elnökének érdekes kijelentéséről, de címlapján főleg a Shakhtar ellen készülő csapattal foglalkozott. „Juve játssz úgy, ahogy csak te tudsz” - írta hatalmas betűkkel első oldalán a torinói kiadású sportnapilap. A Juventusra a Torino elleni városi derbi megnyerése után tényleg létfontosságú meccs vár Ukrajnában. A döntetlen mindkét csapatnak tökéletes lenne, de vendégsiker esetén a Juve első helyen jutna tovább. Egy biztos, kikapnia nem szabad az olasz együttesnek.

Biscotto o battaglia?” azaz „Megegyezés vagy harc?” - feszegetett egy kétségkívül érdekes kérdést a szerdai Corriere dello Sport. A római székhelyű sportújság pont arra hívta fel olvasói figyelmét, hogy egy döntetlennel mindkét klub elégedett lehetne. Erre cáfolt rá Gianluigi Buffon, aki határozottan kijelentette, őket csak a győzelem érdekli.

Bár a Juventusnál már az esti BL-meccsre készülnek, mi kanyarodjunk vissza egy pillanatig a torinói városi derbihez. Egyik fél sem úszta meg ugyanis súlyos büntetések nélkül a rangadót. A szombat esti összecsapáson a Juve ultrái a következő kiírást húzták ki a Curva Sudban: „Mi Torino büszkeségei vagyunk, ti viszont csak egy nagy katasztrófa”. Az üzenetet nyilván egyből megértették a Torino drukkerei, hisz a Juventus tábora - nem a legkorrektebb módon - a supergai repülőgép-szerencsétlenségre utalt. Az 1949-es nagy visszhangot kiváltó balesetben a korszak sikercsapatának (Grande Toro) nagy része életét vesztette, ezt a tragikus eseményt „vették elő” a Juve szurkolói. A kiírás nem maradt következmények nélkül, a címvédőt 10.000 eurós büntetés befizetésére kötelezte az olasz szövetség.