Bajnokok Ligája

A Celtic lett a Barca mögötti nevető második

A Barcelona gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán a Benficával a Bajnokok Ligája utolsó fordulójában A portugáloknak mindenképpen nyernie kellett volna a továbbjutáshoz, így a Szpartak Moszkvát legyőző Celtic lesz ott tavasszal az elitsorozatban.

A biztos csoportelső Barcelona az életéért küzdő Benficát látta vendégül. A hazaiak elsősorban Lionel Messi ünneplésére készültek, ugyanis ha az argentin játékos két gólra volt a német Gerd Müller 1972-ben elért naptári év szerinti gólrekordjának (85) megdöntésétől - ehhez képest csak a kispadon kezdett. A portugáloknak a tavaszi folytatáshoz legalább annyi pontot kellett volna szerezniük, mint a hozzájuk hasonlóan hétpontos Celtic Glasgow csapatának a vendég Szpartak Moszkva ellen, mivel pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények nekik kedveztek volna.

Barcelona-Benfica

Remekül kezdett a Benfica a Camp Nouban, rengeteg helyzetet dolgozott ki az első játékrészben, de eredmény nélkül. A 12. percben Ola John a kezdőkörből ugratta ki Rodrigót, aki ziccerben a jobb alsó mellé lőtt. A 20. percben Nolito bal oldali beadását Lima fejelte a jobb alsó sarok mellé. A Barcában David Villa próbált bizonyítani, de rendre lesen kapta a labdát. A 27. percben egy szögletet követően Luisao fejelt fölé, aztán Lima közeli lövését Pinto a kapufára tolta, onnan kifelé pattant a labda. A 35. percben Ola John is közelről próbálkozott, de Pinto szögletre mentett.

A térfélcserét követően Nolito csavart a kapu bal oldala mellé, az 52. percben David Villát végre nem állította meg a bíró sípja, ám gyenge lövését könnyedén védte Arthur, majd nem sokkal később Villa szabadrúgását is begyűjtötte. Az 58. percben Tito Vilanova pályára küldte Messit, az argentin a 70. percben a jobb felső sarok fölé tekert egy szabadrúgást. A 79. percben ismét pontrúgásból próbálkozott Messi, de Arthur védett. A háromszoros aranylabdás a hajrában  passz helyett mindenképpen gólt akart lőni, át akarta emelni a kapust, de megsérült közben, nem is saját lábán hagyta el a pályát. A hosszabbításban Óscar Cardozo, majd Maxi Pereira szórakozta el a meccslabdát. A Benficának mindenképpen győznie kellett volna, de nem tudta legyűrni a katalánokat, így Jorge Jesus együttese az Európa Ligában folytatja. A Barcelonánál pedig Lionel Messi miatt aggódhatnak, az argentin sérülése súlyosnak tűnt.

Celtic-Szpartak

Glasgowban nagy védelmi hibát kihasználva került előnybe a Celtic: a 22. percben Szamarasz indítását könnyedén lefülelhette volna Insaurralde, de ehelyett gólpasszt adott Gary Hoopernek, aki 19 méterről zúdított a bal alsóba. Bő negyedórával később Ari egyenlített: jobbról, nyolc méterről emelt a hálóba (1-1). A második félidő derekán Szamarsz büntetőt harcolt ki, Commons pedig belőtte azt (2-1). Mivel a Benfica nem tudta legyőzni a tartalékos Barcát, a skót együttes jutott be a nyolcaddöntőbe.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló:
G csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Benfica (portugál) 0-0
 
Celtic (skót)-Szpartak Moszkva (orosz) 2-1 (1-1)
gólszerző: Hooper (21.), Commons (82. - 11-esből), ill. Ari (39.)
kiállítva: Källström (88.)