Pénzügyek

A sportági szakszövetségek is kaszálnak a londoni olimpiával

  • VNA

A sikeres londoni olimpia után a programban szereplő nemzetközi sportági szakszövetségek is tarthaják a markukat.

A londoni olimpia nem csak a magyar sportolók szereplése, a londoni szervezőbizottság munkája vagy éppen a brit sportélet szempontjából volt sikeres. A napokban publikált adatok alapján ugyanis a nyári olimpiai programban szereplő 26 nemzetközi sportági szakszövetség is jól jártak a 2012-es sportesemény kapcsán. A 2008-as pekingi olimpián után szétoszottt összegnél (296 millió dollár) ugyanis most lényegesen magasabb, minimum 450 millió dolláros bevételen osztozhatnak majd hamarosan. A nyári olimpián szereplő sportágak szövetségeit tömörítő szervezet (ASOIF) osztja szét azokat a bevételeket, amelyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) gyűjtött be a londoni játékok kapcsán a szponzoroktól illetve televíziós társaságoktól.

"Még nem tudjuk a végső összeget, amely csak jövő januárban alakul ki, de már megkezdtük a szövetségeink számára az utalásokat. Azt viszont már most kijelenthetjük, hogy Pekinghez képest jelentős növekedésre számíthatunk. A növekedésnek több oka lehet, de a legfontosabb az, hogy a NOB egészen más módszerekkel tárgyalt a szponzorokkal és a TV-társaságokkal is a szerződésekről" - nyilatkozta az ASOIF igazgatója, Andrew Ryan, aki hozzátette, hogy Rio de Janeiro esetében nem lesz majd újabb hasonló növekedés, lévén a NOB a 2012-es és 2016-os nyári játékokra együttesen kötött megállapodásokat az érintettekkel.

Az ASOIF tagszervezetei közül a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) számíthat a legnagyobb bevéltelre, mögötte pedig az úszás, a kosárlabda, a labdarúgás és a torna nemzetközi irányító szervezetei részesülnek még extra mértékben a "közös kalapból". A teljes elosztási mátrixot jövő májusban az ASOIF Szentpéterváron rendezett közgyűlésén véglegesítik majd.